Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΠρωτοβουλία Γ. Διαμαντίδη για την υπογραφή ΣΣΕ στη ναυτιλία
Εως σήμερα τις συμβάσεις για τους ναυτικούς της ακτοπλοΐας υπέγραφε η ΕΕΝ

Πρωτοβουλία Γ. Διαμαντίδη για την υπογραφή ΣΣΕ στη ναυτιλία

Με επιστολή του ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γ. Διαμαντίδης προς τη Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ανακοινώνει ότι προτίθεται να νομοθετήσει σχετικά, ώστε να μπορεί να υπογραφεί Συλλογική Σύμβασης Εργασίας, μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων…

Με επιστολή του ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γ. Διαμαντίδης προς τη Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ανακοινώνει ότι<...> προτίθεται να νομοθετήσει σχετικά, ώστε να μπορεί να υπογραφεί Συλλογική Σύμβασης Εργασίας, μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και της ΠΝΟ για τους ναυτικούς της ακτοπλοΐας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, έως σήμερα, τις συμβάσεις για τους ναυτικούς της ακτοπλοΐας, υπέγραφε η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας ως συλλογικό όργανο. Ωστόσο από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας είχε ζητήσει από τον υπουργό να μπορεί να διαπραγματεύεται και να υπογράφει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στα εσωτερικά δρομολόγια της ακτοπλοΐας, εκτός από τα Κρουαζιερόπλοια και τα δρομολόγια της Αδριατικής.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, το σκεπτικό της απόφασης του υπουργού, στηρίζεται στην υπάρχουσα νομοθεσία (3276/44) που είναι σαφής και επιτρέπει την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από ενώσεις με πλειοψηφική παρουσία στην αγορά και με τον αντιπροσωπευτικότερο ρόλο.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα αποχώρησαν από την Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας η ΑΝΕΚ και η Hellenic Seaways, χωρίς να έχει προβεί καμία από τις δύο εταιρείες σε επίσημη ανακοίνωση, ενώ παραιτήθηκαν για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών από το ΔΣ της ΕΕΝ.

Αντιθέτως, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας αποτελεί το μοναδικό φορέα που εκπροσωπεί εταιρείες, οι οποίες ελέγχουν πάνω από το 55% της επιβατηγού κίνησης, όπως η Blue Star, η Superfast Ferries, οι Μινωικές Γραμμές και η Aegean Speedlines.
Η ΠΝΟ έχει υπογράψει για τη σύμβαση του 2010 με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (πλοία Αδριατικής και Κρουαζιερόπλοια) με αύξηση 2% ενώ ήρθε σε συμφωνία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα ποντοπόρα πλοία και προβλέπει αύξηση 1,7% από την 1η Ιανουαρίου 2010 με αναδρομική ισχύ.

Η ΠΝΟ είναι πολύ κοντά στην υπογραφή ΣΣΕ με αύξηση 2% με την Ένωση Μεσογειακών Φορτηγών Πλοίων, ενώ σε εκκρεμότητα μένει πλέον η ΣΣΕ με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και τα φορτηγά της ακτοπλοΐας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024