Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΟλοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η Γιορτή Ρουμελιώτικης Κουζίνας
Γαστρονομία

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η Γιορτή Ρουμελιώτικης Κουζίνας

Οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν με τα ιδιαίτερα πιάτα τους 105 συνταγές του τόπου. Κύριο κριτήριο ήταν να αποτελούν παραδοσιακή συνταγή που έχει μείνει ζωντανή στο χρόνο, να εκπροσωπεί τα χαρακτηριστικά της ρουμελιώτικης κουζίνας.

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η 1η Γιορτή Ρουμελιώτικης Κουζίνας που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Δελφών, η Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Γαλαξιδίου και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας. Η γαστρονομική αυτή γιορτή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Μαΐου 2014, στο Γαλαξίδι. Μία γιορτή η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και που έφερε κοντά το σύνολο σχεδόν της παραδοσιακής γαστρονομικής αλυσίδας του τόπου μας και που προσπάθησε να αναδείξει τον πλούτο της ευλογημένης αυτής γης των Δελφών.

Ήταν μία γιορτή που εξέπληξε με το μέγεθος των συμμετοχών και των επισκεπτών, σε βαθμό να δημιουργηθεί η ανάγκη του να επανασχεδιαστεί σε νέες βάσεις η γιορτή αυτή και να μετασχηματιστεί σε έναν οργανωμένο γαστρονομικό θεσμό για τον τόπο, που θα μπορεί να φιλοξενηθεί σε όλη την επικράτεια του Δήμου Δελφών.

Ο Δήμος Δελφών, η Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Γαλαξιδίου, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας και η Electrolux Professional – Hellas (που ήταν και χορηγός της όλης εκδήλωσης) “έστησαν” όλο το πλάνο, ανέλαβαν και διεκπεραίωσαν ολόκληρο το στήσιμο, από την ισχυρή παροχή ρεύματος από υποσταθμό της ΔΕΗ, τον χώρο στο λιμάνι που φυλάσσονταν και εποπτεύονταν από το Λιμενικό Σώμα διαρκώς, την διαχείριση του πλήθους επισκεπτών, την διεξαγωγή του μαγειρικού προγράμματος, τον διαγωνισμό μαγειρικής, αλλά και της ασφάλειας και καθαριότητας, καθότι ολόκληρη η εγκατάσταση με 1 φούρνο Touchline, 1 mini combi oven, 1 power grill, 8 εστίες 10kW αερίου, 4 εστίες επαγωγικές, 1 εστία Libero επαγωγική και πλήθος τραπεζιών και πάγκων εργασίας και άλλων συσκευών και σκευών, έγινε δίπλα στα yachts, πάνω στην θάλασσα δηλαδή. Ο προγραμματισμός, εφαρμογή, συντονισμός και αποχώρηση, είχαν επιτυχία, σύμφωνα με το πλάνο. Οι χορηγοί της εκδήλωσης, (πάνω από 20), και τα κορυφαία προϊόντα τους, παρουσιάστηκαν και καταναλώθηκαν. Οι επισκέπτες έφτασαν τους 1.000 περίπου (30 chef’s, 200 ξενοδόχοι – εστιάτορες, 100 μαθητές chef, 30 τοπικοί φορείς και λιμενικό, 150 προσωπικό ξενοδοχείων, εστιατορίων, 20 προσωπικό Electrolux Professional, άλλων χορηγών, κ.λπ.).

Οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν με τα ιδιαίτερα πιάτα τους 105 συνταγές του τόπου. Κύριο κριτήριο ήταν να αποτελούν παραδοσιακή συνταγή που έχει μείνει ζωντανή στο χρόνο, να εκπροσωπεί τα χαρακτηριστικά της ρουμελιώτικης κουζίνας, να συμπορεύεται με τη σύγχρονη γαστρονομία και φυσικά το μεράκι στην παρασκευή και την παρουσίαση του πιάτου. Η καταγραφή των συμμετοχών ανέδειξε με τρανό τρόπο τη συνεργασία των γενεών του τόπου μας στο να καταγράψουν γνωστές αλλά και άγνωστες συνταγές της καθημερινότητάς τους και που διαχρονικά κουβαλούν ιδιαίτερες γεύσεις, μνήμες και ιστορίες. Η πληθώρα δε των ντόπιων φρέσκων αλλά και σπιτικά συντηρημένων υλικών παραγωγής των συνταγών ήταν κάτι που εντυπωσίασε και που καταγράφηκε αναλυτικά στα πλαίσια της δημιουργίας μίας συγκεντρωμένης εργασίας καταγραφής της παραδοσιακής ρουμελιώτικης κουζίνας.

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι: Ηλίας Μαμαλάκης, Κων/νος Μουζάκης (Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας), Αναστάσιος Τόλης (Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας), Ευάγγελος Κυριαζής (επιχειρηματίας της εστίασης), Νικόλαος Σαράντος, Νικόλαος Αργυρίου (οινοποιός), Μαγκλάρας.

Νικητές του πρώτου βραβείου της “Χρυσής Ελιάς” στις κατηγορίες του γαστρονομικού διαγωνισμού είναι:

  • Στην κατηγορία “ΦΑΓΗΤΟ”, ο κ. Γιώργος Μηνάς από το Γαλαξείδι με μυδοπίλαφο.
  • Στην κατηγορία “ΠΙΤΑ”, η κα Κατίνα Τζίβα από την Ιτέα με μακαρονόπιτα.
  • Στην κατηγορία “ΓΛΥΚΟ”, η κα Παναγιώτα Αργύρη από τη Δεσφίνα με τηγανίτες.

Στη γιορτή συμμετείχαν δεκάδες ντόπιοι παραγωγοί καθώς και επιλεγμένοι επισκέπτες παραγωγοί, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τα προϊόντα τους στο κοινό και να συνομιλήσουν με όλους για κάθε πτυχή των προϊόντων αυτών, συμπεριλαμβανομένων και των δημιουργικών προτάσεων χρήσης.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των καθηγητών και των σπουδαστών της Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Γαλαξιδίου που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ειδικά στο κομμάτι της μαγειρικής τέχνης όπου κυρίαρχο θέμα ήταν το ψάρι και οι δημιουργικές του συνταγές βασισμένες στην παράδοση του τόπου.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024