Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΠαπουτσής: Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο στην ακτοπλοΐα
Υπεύθυνος Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας Κ.Σ. ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Παπουτσής: Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο στην ακτοπλοΐα

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την σημερινή κατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών της χώρας καταλόγισε με δηλώσεις του ο υπεύθυνος Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Χρήστος Παπουτσής, αναφέροντας χαρακτηριστικά…

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την σημερινή κατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών της χώρας καταλόγισε με δηλώσεις του ο υπεύθυνος Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Χρήστος Παπουτσής, αναφέροντας<...>χαρακτηριστικά πως “η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο. Οι ακτοπλοϊκές εταιρίες κάνουν ό,τι θέλουν και παίρνουν όσα θέλουν. Πηγαίνουν όπου θέλουν. Και εκτελούν όσα δρομολόγια εκείνες επιθυμούν και τους συμφέρει”. “Η κυβέρνηση” πρόσθεσε “ευνοεί την ασυδοσία και, το χειρότερο όλων, την παρουσιάζει στο λαό, πότε ως απελευθέρωση, πότε ως μεταρρύθμιση, πότε ως προσαρμογή στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Μιλώντας ειδικότερα για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική χώρα ο κ. Παπουτσής ανέφερε: “Η Λήμνος, η Σύμη, η Μήλος, τα άλλα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, όπως επίσης και η Θεσσαλονίκη, αντιμετωπίζουν σήμερα τα προβλήματα από τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής. Μέχρι πέρυσι, το δρομολόγιο Θεσσαλονίκης – Σκιάθου διαρκούσε 2,5 ώρες, με ένα σύγχρονο πλοίο. Φέτος, ένα υπέργηρο πλοίο χρειάζεται 8 ώρες δρομολόγιο. Στο Βόρειο Αιγαίο, κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Όλα τα νησιά της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω της επιχειρηματικής σύγκρουσης, για τις άγονες γραμμές, ανάμεσα στις δύο ακτοπλοϊκές εταιρίες, που έχουν την πλήρη εύνοια και την απόλυτη χρηματοδότηση του Υπουργείου Αιγαίου. Και φυσικά, η κυβέρνηση, και εδώ, έχει επιλέξει το ρόλο του παρατηρητή”.

Το ύψος στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έχει μέχρι σήμερα, αύξηση 13% σε σχέση με πέρυσι. Και αυτό, κάνει ακόμα πιο ακριβό το εισιτήριο, για κάθε ελληνική οικογένεια που θέλει να επισκεφτεί τα νησιά. Ενώ οι ακτοπλοϊκές εταιρίες δεν αποκλείουν και νέες αυξήσεις, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι συνολικές αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων ξεπερνούν το 25%. Πριν από δύο χρόνια, μια τετραμελής οικογένεια, με παιδιά άνω των δέκα ετών, για να ταξιδέψει στην οικονομική θέση, με αυτοκίνητο ΙΧ, από τον Πειραιά μέχρι το Ηράκλειο της Κρήτης και για την επιστροφή τους, χρειαζόταν περίπου 380 ευρώ. Φέτος, θα χρειαστεί περίπου 470 ευρώ. “Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν ευνοεί μόνο την κερδοσκοπία της θαλάσσης – θαλάσσης, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται ευνοεί και την κερδοσκοπία θαλάσσης – αέρος. Και αναφέρομαι στις καντίνες των πλοίων, που έχουν φτάσει σε καπέλα υπερτίμησης άνω του 150%” σχολίασε ο κ. Παπουτσής.

Αναφερόμενος τέλος στο Λιμενικό Σώμα, ο υπεύθυνος Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξήρε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, παρά τη “διαρκή συρρίκνωση του Σώματος”. Όπως ανέφερε: “Έχουμε μειωμένη δύναμη, κατά 40%, από τις προβλέψεις του νόμου. Έχουμε έλλειψη στη στελέχωση όλων των Λιμεναρχείων της χώρας, περίπου στο 50%. Έχουμε πληρώματα μιας βάρδιας για τα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Aδειες για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, το 2006, δεν έχουν δοθεί. Και ρεπό, για την αναγκαία ξεκούραση και για να ξαναπάρουν δυνάμεις, δεν δίνονται σήμερα. Το επιχειρησιακό επίπεδο είναι άθλιο, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη ανταλλακτικών και βγάζουν άχρηστα, το ένα μετά το άλλο, τα εναέρια και τα πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, δηλαδή, τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα. Στο ένα μετά το άλλο, δημιουργείται πρόβλημα και μπαίνει στη γωνία. Κατάληξη, η μειωμένη αποτελεσματικότητα του Σώματος, η μειωμένη προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες”.

Ανάλογες είναι οι συνθήκες απασχόλησης και του πολιτικού προσωπικού των δύο Υπουργείων, Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, κατά τον κ. Παπουτσή, ο οποίος κάλεσε τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και των δύο υπουργείων αφενός να προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό, για την εξυπηρέτηση των πολιτών αυτό το καλοκαίρι και αφετέρου να επιμείνουν στην αυστηρή εφαρμογή των νόμων που αφορούν στην ασφάλεια της ναυσιπλοϊας και στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024