Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΔΝΤ: Οι χώρες με μεγάλη συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ τους ανέκαμψαν ταχύτερα από την πανδημία
Έρευνα

ΔΝΤ: Οι χώρες με μεγάλη συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ τους ανέκαμψαν ταχύτερα από την πανδημία

  • Santorini

Οι προοπτικές για τον Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο του 2023 δείχνουν συνεχή ανάκαμψη, λόγω της συνεχιζόμενης ζήτησης και αυξημένη αεροπορική συνδεσιμότητα ιδιαίτερα στην Ασία και τον Ειρηνικό, όπου η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι υποτονική.

Ο τουρισμός έχει και πάλι προσδιοριστεί ως βασικός μοχλός οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης σε νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) να δείχνουν επιστροφή στο 95% του αριθμού των τουριστών πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του έτους στην καλύτερη περίπτωση, η έκθεση του ΔΝΤ σκιαγραφεί τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει η ταχεία ανάκαμψη του κλάδου σε ορισμένες οικονομίες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής (WEO), η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 3% το 2023 και 2,9% το 2024. Αν και αυτό είναι υψηλότερο από προηγούμενες προβλέψεις, είναι ωστόσο χαμηλότερο από το ρυθμό ανάπτυξης 3,5% που καταγράφηκε το 2022, επισημαίνοντας τις συνεχείς επιπτώσεις της πανδημίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και από την κρίση κόστους ζωής.

Ο τουρισμός τομέας κλειδί για την ανάπτυξη

Η έκθεση WEO αναλύει την οικονομική ανάπτυξη σε κάθε παγκόσμια περιοχή, συνδέοντας τις επιδόσεις με βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού. Συγκεκριμένα, οι οικονομίες με “ανεπτυγμένους τομείς ταξιδιών και τουρισμού” παρουσιάζουν ισχυρή οικονομική ανθεκτικότητα και ισχυρά επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ έχουν καταγράψει ταχύτερη ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας σε σύγκριση με οικονομίες όπου ο τουρισμός δεν είναι σημαντικός τομέας.

Όπως σημειώνεταιι στον πρόλογο της έκθεσης, “η ισχυρή ζήτηση για υπηρεσίες έχει υποστηρίξει οικονομίες που προσανατολίζονται στις υπηρεσίες – συμπεριλαμβανομένων σημαντικών τουριστικών προορισμών όπως η Γαλλία και η Ισπανία”.

Εν αναμονή της κυκλοφορίας του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Τουρισμού του Νοεμβρίου 2023, ο διεθνής τουρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει το 80-95% των επιπέδων πριν από την πανδημία το 2023.

DNT

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024