Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΕγκαινιάστηκαν τα νέα γραφεία του ΕΟΤ στη συμπρωτεύουσα

Εγκαινιάστηκαν τα νέα γραφεία του ΕΟΤ στη συμπρωτεύουσα

Τα έως τώρα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα του τουρισμού παρουσίασε χτες, Δευτέρα 4 Ιουλίου 2005, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, στα πλαίσια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, η οποία μάλιστα ήταν η δεύτερη σε διάστημα τριών μηνών. Ο Υφυπουργός κ. Αναστάσιος Λιάσκος ενημέρωσε για την πορεία του νομοθετικού έργου, ενώ ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Αριστείδης Καλογερόπουλος παρουσίασε…

Τα έως τώρα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα του τουρισμού παρουσίασε χτες, Δευτέρα 4 Ιουλίου 2005,<...>ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, στα πλαίσια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, η οποία μάλιστα ήταν η δεύτερη σε διάστημα τριών μηνών. Ο Υφυπουργός κ. Αναστάσιος Λιάσκος ενημέρωσε για την πορεία του νομοθετικού έργου, ενώ ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Αριστείδης Καλογερόπουλος παρουσίασε όλα τα προγράμματα, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ακόμα, χτες το απόγευμα ο κ. Αβραμόπουλος εγκαινίασε τα νέα υπερσύγχρονα γραφεία του ΕΟΤ στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και εκπροσώπων των αρχών της συμπρωτεύουσας.

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Αβραμόπουλου στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού:

“Είναι ιδιαίτερη χαρά μου που βρισκόμαστε και πάλι σήμερα όλοι μαζί, οι ηγεσίες του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και των εθνικών τουριστικών φορέων της χώρας μας, στην δεύτερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού. Ενός θεσμού με πολύ σημαντικές αρμοδιότητες συμβουλευτικού χαρακτήρα, που η κυβέρνηση μας δεσμεύτηκε να ενεργοποιήσει μέσα από μια δημιουργική και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, κρατικών και ιδιωτικών, με στόχο την αναβάθμιση και την ορθολογική δραστηριότητα του ελληνικού τουρισμού. Η δέσμευση μας να μεταφέρεται η συνεδρίαση και σε διαφορετική τοποθεσία, μας φέρνει σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη, όπου παράλληλα θα εγκαινιάσουμε σήμερα το βράδυ και την λειτουργία των νέων μας γραφείων.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με ορισμένες γενικές παρατηρήσεις για την εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού, ειδικότερα την περίοδο αυτή που έχουμε εισέλθει στη νέα τουριστική περίοδο.

Σήμερα θα προχωρήσουμε, όπως εξάλλου προβλέπει και η σχετική νομοθεσία, στη σύσταση της εκτελεστικής γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού καθώς επίσης και στην σύσταση θεματικών ομάδων εργασίας, κάτι που αποτελεί και δική σας επιθυμία, έτσι ώστε το Εθνικό αυτό όργανο, του οποίου η σύνθεση θα διευρυνθεί με τροπολογία που προωθούμε, ώστε να υπάρξουν και νέα μέλη από φορείς αλλά και από την ηγεσία του Υπουργείου μας, όπως ο ειδικός γραμματέας για θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και χωροταξίας, κ. Κοκκώσης, ο οποίος και θα συντονίζει από πλευράς Υπουργείου την εκτελεστική γραμματεία και τις θεματικές ομάδες εργασίας.

Η καθεμιά από τις θεματικές ομάδες εργασίας, θα έχει τη δική της θεματολογία:


  1. Ποιοτική αναβάθμιση (Τουριστικές υποδομές, υπηρεσίες, προϊόντα)
  2. Τουριστική εκπαίδευση, τουριστική συνείδηση

  3. Θαλάσσιος τουρισμός
  4. Εκθεσιακός – Συνεδριακός τουρισμός
  5. Νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού
  6. Περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη (Κίνητρα – Αναπτυξιακές τομές)
  7. Επενδύσεις, επενδυτικό περιβάλλον

Οι πρώτες εκτιμήσεις και προβλέψεις για την τουριστική μας κίνηση έρχονται από τις ίδιες πηγές, που με τη σειρά τους είχαν στηριχθεί και οι εκτιμήσεις των προηγουμένων περιόδων, στις οποίες όμως έρχονται να προστεθούν και οι έγκυρες προβλέψεις της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού.

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για την τουριστική κίνηση, θέλω να καταστήσω σαφές, ότι μακριά από εμάς και από τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη δουλειά μας, κάθε προσπάθεια θριαμβολογίας και εντυπωσιασμού. Εξάλλου τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ σύντομα.

Όλες οι εκτιμήσεις μιλούν για σταθεροποίηση και ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας, μετά από μία περίοδο στασιμότητας και πτώσης, και τούτο, παρά το γεγονός, ότι οι γειτονικές μας χώρες της Κοινοτικής Ευρώπης παρουσιάζουν προς το παρόν κάμψη. Ουδείς λοιπόν καλοπροαίρετος μπορεί να αμφισβητήσει την πραγματικότητα αυτή, όπως εμφανίζεται σήμερα. Υποχρέωση δική μας είναι να την κοινοποιούμε, λέγοντας πάντα την αλήθεια και παρουσιάζοντας μονάχα πραγματικά στοιχεία.

Η Εθνική Τράπεζα λοιπόν, στην τελευταία της μελέτη μιλάει για άνοδο 7,5% περίπου για το 2005, κάτι που το αποδίδει και στην επιτυχημένη διαφημιστική μας εκστρατεία, η οποία εστιάστηκε στην αξιοποίηση του μεταολυμπιακού τοπίου.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού (WTTC), στην ίδια λογική, στην τελευταία του Έκθεση για την Ελλάδα αναφέρει μεταξύ άλλων ανάπτυξη σε ποσοστό 11,6% σε σύνολο της τουριστικής ζήτησης, κάτι που το μεταφράζει ως κύκλο εργασιών του ελληνικού τουρισμού σε 31,7 δισ. ευρώ.

Δεν θα σας δώσω άλλες λεπτομέρειες, άλλωστε η έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού είναι στη διάθεσή σας για να διαπιστώσετε τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, που αναφέρονται στον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ, για το οποίο προβλέπεται αύξηση σε ποσοστό 12,7% για το 2005.

Πρέπει επίσης να υπογραμμίσουμε ότι, σε ό,τι αφορά στις πτήσεις charters, οι εκτιμήσεις που λαμβάνουμε μιλούν για αύξηση γύρω στο 40%. Οι δε κρουαζιέρες αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν.

Σε όλα αυτά τα στοιχεία βασίζονται όλες οι προβλέψεις και οι μελέτες για την τουριστική περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας. Και βέβαια, όλα αυτά που παρουσιάζω, αλλά και τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσουν σε λάθος ερμηνείες. Ότι δηλαδή η Ελλάδα από τουριστική άποψη βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας περιόδου και ότι θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την όλη πολιτική μας σε νέες βάσεις με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας, το νοικοκύρεμα του κατακερματισμένου τουριστικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, την ενίσχυση του τουρισμού των πόλεων και του city break, την ανάπτυξη του εκθεσιακού και συνεδριακού τουρισμού, του θαλασσίου τουρισμού αλλά και την τουριστική συνείδηση. Στόχος είναι η διάχυση του τουρισμού καθ` όλη τη διάρκεια του έτους, όπως επίσης και οι επισκέπτες της χώρας μας να φεύγουν ικανοποιημένοι και να ξανάρχονται καθιστάμενοι ως οι πρεσβευτές του ελληνικού τουρισμού.

Γνωρίζετε ότι έχουμε ξεκινήσει μία επικοινωνιακή εκστρατεία για την τουριστική συνείδηση, γνωρίζετε ότι έχει καταβληθεί μία σημαντική προσπάθεια για την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού, γνωρίζετε ότι ο κοινωνικός τουρισμός αυτή τη χρονιά εμπεριέχει μία σειρά καινοτομικών στοιχείων καλύπτοντας ευρύτερες κοινωνικές μονάδες, έχοντας ως διπλό στόχο την κοινωνική πολιτική αλλά και την επιμήκυνση της λειτουργίας των τουριστικών μας μονάδων και υποδομών.

Σε ό,τι αφορά στον συνεδριακό τουρισμό, θα έχετε προφανώς πληροφορηθεί, ότι εξασφαλίσαμε για το 2006 τη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου των τουριστικών πρακτόρων της Μ. Βρετανίας (ΑΒΤΑ), κάτι που οφείλεται και στην εποικοδομητική μας συνεργασία με την ΗΑΤΤΑ. Η καθοριστική στιγμή που οδήγησε τους Εγγλέζους φίλους μας να επιλέξουν την Ελλάδα έναντι άλλων ελκυστικών προορισμών ήταν η συνάντηση τους στην Αθήνα με τους υπευθύνους της ΗΑΤΤΑ και του ΕΟΤ.

Επίσης, πρέπει να σας πω ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάληψη του 6ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού στη χώρα μας για το 2006. Ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του WTTC θα βρίσκονται στην Ελλάδα επισήμως την 14η Ιουλίου για επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου μας και του ΕΟΤ. Η πρόταση διεκδίκησης που υπέβαλε ο ΕΟΤ έτυχε πολύ θετικής αποδοχής από όλα τα μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου, κάτι πολύ ενθαρρυντικό για την κατάληξη της όλης προσπάθειας.

Γνωρίζετε επίσης ότι το 2006 διοργανώνεται ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός της Eurovision στη χώρα μας, μετά από την επιτυχία της Ελλάδος στο Κίεβο, μια επιτυχία στην οποία συνέβαλε και ο ελληνικός τουρισμός, αξιοποιώντας την επιτυχία αυτή υπέρ του. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση του ΕΟΤ για την περαιτέρω αξιοποίηση της διοργάνωσης αυτής τον Μάιο του 2006 προς όφελος του ελληνικού τουρισμού. Μιλάμε δηλαδή για μία περίοδο τεσσάρων μηνών, από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και τα μέσα Ιουνίου, όπου η χώρα μας θα διοργανώνει μεγάλα γεγονότα, με αυτονόητες θετικές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό, αλλά και στη διεθνή εικόνα της, συνεχίζοντας τη θετική απήχηση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όλοι μας πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά την συμμετοχή της Ελλάδος στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει μια αισθητά αναβαθμισμένη συμμετοχή, που βασίζεται σε σύγχρονες αντιλήψεις, σε διαφορετική αισθητική αλλά και σε δύναμη παρουσίας. Στον επόμενο χρόνο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Η συμμετοχή της χώρας μας, θα συνεχίσει να είναι πρωταγωνιστική σε όλα τα διεθνή τουριστικά δρώμενα όπως αυτό της έκθεσης του Βερολίνου, όπου η Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα.

Η νέα διαφημιστική εκστρατεία για το 2006 θα ξεκινήσει νωρίτερα και από πέρσι, το μήνα Σεπτέμβρη. Η προκήρυξη θα έχει δημοσιευθεί το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου. Επίσης, οι προκηρύξεις για το διεθνή στρατηγικό σύμβουλο, όπως επίσης και για το νέο portal του ελληνικού τουρισμού θα δημοσιευθούν την ίδια περίοδο. Αλλάζουμε ριζικά το τοπίο. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά χρειάζονται μια προετοιμασία, γιατί εντάσσονται σε μια συγκεκριμένη στρατηγική που θέλει την Ελλάδα να ξαναβρίσκει τον παλιό καλό τουριστικό εαυτό της, προσαρμοσμένη στα νέα διεθνή δεδομένα και στη νέα αντίληψη για τον τουρισμό όπως αυτή διαμορφώνεται στη νέα παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα.

Παράλληλα προτεραιότητα μας είναι το νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τον ελληνικό τουρισμό. Πέραν από το νόμο σύστασης του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό, για τον αγροτουρισμό, για τον ιατρικό – θεραπευτικό τουρισμό, για τον καταδυτικό τουρισμό βρίσκονται στη φάση ολοκλήρωσης τους σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Επίσης η επεξεργασία του νομοθετικού πλαισίου για τις τουριστικές επιχειρήσεις, για τα πολεοδομικά θέματα των τουριστικών εγκαταστάσεων, για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και για την τουριστική χωροταξία, έχουν ήδη προχωρήσει, όπως επίσης και ο οργανισμός του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ενώ ακολουθούν ο νέος οργανισμός του ΕΟΤ και του ΟΤΕΚ.

Σε ό,τι αφορά στην Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης, υπάρχουν σκέψεις για ορισμένες μεταρρυθμίσεις στο νομικό της καθεστώς, οι οποίες θα της επιτρέψουν να πετύχει γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα τους στόχους της, που είναι η ουσιαστική της συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδος, η εισροή κεφαλαίων στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και η διαφύλαξη της τουριστικής περιουσίας του δημοσίου.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τουρισμό είναι πολύ αυξημένο, καθώς υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από Έλληνες και ξένους επενδυτές. Ο αναπτυξιακός νόμος είναι καθοριστικός για την εξέλιξη αυτή, όπως επίσης καθοριστική είναι και η γενικότερη διεθνής δραστηριοποίηση της Ελλάδος για τον τουρισμό. Συζητούμε με όλους τους δυνητικούς επενδυτές και εξετάζουμε όλες τις προτάσεις από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών.

Η διεθνής παρουσία της Ελλάδος, πέρα από την επικοινωνία, τη συμμετοχή στα διεθνή συνέδρια και τις επισκέψεις μας και τις διεθνείς συναντήσεις μας διμερούς και πολυμερούς χαρακτήρα στο πλαίσιο της τουριστικής διπλωματίας, προϋποθέτει την ανάλογη παρουσία και δραστηριότητα των γραφείων μας στο εξωτερικό. Εντός του μηνός ανακοινώνονται οι αποφάσεις για την ανανέωση του προσωπικού τους, την αναβάθμιση των χώρων, αλλά και τη σταδιακή δημιουργία σαράντα εννέα (49) νέων γραφείων κάτι που ήδη ξεκίνησε με τα εγκαίνια των γραφείων μας στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, όπου θα λειτουργήσει λίαν προσεχώς μέσα στο κτίριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος. Μέσα στο καλοκαίρι όλες οι αλλαγές και οι νέες τοποθετήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί.

Τελειώνοντας τη συνοπτική παρουσίαση μου θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή όλων μας στο θέμα της ποιότητας, της καθαριότητας και του ευπρεπισμού του τουριστικού μας περιβάλλοντος. Επιτροπές ελέγχου συστήνονται, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΕΟΤ, του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, του Υπουργείου Υγείας, του ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλων κατά περίπτωση συναρμοδίων Υπουργείων. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν σε όλες τις τουριστικές μονάδες και υποδομές.

Ήδη έχουν γίνει προσλήψεις νέων μηχανικών για την ενίσχυση των περιφερειακών υπηρεσιών τουρισμού, οι οποίες επανερχόμενες στον ΕΟΤ και μετά από μια μεταβατική περίοδο, άρχισαν πλέον να λειτουργούν με αποτελεσματικότητα μετά τη στελέχωσή τους, η οποία και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2005.

Γίνεται αντιληπτό ότι ο τουρισμός στη χώρα μας περνάει το κατώφλι μιας νέας εποχής. Σύμμαχοι μας είστε εσείς, οι ιδιωτικοί φορείς. Γιατί μαζί θα ανταποκριθούμε σε αυτό που υπαγορεύει η νέα στρατηγική και μαζί θα πορευθούμε στο μέλλον. Οι μικρές και ασήμαντες διαφορές που κατά καιρούς κυριαρχούν στους χώρους όπου γονιμοποιείται ο κοινός λόγος, θα πρέπει να μας οδηγούν στους κοινούς μας στόχους.

Καταφέραμε πολλά μαζί το χρόνο που πέρασε, θα καταφέρουμε πολλά περισσότερα τα χρόνια που έρχονται. Και πάλι μαζί. Το Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού με την εκτελεστική γραμματεία και τις θεματικές ομάδες εργασίας θα είναι για μας πιο χρήσιμος σύμβουλος. Σας καλώ όλους να πορευθούμε μαζί και να είστε βέβαιοι ότι η επιτυχία στις δικές σας πρωτοβουλίες και επιχειρηματικές σας δραστηριότητες είναι και επιτυχία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Είναι επιτυχία της Ελλάδος και όλων των Ελλήνων, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι από όλους εμάς εξαρτάται η επιτυχία μιας από τις σημαντικότερες αν όχι η σημαντικότερη αναπτυξιακή διάσταση της ελληνικής κοινωνίας”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024