Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΒιωσιμότητα στον τουρισμό: Μείωση εκπομπών άνθρακα, ανισότητες και ανασχηματισμός του κλάδου – Συνέντευξη με τον καθηγητή Xavier Font
Συνεντεύξεις

Βιωσιμότητα στον τουρισμό: Μείωση εκπομπών άνθρακα, ανισότητες και ανασχηματισμός του κλάδου – Συνέντευξη με τον καθηγητή Xavier Font

Xavier Font

Σε συνέντευξή του στο TravelDailyNews International, ο καθηγητής Xavier Font μιλάει για την ανάγκη μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον τουρισμό, τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και την ανάγκη ανασχηματισμού του κλάδου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο TravelDailyNews International με αφορμή τη Γενική Συνέλευση της NECSTouR στο Παρίσι, Γαλλία, ο Δρ. Xavier Font, Καθηγητής Βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο του Surrey, εστίασε τη συζήτηση στη μείωση του αρνητικού αντίκτυπου του τουριστικού κλάδου στους προορισμούς και τις κοινωνίες. Ο κ. Font υπογράμμισε τη σημασία του να λαμβάνονται υπόψη τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές επιπτώσεις του κλάδου καθώς και η πραγματοποίηση μιας πλήρους οικονομικής αξιολόγησης ώστε να γίνει κατανοητή η πραγματική κατάσταση.

Όσον αφορά στη μέτρηση του αντικτύπου, ο κ. Font ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα όλων των κλάδων, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, κατά 55% έως το 2030. Επισήμανε ότι το μεγαλύτερο μέρος της εκπομπής αερίων του διοξειδίου του άνθρακα από τον τουρισμό προέρχεται από τα μέσα μεταφοράς, ειδικότερα αεροπορικές εταιρείες, κρουαζιερόπλοια και οδικές μεταφορές. Οι επιχειρήσεις διαμονής και άλλες τουριστικές δραστηριότητες στους προορισμούς συνεισφέρουν επίσης στο αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Ο κ. Font υπογράμμισε την ανάγκη ο ίδιος ο κλάδος να γίνει πιο αποδοτικός και να αλλάξει προσέγγιση προς τις αγορές στις οποίες απευθύνεται. Επισήμανε τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ του δικαιώματος στα ταξίδια και της ευθύνης για τη διατήρηση του πλανήτη για τις μελλοντικές γενεές. Ο κ. Font συγκρίνει τον τουρισμό με τον κρασί, δηλώνοντας ότι πρέπει να απολαμβάνεται με μέτρο και όχι με υπερβολική κατανάλωση.

Όσον αφορά στην επίδραση της ανάπτυξης του τουρισμού στο περιβάλλον και τις κοινωνίες, ο κ. Font παρατήρησε ότι, ενώ ο κλάδος συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις αναπόφευκτες επιπτώσεις που προκύπτουν από τις πολεμικές συγκρούσεις ή τη βιομηχανική ρύπανση. Ωστόσο, τόνισε ότι ο τουρισμός είναι ένας μη αναγκαίος κλάδος, σε αντίθεση με τη γεωργία ή τις μεταφορές για βασικές ανάγκες. Επισήμανε ότι οι συνέπειες των ενεργειών του τουριστικού κλάδου επηρεάζουν κυρίως τους ευάλωτους πληθυσμούς που δεν επωφελούνται από τα ταξίδια.

Κατά τη συζήτηση για την επίδραση του COVID-19 στον τουριστικό κλάδο, η έρευνα του κ. Font έδειξε ότι οι γυναίκες επλήγησαν δυσανάλογα από την απώλεια θέσεων εργασίας και την αύξηση των επαγγελματικών ευθυνών. Οι γυναίκες αντιμετώπισαν υψηλότερα επίπεδα άγχους και ανασφάλειας στην εργασία τους λόγω των πιο επισφαλών συνθηκών απασχόλησής τους. Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες επέλεξαν να εγκαταλείψουν τον κλάδο για πιο σταθερές ευκαιρίες απασχόλησης. Ο κλάδος αντιμετωπίζει τώρα έλλειψη εργαζομένων, καθώς πολλά άτομα αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στον τουρισμό, αναδεικνύοντας περαιτέρω τα υπάρχοντα προβλήματα των κακών συνθηκών εργασίας και της αδικίας μέσα στον κλάδο.

Συνολικά, η συνέντευξη με τον κ. Xavier Font έριξε φως στην ανάγκη ο τουριστικός κλάδος να λογοδοτεί για τις αρνητικές του επιπτώσεις, να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της ανισότητας μεταξύ των φύλων και των κακών συνθηκών εργασίας. Η ανάκαμψη από το COVID-19 πρέπει να θεωρηθεί ως μια ευκαιρία για να ανασχηματιστεί ο κλάδος με πιο βιώσιμο και δίκαιο τρόπο.

Δείτε την πλήρη βίντεο συνέντευξη στο TravelDailyNews International.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024