Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςFedHATTA: Τα ταξιδιωτικά γραφεία στην αιχμή της ενημέρωσης για υγειονομικώς ασφαλή ταξίδια στο εξωτερικό σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ
Συναντήσεις

FedHATTA: Τα ταξιδιωτικά γραφεία στην αιχμή της ενημέρωσης για υγειονομικώς ασφαλή ταξίδια στο εξωτερικό σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ

Σε συνάντηση της FedHATTA με τον ΕΟΔΥ, συζητήθηκε η ενημέρωση των τουριστικών γραφείων για υγειονομικές εξελίξεις και προληπτικές συστάσεις στους ταξιδιώτες.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των ελληνικών τουριστικών γραφείων για τις υγειονομικές εξελίξεις σε δημοφιλείς προορισμούς και την προστασία των Ελλήνων ταξιδιωτών σε αυτούς, η Ομοσπονδία FedHATTA πραγματοποίησε διαδικτυακή συνάντηση με εκπροσώπους του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατά την οποία συζητήθηκαν οι ανησυχίες των Ελληνικών υγειονομικών αρχών για την έξαρση των κρουσμάτων Ιλαράς, Ελονοσίας και άλλων νοσημάτων σε χώρες του εξωτερικού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκε η τακτική ενημέρωση της Ομοσπονδίας και επομένως των ελληνικών ταξιδιωτικών γραφείων μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, αναφορικά με τις χώρες στις οποίες παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων.

Όπως αναφέρθηκε, κρίσιμη σημασία έχει η πρόσβαση του ταξιδιώτη, 4 – 6 εβδομάδες πριν την αναχώρηση, σε υπηρεσίες ταξιδιωτικής ιατρικής, οι οποίες παρέχονται μέσω τηλεφώνου από το Τμήμα Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΕΟΔΥ, από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών και από τα Τακτικά Ιατρεία Λοιμώξεων Δημόσιων Νοσοκομείων . Οι επαγγελματίες υγείας της Ταξιδιωτικής Ιατρικής θα ενημερώσουν σχετικά με τον εξατομικευμένο κίνδυνο του ταξιδιώτη να ασθενήσει καθώς και για τις απαιτούμενες ενέργειες σχετικά με την πρόληψη ασθενειών και ατυχημάτων.

Ειδικότερα, αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας με Συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς, η οποία και γνωστοποιείται μέσω της Ομοσπονδίας στα τουριστικά γραφεία προς ενημέρωσή τους (Εγκύκλιος Δ1α/Γ.Π.οικ. 8601/2024 – Συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς).

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου δήλωσε: «Όσοι ταξιδεύουν με μέλη του ΗΑΤΤΑ και των Ενώσεων της Ομοσπονδίας, είναι τυχεροί γιατί ξέρουμε ότι είναι ενημερωμένοι σε τέτοια ζητήματα. Τα μέλη σας, με την κατάλληλη ενημέρωση, γνωρίζουν πώς να διακινούν τους ταξιδιώτες σε προορισμούς “καθαρούς” και “προσεγμένους”».

Το μέλος ΔΣ του ΕΟΔΥ και της Εταιρείας Ταξιδιωτικής Ιατρικής, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου, δήλωσε: «Ο ρόλος του ΕΟΔΥ είναι πολύπλοκος στη διασφάλιση των ασφαλών ταξιδιών. Ο ταξιδιώτης χρειάζεται να προστατευθεί από νοσήματα που ίσως είναι σπάνια αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί και η αποφυγή εισόδου νοσημάτων στη χώρα μας».

Ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: «Θα ενημερώνουμε τα μέλη μας, όσο λαμβάνουν ενημερώσεις από τον ΕΟΔΥ, με όλες τις επικαιροποιημένες πληροφορίες για την υγειονομική κατάσταση των προορισμών. Ο ταξιδιώτης έχει προσωπική ευθύνη στα ταξίδια του αλλά και εμείς θα χρειαστεί να λαμβάνουμε τακτική ενημέρωση ώστε να του προσφέρουμε τη δυνατότητα να γνωρίζει».

Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν ακόμη οι Παρασκευή Τσώνου, Παθολόγος, υπεύθυνη Τμήματος Ταξιδιωτικής Ιατρικής ΕΟΔΥ, μέλος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Ταξιδιωτικής Ιατρικής – Αντρούλα Παυλή, Ιατρός Οικογενειακής και Ταξιδιωτικής Ιατρικής ΕΟΔΥ, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ταξιδιωτικής Ιατρικής, Fellow Παγκόσμιας Εταιρείας Ταξιδιωτικής Ιατρικής – Δανάη Περβανίδου, Νευρολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές ΕΟΔΥ – Λαμπρινή Παππά, Νοσηλεύτρια ΠΕ, Υπεύθυνη Τμήματος Σχεδιασμού, Εγρήγορσης και Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού ΕΟΔΥ καθώς και τουριστικά γραφεία μέλη των Ενώσεων της Ομοσπονδίας.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024