Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΔυσοίωνη η κατάσταση στον τουρισμό έως και το 2010
Ανδρέας Ανδρεάδης

Δυσοίωνη η κατάσταση στον τουρισμό έως και το 2010

Πτώση αναμένεται στις αφίξεις και για το 2009, με τον κλάδο του τουρισμού να διανύει μια δύσκολη περίοδο έως και το 2010, οπότε και προβλέπεται η αγορά να εισέλθει και πάλι σε ανοδική πορεία. Τα παραπάνω δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης

Πτώση αναμένεται στις αφίξεις και για το 2009, με τον κλάδο του τουρισμού να διανύει μια δύσκολη περίοδο έως και το 2010, οπότε και προβλέπεται η αγορά να εισέλθει και πάλι σε ανοδική πορεία. Τα παραπάνω δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας<...>Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, στην εκπομπή Business & Travel στο οικονομικό κανάλι sbc.

Η ανάκαμψη του κλάδου εξαρτάται άμεσα και από την κρίση των παραδοσιακών αγορών, της Αγγλίας και της Γερμανίας, που αποτελούν μάλιστα το 40% της συνολικής τουριστικής κίνησης, καθώς οι νέες αγορές όπως αυτές της Ρωσίας και των βαλκανικών χωρών αντιπροσωπεύουν ακόμα μικρό ποσοστό και δεν μπορούν να σώσουν τον ελληνικό τουρισμό.

Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε πως η Ομοσπονδία είναι σαφώς αντίθετη με την επιχορήγηση νέων ξενοδοχειακών μονάδων σε κορεσμένες περιοχές, αφού αυτές δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα περισσότερο παρά να στρεβλώσουν την αγορά. Την ίδια στιγμή κοινή ομολογία αποτελεί το γεγονός πως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Ελλάδα έχει αποκτήσει καλής ποιότητας ξενοδοχεία, έχοντας έτσι να προσφέρει καλύτερο προϊόν. Παραμένουν ωστόσο αρκετά, κυρίως μικρά ξενοδοχεία, που χρειάζονται αναβάθμιση και αναφέρθηκε στο προϊόν Boutique Hotels που προωθεί, μέσω του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, η Ομοσπονδία.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, επεσήμανε τον ανασταλτικό ρόλο που παίζει η έλλειψη υποδομών στην ανάπτυξη του τουρισμού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η Κρήτη παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα λόγω του αεροδρομίου του Ηρακλείου. Τέλος, ο κ. Ανδρεάδης αναφέρθηκε και στην υπέρμετρη επιβάρυνση των ξενοδόχων από την εφαρμογή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), αλλά και το αίτημα κατάργησης του Τέλους παρεπιδημούντων που χαρακτήρισε ως αναχρονιστικό.

Την ίδια στιγμή στον κλάδο της ακτοπλοΐας, το 30% του στόλου αποτελείται σήμερα από νεότευκτα ταχύπλοα πλοία, ενώ οι τιμές βρίσκονται στα ύψη, με τη μεταφορά σε κάποιο προορισμό να κοστίζει περισσότερο και από τη διαμονή. Τις παραπάνω δηλώσεις έκανε ο κ. Σάββας Αθανασίου, Ναυτιλιακός Συντάκτης στην Εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή», στο πλαίσιο της ίδιας εκπομπής. Όσον αφορά στα συχνά ατυχήματα που συμβαίνουν τελευταία με τα ελληνικά πλοία, ο κ. Αθανασίου σημείωσε πως ατυχήματα συμβαίνουν παντού, με το 80% εξ αυτών να οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη, τόσο λόγω της συχνότητας των δρομολογίων όσο και λόγω της συχνής παραβίασης των ωρών εργασίας του προσωπικού.

Τέλος ο κ. Αθανασίου ανέδειξε και το πρόβλημα της απελευθέρωσης του καμποτάζ στην κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να είναι διχασμένη, με το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να τάσσεται υπέρ αυτής, ενώ το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να είναι αντίθετo.

Η εκπομπή Business & Travel παρουσιάζεται από τον Χάρη Ντιγριντάκη κάθε Πέμπτη στις 21:00 από τη συχνότητα του καναλιού sbc και σε επανάληψη κάθε Σάββατο (14.30-15.30) και Κυριακή (15.00-16.00). Ταυτόχρονα πέραν της τηλεόρασης μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει τις ίδιες ώρες μέσω του διαδικτύου στο sbctv.gr Πρόκειται για την μοναδική εκπομπή που ασχολείται με το επιχειρείν της τουριστικής βιομηχανίας, ενημερώνοντας για όλες τις τελευταίες ειδήσεις στον χώρο του τουρισμού, των μεταφορών αλλά και του τουριστικού Real Εstate.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024