Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΗ Κίνα συναντά την «Ιδανική Πολιτεία» και την «Ανθρώπινη Αρετή» στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής
Προορισμοί

Η Κίνα συναντά την «Ιδανική Πολιτεία» και την «Ανθρώπινη Αρετή» στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής

  • Officials shaking hands

Ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής και ο Δήμος Qufu στην Κίνα σχεδιάζουν μια πολιτιστική συνεργασία. Αντιπροσωπεύοντας τις γενέτειρες των φιλοσόφων Αριστοτέλη και Κομφούκιου, η συνεργασία θα επικεντρωθεί σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με επίσημη συμφωνία που θα υπογραφεί το 2024.

Ολοκληρωμένο σχέδιο προώθησης και αναλυτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων παρουσίασε ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής σε αντιπροσωπεία Κινέζων αξιωματούχων από την επαρχία Shandong της Κίνας, αναφορικά με την πολιτιστική δικτύωσή του με το Δήμο Qufu.

Ο Δήμος Αριστοτέλη αποτελεί τη γενέτειρα του Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη και ο Δήμος Qufu την αντίστοιχη του Κινέζου διανοητή και κοινωνικού φιλόσοφου Κομφούκιου. «Δύο παγκόσμιου βεληνεκούς προορισμοί και δύο φιλόσοφοι με κοινούς τόπους και μεγάλη επιρροή στους πολιτισμούς της δύσης και της ανατολής συναντώνται μέσα από κοινά στοιχεία, όπως, η Ιδανική Πολιτεία και η ανθρώπινη αρετή, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση επιλέχθηκαν μεταξύ των άλλων να δημιουργήσουν τη βάση της επικείμενης δικτύωσης», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αριστοτέλη, κ. Στυλιανός Βαλιάνος.

Η υποδοχή των Κινέζων και η παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού της δικτύωσης πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Eagles Palace Resort στην Ουρανούπολη τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, παρουσία της καθηγήτριας φιλοσοφίας της επιστήμης του Α.Π.Θ. και προέδρου Δ.Σ. του διεπιστημονικού κέντρου αριστοτελικών μελετών,  κας Δήμητρας Σφενδόνη-Μέντζου.

Η πρόταση / οδικός χάρτης του Δήμου Αριστοτέλη, που εστιάζει και κινείται γύρω από τη δημιουργία του οραματικού διεθνούς πνευματικού κέντρου στα Αρχαία Στάγειρα, θα έχει δεκαετή διάρκεια και θα συμφωνηθεί με κάθε λεπτομέρεια πριν τις δύο επίσημες εκδηλώσεις υπογραφής της:

  • Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2024 στη γενέτειρα του Κομφούκιου στην Κίνα,
  • Η δεύτερη τον Ιούνιο του 2024 στην αρχαία αγορά των Σταγείρων.

Κατά τη διάρκεια εφαρμογής αλλά και μετά τη λήξη του, o οδικός χάρτης θα επικαιροποιείται και θα ανανεώνεται κατά περίπτωση. Για τα δύο πρώτα χρόνια ο Δήμος Αριστοτέλη στοχεύει στις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, προτείνοντας στους Κινέζους ετοιμοπαράδοτες προτάσεις πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δρώμενων, όπως συμπόσια, αποδράσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδεύσεις, κ.λπ. «Όλα σχετίζονται με τα αριστοτελικά έργα, κυρίως με τα φυσικά, τα πολιτικά και τα περί ψυχής, ενώ οι δράσεις τους αντιπαραβάλλονται με τις διανοήσεις του Κουμφούκιου «περί ανθρώπινης αρετής», τονίζει εμφατικά ο δήμαρχος Αριστοτέλη.

Το καλοκαίρι του 2024 στο πλαίσιο αναβίωσης των Αριστοτέλειων – προτάθηκε στους Κινέζους η διοργάνωση από παραδοσιακή κινέζικη όπερα εκδήλωσης πολιτισμού στον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων. Κατά τη διάρκεια του ετήσιου forum με θέμα «Από τον Αριστοτέλη στον Άθωνα» (Ιούνιος 2024) ο Δήμος Αριστοτέλη πρότεινε στην κινέζικη αντιπροσωπεία την παρουσίαση της κομφουκιανικής αρετής, η οποία μεταξύ άλλων επιβάλει την ευσέβεια, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η σύνδεση των ατόμων με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Η αποστολή των Κινέζων, η οποία θα «μεταφέρει» την αναλυτική πρόταση της ελληνικής πλευράς στο Δήμο Qufu, προκειμένου να δομηθεί η τελική συμφωνία μεταξύ των δύο εταίρων, εστίασε πρωτίστως στις οικονομικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές. «Η γνώση και οι ισχυρές φιλοσοφικές παρακαταθήκες», είπε ο επικεφαλής του Foreign Affairs Office της επαρχίας Shandong, CAI Xianjin «έχουν αιώνια δύναμη και διάρκεια. Γεφυρώνουν κοινωνίες, ιστορίες, πολιτισμούς. Συνδέουν κόσμους και λαούς. Ο δικό μας ρόλος είναι να τις μετατρέπουμε σε σύγχρονη αναπτυξιακή δραστηριότητα».

Η πρωτοβουλία οργανώθηκε από το τμήμα Τουρισμού του Δήμου Αριστοτέλη και τη σύμβουλο Τουρισμού, κα Μαρία Πάππα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024