Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚατασκευή νέων λιμενικών έργων στην Ιεράπετρα

Κατασκευή νέων λιμενικών έργων στην Ιεράπετρα

Μετά την υπόσχεση του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου λιμανιού στην Ιεράπετρα και έπειτα από την πρόσκληση της Περιφέρειας Κρήτης για νέα λιμενικά έργα, τώρα όλοι […]

Μετά την υπόσχεση του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου λιμανιού στην Ιεράπετρα και<...> έπειτα από την πρόσκληση της Περιφέρειας Κρήτης για νέα λιμενικά έργα, τώρα όλοι οι φορείς της περιοχής περιμένουν την πραγματοποίηση αυτών των έργων, η σημασία των οποίων είναι ζωτική για την εμπορική και οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της Κρήτης, σύμφωνα με άρθρα τοπικών εφημερίδων.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα, που δημοσιεύτηκε στις αρχές Αυγούστου, αφορούσε στην κατασκευή νέων λιμενικών έργων, στη βελτίωση υφιστάμενων λιμενικών έργων, σε έργα λειτουργικής αναβάθμισης των λιμανιών και στον εξοπλισμό τους.

Φορείς των παραπάνω έργων είναι η Περιφέρεια Κρήτης, οι διευθύνσεις τεχνικών υπηρεσιών των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων Κρήτης, τα λιμενικά ταμεία και οι οργανισμοί λιμένος, οι ΟΤΑ και το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Οι προτάσεις που θα επιλεγούν προς ένταξη στο εν λόγω μέτρο θα χρηματοδοτηθούν κατά 25% από εθνικούς πόρους και κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για το ΠΕΠ Κρήτης ανέρχεται στο ποσό των 9,8 εκατ. ευρώ, ενώ η προθεσμία υποβολής των προτάσεων λήγει στις 29 Οκτωβρίου 2004.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Τουρισμού(ΣΕΤ) της Ιεράπετρας κ. Γιώργος Σαρικλάκης υποστήριξε με επιχειρήματα τούς λόγους για τους οποίους διεκδικεί μία λιμενική πύλη στη νοτιοανατολική Κρήτη. “Είναι γνωστό”, τόνισε, “ότι όλα τα ποντοπόρα πλοία και ειδικά οι “μάνες” κοντέινερ πλοία, τα προερχόμενα από την Aπω Ανατολή μέσω του Σουέζ, διαπλέουν τη Μεσόγειο και είναι αναγκασμένα να αποθηκεύουν τα κοντέινερ στα μεγάλα λιμάνια, κυρίως της Ισπανίας. Από εκεί διανέμονται τα κοντέινερ με άλλα μικρότερα πλοία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από την Ισπανία έρχονται στην Ελλάδα τα εμπορεύματα που προέρχονται από την Aπω Ανατολή. Η γεωγραφική θέση της Ιεράπετρας, λοιπόν, εξυπηρετεί αυτό το σκοπό και δίνει οικονομικότερες και παραγωγικότερες λύσεις στις ναυτιλιακές εταιρείες.

Ακόμα, σημείωσε ότι “ένα μεγάλο λιμάνι δίνει μεγάλες δυνατότητες. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει αρχικά τη δημιουργία ενός λιμανιού που θα συνέδεε την Ιεράπετρα με τα μεγάλα λιμάνια της Αφρικής, όπως π.χ. της Αλεξάνδρειας, του Τομπρούκ, της Βεγγάζης, της Τρίπολης κ.λπ. Είναι λυπηρό ότι δεν υπάρχει μία έτοιμη, ώριμη πρόταση, η οποία θα μπορούσε να κατατεθεί στο ΠΕΠ Κρήτης 2000-2006 για να χρηματοδοτηθεί κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024