Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοί67η ΔΕΘ: Απών ο τουρισμός από την ομιλία του Πρωθυπουργού αλλά κυρίαρχο σημείο για τον αρχηγό της αντιπολίτευσης

67η ΔΕΘ: Απών ο τουρισμός από την ομιλία του Πρωθυπουργού αλλά κυρίαρχο σημείο για τον αρχηγό της αντιπολίτευσης

Απών ήταν ο τουρισμός από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στα εγκαίνια της 67ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζοντας όλες τις πτυχές του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, ο κ. Σημίτης […]

Απών ήταν ο τουρισμός από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στα εγκαίνια της 67ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης<...>. Παρουσιάζοντας όλες τις πτυχές του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, ο κ. Σημίτης δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στον κλάδο του τουρισμού και στη σημασία που έχει στην κυβερνητική πολιτική.

Οι μόνες επισημάνσεις του Πρωθυπουργού με τουριστικές προεκτάσεις περιορίστηκαν κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των Φορέων της Θεσσαλονίκης όπου αναφερόμενος στη διεκδίκηση της EXPO του 2008 είπε ότι “Με μικρά και μεγάλα έργα, με σταθερή πολιτική βούληση και συστηματική εργασία δημιουργούμε μια πόλη, ικανή να φιλοξενήσει ένα παγκόσμιο γεγονός οικονομικής, τουριστικής, επιστημονικής, πολιτιστικής σημασίας, όπως είναι η Παγκόσμια Έκθεση EXPO 2008. Το χρόνο, που πέρασε έγιναν σημαντικά βήματα συγκρότησης του συστήματος διεκδίκησης της EXPO 2008 σε κυβερνητικό, κοινωνικό και τοπικό επίπεδο. Για τη χωροθέτηση του EXPOSITE, μετά από αξιολόγηση όλων των προτάσεων, επιλέχθηκε η θέση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, με παράλληλη ανάπλαση της περιοχής των Λαχανόκηπων. Η EXPO 2008 θα σημάνει για τη Θεσσαλονίκη βελτίωση των υποδομών, νέες θέσεις απασχόλησης, τουριστικό προϊόν, διεθνή προβολή”.

Τουριστικού ενδιαφέροντος ήταν και η αναφορά του -κατά την ίδια συνάντηση- στο αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ για το οποίο τόνισε ότι “Η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και των συνθηκών λειτουργίας του Αεροδρομίου “Μακεδονία” και η εξέλιξή του σε ένα σύγχρονο, διεθνές, και ανταγωνιστικό αεροδρόμιο αποτελεί σταθερή πολιτική επιλογή μας. Οι επενδύσεις των 680 εκατ. ευρώ, που γίνονται σε έργα και εξοπλισμό αναδεικνύουν το αεροδρόμιο σε σημαντικό κόμβο αερομεταφορών που θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη όχι μόνο της Θεσσαλονίκης και της χώρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής”.

Ο τουρισμός κυρίαρχο σημείο στην ομιλία Καραμανλή

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στην κριτική του για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης από την Σαντορίνη όπου βρισκόταν κατέθεσε τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον κλάδο του τουρισμού λέγοντας ότι:

“Ο τουρισμός, αν και αποτελεί το δυναμικότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, που τροφοδοτεί την αναπτυξιακή διαδικασία στη χώρα μας, αντιμετωπίζεται τα τελευταία χρόνια, από την Κυβέρνηση με απίστευτη ελαφρότητα και προχειρότητα. Ουσιαστικά έχει αφεθεί στην τύχη του. Έχουμε καλέσει επανειλημμένα την Κυβέρνηση να χαράξει επιτέλους ένα στρατηγικό σχέδιο, με στόχους και σαφές χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να υπάρξει αντιστροφή της πτωτικής τάσης και μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον.

Δυστυχώς, τόσο οι παρεμβάσεις μας όσο και οι αγωνιώδεις εκκλήσεις των φορέων του τουρισμού, δεν βρίσκουν καμία απολύτως ανταπόκριση στα δώματα της εξουσίας. Η κρίση στον Τουρισμό είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έλλειψης συγκεκριμένης στόχευσης και συγκροτημένης κυβερνητικής πολιτικής. Είναι προϊόν της ανυπαρξίας στόχων, επιτελικού σχεδιασμού και στρατηγικής. Αποδείχθηκε, βέβαια, ότι η Κυβέρνηση ήταν εντελώς ανέτοιμη να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της φετινής χρονιάς, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Η “επιτροπή διαχείρισης κρίσεων” που δημιούργησε με τη συμμετοχή των τουριστικών φορέων, αφού συνεδρίασε κάποιες φορές και υπέβαλε τις προτάσεις της, τελικά οδηγήθηκε σε πλήρη αδρανοποίηση και αυτοδιάλυση, αφού δεν υπήρξε καμία απολύτως ανταπόκριση της Κυβέρνησης στα μέτρα που προτάθηκαν. Όμως!

Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη χάραξης μίας νέας πολιτικής για τον τουρισμό. Ο τόπος χρειάζεται μια πολιτική, που θα στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, στην ανάδειξη και την οργάνωση εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού και βέβαια στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Μια πολιτική που να λαμβάνει υπόψη της το νέο επιχειρησιακό περιβάλλον που δημιουργούν:

  • Οι συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού που επικρατούν στην παγκόσμια τουριστική αγορά.
  • Η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ που επιτάσσει προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
  • Η μεγάλη εθνική ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Οι πόροι του Γ’ ΚΠΣ που μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση των σημαντικών έργων υποδομής (εκσυγχρονισμός των λιμανιών, επεκτάσεις αεροδρομίων, μαρίνες, βιολογικοί καθαρισμοί, έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας).

Απαιτούνται, πρώτα από όλα, και αποτελούν προτεραιότητές της Νέας Δημοκρατίας:

  • Η επανασύσταση Υπουργείου Τουρισμού, ως φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικής και ως κέντρου συντονισμού των πολυδιασπασμένων σήμερα αρμοδιοτήτων.
  • Η χάραξη ενιαίας μακροπρόθεσμης τουριστικής πολιτικής, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Μιας πολιτικής που να θέτει ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, να επιδιώκει την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, να σέβεται το περιβάλλον και να προστατεύει τον κοινωνικό ιστό των τουριστικών προορισμών.
  • Η συστηματική προβολή της χώρας και του τουριστικού προϊόντος, με μια καλά σχεδιασμένη και επαρκώς χρηματοδοτούμενη πολιτική επικοινωνίας.
  • Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού νόμου, που θα αίρει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
  • Η κατάλληλη εκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να διασφαλίζουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Η τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας έδωσε ήδη πολλά, αλλά μπορεί να δώσει ακόμη περισσότερα. Το ερώτημα είναι τι έδωσε η πολιτεία στα νησιά μας και τους κατοίκους τους. Και η απάντηση είναι, δυστυχώς, αρνητική. Γιατί ακόμη στις αρχές του 21ου αιώνα, η Πολιτεία, σε πολλές περιπτώσεις, αντιμετωπίζει τους νησιώτες σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024