Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΘαλάσσιος ΤουρισμόςΕπίκαιρη Ερώτηση Αλέξανδρου Αυλωνίτη για τις καταστροφικές ζημιές στο Ναυάγιο της Ζακύνθου
Θαλάσσιος τουρισμός

Επίκαιρη Ερώτηση Αλέξανδρου Αυλωνίτη για τις καταστροφικές ζημιές στο Ναυάγιο της Ζακύνθου

Navagio

Ο τομεάρχης ζητά από την κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την  αποκατάσταση της βλάβης που έχει υποστεί το Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας και τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, για τις καταστροφικές ζημιές στο Ναυάγιο της Ζακύνθου και τον κίνδυνο απώλειάς του “από την αδιαφορία της Κυβέρνησης”.

Ο βουλευτής τονίζει πως “για άλλη μια φορά το πολύπαθο Ναυάγιο της Ζακύνθου βρίσκεται και στο έλεος της κακοκαιρίας και της εγκληματικής αδιαφορίας της κυβέρνησης”, καθώς το σημαντικό τοπόσημο με διεθνή ακτινοβολία για τα Ιόνια νησιά και ειδικότερα την τουριστική οικονομία της Ζακύνθου, “παραπαίει εγκαταλελειμμένο στην τύχη του”.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα : “Καταστροφικές ζημιές στο Ναυάγιο της Ζακύνθου και κίνδυνος απώλειάς του από την αδιαφορία της Κυβέρνησης”

Για άλλη μια φορά το πολύπαθο ‘Ναυάγιο της Ζακύνθου’ βρίσκεται και πάλι στο έλεος της κακοκαιρίας και της εγκληματικής αδιαφορίας της κυβέρνησης, καθώς το σημαντικό τοπόσημο με διεθνή ακτινοβολία για τα Ιόνια νησιά και ειδικότερα την τουριστική οικονομία της Ζακύνθου, παραπαίει εγκαταλελειμμένο στην τύχη του. Οι πρόσφατες κακές καιρικές συνθήκες, ως ήταν αναμενόμενο, έχουν προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο κουφάρι του πλοίου ‘Παναγιώτης’ γνωστό ως ‘Ναυάγιο της Ζακύνθου’, με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν κοπεί στη μέση και να κινδυνεύει να παρασυρθεί ολοκληρωτικά στη θάλασσα.

Παρά τις εναγώνιες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας, τα Υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού δια των εκάστοτε Υπουργών της παρούσας κυβέρνησης, δεν φαίνεται να δίνουν αποτελεσματικές λύσεις για την προστασία του εμβληματικού αυτού τουριστικού και οικονομικού πόρου-τοπόσημου. Στον αντίποδα αυτού, υπενθυμίζουμε την αξιοσημείωτη κινητικότητα για την όμορη περιοχή των Ορεινών Ζακύνθου και για τις ‘επενδύσεις’ που υπεράσπιζαν σθεναρά στελέχη της παρούσας Κυβέρνησης, την ίδια ώρα που οι αγοραπωλησίες εις βάρος του ζακυνθινού λαού ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη.

Σε σχετική Ερώτηση που καταθέσαμε τον Ιούλιο του 2022, από κοινού με την πρ. Τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Κατερίνα Νοτοπούλου και συνυπέγραψαν 33 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, με θέμα: ‘Σοβαρά ερωτήματα ανακύπτουν από τη λειτουργία και το έργο της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου της Ζακύνθου’, ζητούσαμε εναγωνίως από τον τότε Υπ. Τουρισμού να προβεί στις απαιτούμενες παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι άμεσες και επείγουσες ανάγκες του ‘Ναυαγίου Ζακύνθου’.

Ακολούθως, με το άρθρο 11 του πρόσφατου Νόμου 5061/2023(ΦΕΚ Α/179) ‘Διατάξεις για την Ενίσχυση της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης’ καταργήθηκε η εν λόγω Επιτροπή  χωρίς να έχει προστατέψει στο ελάχιστο το ‘Ναυάγιο της Ζακύνθου’. Στη συνέχεια σε πολλές ακόμα περιπτώσεις στο πλαίσιο των εργασιών στο ελληνικό Κοινοβούλιο, έθεσα ως Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκ νέου και  συνολικά το θέμα του Ναυαγίου της Ζακύνθου καθώς και τις δικαστικές παραμέτρους του, που έχουν έντονα την οσμή σκανδάλου.

Επειδή η κακοκαιρία έχει ήδη κάνει την καταστροφική δουλειά της με κίνδυνο να χαθεί ολοκληρωτικά το ‘Ναυάγιο της Ζακύνθου’ και η χώρα να απωλέσει ένα πολύ σημαντικό τουριστικό και οικονομικό πόρο αλλά και να υποστεί μεγάλη επικοινωνιακή βλάβη και δυσφήμιση, αποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί να προστατέψει τους φυσικούς και τουριστικούς πόρους της

Επειδήοι Απαντήσεις από την κυβέρνηση για το έργο των 2,7 εκατ. ευρώ της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου της Ζακύνθου δεν έχουν δοθεί προκειμένου να υπάρξει Διαφάνεια κατά την διάρκεια της δίχρονης λειτουργίας της.

 Ερωτάται ο κος Υπουργός

  1. Ποιές είναι οι ενέργειες που σκοπεύει να δρομολογήσει για την άμεση αποκατάσταση της βλάβης που έχει υποστεί το Ναυάγιο της Ζακύνθου, πώς θα γίνεται στο εξής η Διαχείρισή του καθώς  και ποιο ήταν αναλυτικά  το έργο της καταργηθείσας  Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου της Ζακύνθου μέσα από τις συμβάσεις έργων ή άλλες διοικητικές πράξεις που είχε εκδώσει.

Ο ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος –Χρήστος Αυλωνίτης

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024