Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑποτελέσματα έρευνας στους επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων της Ρόδου
Επιμελητήριο Δωδεκανήσου - ΔΕΤΑΠ

Αποτελέσματα έρευνας στους επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων της Ρόδου

Τα αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα Ιούνιος – Οκτώβριος 2006, αναφορικά με τους επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων της Ρόδου, με στόχο να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το προφίλ τους, δημοσιοποίησε η Δωδεκανησιακή Εταιρία Ανάπτυξης και Πρόοδου (ΔΕΤΑΠ) του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Τα αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα Ιούνιος – Οκτώβριος 2006, αναφορικά με τους επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων της Ρόδου, με στόχο να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το προφίλ τους, δημοσιοποίησε<...>η Δωδεκανησιακή Εταιρία Ανάπτυξης και Πρόοδου (ΔΕΤΑΠ) του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Το δείγμα αποτελείτο από 1.059 τουρίστες, που αφίχθησαν με κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του νησιού.

Εθνικότητα – Ηλικία: Έξι χώρες φαίνεται να συγκεντρώνουν το 67% της συνολικής επιβατικής κίνησης των κρουαζιερόπλοιων: ΗΠΑ (21%), Κύπρος (10%), Ισπανία (10%), Ισραήλ (10%), Ιταλία (8%) και Γερμανία (8%). Όσον αφορά στην ηλικία, το 8% (7%) των επισκεπτών είναι κάτω των 24 ετών, το 31% (35%) είναι μεταξύ 25 έως 44 ετών, τo 49% (45%) των επισκεπτών είναι από 45 έως 64 ετών, και τέλος το 12,2% (13,5%) των επισκεπτών είναι ηλικίας 65 και άνω.

Μόρφωση: Σχεδόν ένας στους δύο ή καλύτερα 53% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (κολέγιο, πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακά), ενώ επιπλέον 12% απάντησε ότι έχει κάποια μορφή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (χωρίς να είναι απόφοιτος). Το μορφωτικό επίπεδο διαφέρει ανά εθνικότητα. Ενδεικτικά, ενώ οι απόφοιτοι πανεπιστημίου & μεταπτυχιακού στο συνολικό δείγμα ανέρχονται στο 53%, μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στους Αμερικανούς (82%) στους Καναδούς (62%) και στους Ισπανούς (62%). Αντίθετα, οι έως απόφοιτοι Γυμνασίου στο συνολικό δείγμα ανέρχονται στο 35%, μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στους Κύπριους (67%).

Αγοραστική Συμπεριφόρα

Στη ερώτηση «Τις περισσότερες φορές, προτιμάτε να πηγαίνετε διακοπές με κρουαζιέρα ή προτιμάτε διακοπές σε ένα προορισμό με διαμονή σε κάποιο ξενοδοχείο;» ποσοστό 41% απάντησε ότι προτιμά κρουαζιέρα, και ποσοστό 30% απάντησε ότι προτιμά να πηγαίνει σ’ ένα προορισμό μένοντας σε ένα ξενοδοχείο. Ταυτόχρονα, το 29% του δείγματος απάντησε ότι σχεδόν ισόποσα προτιμά κρουαζιέρες και διακοπές σε έναν προορισμό.

Στην ερώτηση «Ποιος παράγοντας σας επηρεάζει περισσότερο όταν επιλέγετε μια κρουαζιέρα», το 36% απάντησε η σύσταση από τον ταξιδιωτικό πράκτορα, και ποσοστό 25% η σύσταση από συγγενείς, φίλους και τα internet forums. Ακολούθως αναφέρθηκαν οι πληροφορίες στο Internet με 12%, η μπροσούρα ή το website της εταιρείας κρουαζιέρας με 10%, ενώ συνολικά 7% απέσπασαν όλοι οι παράγοντες που σχετίζονται με προβολή & δημοσιότητα μέσω των ΜΜΕ.

Σε σχέση με την επιλογή της συγκεκριμένης κρουαζιέρας, το δείγμα ρωτήθηκε «Ποιος παράγοντας ήταν ο σημαντικότερος στο να επιλέξετε τη συγκεκριμένη κρουαζιέρα;». Ποσοστό 55% απάντησε τα νησιά – προορισμοί, ποσοστό 27% απάντησε ότι του αρέσει να επισκέπτεται διάφορα μέρη σε λίγες ημέρες, ποσοστό 13% απάντησε ότι του αρέσει η εμπειρία να ταξιδεύει με πλοία και τέλος ποσοστό 5% απάντησε ότι η συγκεκριμένη κρουαζιέρα αποτελούσε μια καλή προσφορά αξίας – χρημάτων.

Στην ερώτηση «Όταν επιλέγατε την κρουαζιέρα αυτή, πόσο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι το νησί της Ρόδου συμπεριλαμβάνονταν στους προορισμούς;» ποσοστό 22% (26%) απάντησε πολύ σημαντικό και 41% (48%) σημαντικό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κατά τη επιλογή της κρουαζιέρας συνολικά 63% (74%) των επισκεπτών θεώρησαν «Πολύ σημαντικό» ή «σημαντικό» το γεγονός ότι η Ρόδος ήταν ανάμεσα στους προορισμούς.

Χαρακτηριστικά της επίσκεψης στο νησί

Το 18% (17%) των επισκεπτών ανέφεραν ότι έχουν επισκεφθεί την Ρόδο στο παρελθόν (repeaters), με μέσο όρο προηγούμενων επισκέψεων 3,5 φορές. Η προηγούμενη επίσκεψη στο 50% αφορούσε κρουαζιέρα και 50% αφορούσε διακοπές με παραμονή σε ξενοδοχείο.
Το ποσοστό των repeaters στους Κύπριους ανεβαίνει στο 65%, στους Ελβετούς & Αυστριακούς σε 46%, ενώ αντίθετα μειώνεται σε 1% στους Ισπανούς.

Το μέσο μέγεθος της ταξιδιωτικής ομάδας ανέρχεται σε 4,3 άτομα (3,9 άτομα). Υπάρχουν ενδείξεις ότι το μέγεθος της ταξιδιωτικής ομάδας διαφέρει ανά χώρα διαμονής. Για παράδειγμα στους Ελβετούς & Αυστριακούς καταγράφηκε το μεγαλύτερο μέγεθος ομάδας με 8,4 άτομα, και εν συνεχεία στους Αυστραλούς και τους Γάλλους με σχεδόν 7 άτομα. Αντίθετα το μικρότερο μέγεθος καταγράφηκε στους κατοίκους Benelux με 2,3 άτομα.

Σε σχέση με το είδος της ταξιδιωτικής ομάδας, το 6% του δείγματος ταξίδεψε μόνο του (singles), το 47% με ζευγάρι, το 24% με οικογένεια, και το 20% με φίλους και συγγενείς. Ενδεικτικά, για να γίνει κάποια σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του 2004, από αυτούς που ήρθαν με 2 ή περισσότερα άτομα, το 50% (49%) αποτελείται από ζευγάρια, 25% (30%) οικογένειες, και 21% (20%) από φίλους και συγγενείς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους Aγγλους υπερτερούν τα ζευγάρια έναντι των οικογενειών (70% σε σχέση με 5%), ομοίως και στους Γάλλους (64% σε σχέση με 6%). Αντίθετα στους Κύπριους υπερτερούν οι οικογένειες σε σχέση με τα ζευγάρια (38% σε σχέση με 32%).

Στην ερώτηση «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στη Ρόδο, συμμετάσχετε σε κάποια οργανωμένη ξενάγηση η σε εκδρομή με λεωφορείο;» ποσοστό 36% απάντησε θετικά (49%) και αντίθετα ποσοστό 64% απάντησε πως όχι. Απ΄ όσους επισκέπτες απάντησαν θετικά, ποσοστό 78% ανέφερε πως αγόρασε την εκδρομή πάνω στο κρουαζιερόπλοιο, ενώ αντίθετα 22% απάντησε πως η εκδρομή συμπεριλαμβάνονταν στο πακέτο της κρουαζιέρας ή την έκλεισαν όταν αγόρασαν και την κρουαζιέρα.

Οι επισκέπτες που απάντησαν ότι πήγαν εκδρομή ή οργανωμένη ξενάγηση ρωτήθηκαν «Ποια μέρη επισκεφθήκατε κατά τη διάρκεια της;». Ποσοστό 43% ανέφερε τη Λίνδο και τη Μεσαιωνική πόλη ανέφερε το 34%, ενώ άλλα αξιοθέατα ανέφεραν ποσοστά κάτω του 7% για καθένα από αυτά.
Απ’ όσους απάντησαν ότι πήγαν εκδρομή, ποσοστό 20% απάντησαν ότι έκαναν επίσης βόλτα με τα πόδια, ενώ 18% απάντησε ότι έκανε επίσης ψώνια 18%. Απ΄ όσους απάντησαν ότι δεν πήγαν εκδρομή, ποσοστό 56% απάντησε ότι έκανε βόλτα με τα πόδια, και ποσοστό 33% ότι έκανε ψώνια.

Το ποσοστό αυτό διαφέρει στατιστικά σημαντικά ανά χώρα διαμονής και ανά κρουαζιερόπλοιο. Πιο συγκεκριμένα:Τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής σε εκδρομή παρατηρήθηκαν στους Αυστραλούς (53%) και στους Αμερικανούς (51%). Αντίθετα, τα μικρότερα ποσοστά επισκεπτών που συμμετείχαν σε εκδρομή παρατηρήθηκαν στους Κύπριους (13%), στους Τούρκους (20%) και στους `Αγγλους (27%).

Διαβάστε αναλυτικά τα συμπεράσματα της έρευνας εδώ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024