Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΚαλλιόπη Βέττα: καμία αναφορά στο νομοσχέδιο για αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών
Νομοσχέδιο

Καλλιόπη Βέττα: καμία αναφορά στο νομοσχέδιο για αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών

Η κ. Βέττα τονίζει την ανάγκη για αλληλένδετη, αυτόνομη εκπαίδευση στον τουρισμό, με καινοτομία και έμφαση στο γενικό συμφέρον, ενώ το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση δεν εχει καμια αναφορά για τουριστικές σπουδές.

Η βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Αφού ανέδειξε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στο νομοσχέδιο για αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών, αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την επαγγελματική εκπαίδευση: «Με ολιστικό σχεδιασμό όλων των βαθμίδων της Ε.Ε.Κ., μέριμνα για το επαγγελματικό λύκειο, αναβάθμιση των ΙΕΚ, θέσπιση διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ, θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος πιστοποίησης, ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας σε όλες τις δομές που εφαρμόζεται, φροντίδα για την εκπαίδευση ενηλίκων και την συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση.»

Η βουλευτής επίσης υποστήριξε: «Η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να έχει σύνδεση, αναφορά και στόχευση στην αγορά, τις εξελίξεις και τις ανάγκες της. Ωστόσο, η σχέση δεν πρέπει να είναι ετεροβαρής και μονοσήμαντη. Οι μαθητές και οι καταρτιζόμενοι, αλλά και γενικά το εκπαιδευτικό σύστημα, δεν πρέπει να είναι παρακολούθημα της αγοράς, αλλά να λειτουργεί με αυτονομία ώστε να προωθεί ευρύτερες τεχνολογικές καινοτομίες και ανάγκες, να είναι ο στρατηγικός νους για την ευημερία των πολλών, όχι τις απαιτήσεις των λίγων, να μεριμνά για το ολικό συμφέρον, όχι για τη μερική εύνοια.»

Συνολικά για το νομοσχέδιο ανέφερε ότι πρόκειται για μια πλήρης παραχώρηση στην αγοραία λογική, χωρίς όραμα, στήριξη δημόσιων δομών και παρεμβατικό ρόλο του κράτους. Αντιθέτως, όπως τόνισε: «Σε μια ιδανική συνθήκη για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία θα έπρεπε να συνεκτιμήσουν τις επαγγελματικές ανάγκες αυξάνοντας την χρηματοδότηση, να ελαχιστοποιήσουν τις θεσμικές και διοικητικές εκκρεμότητες, να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές και τα σχολικά προγράμματα και να επενδύσουν στην μαθητεία και την πρακτική άσκηση, ενσωματώνοντας τα ευρωπαϊκά κεκτημένα και τις οικείες βέλτιστες πρακτικές».

Τόνισε ότι δημιουργεί εργατικό δυναμικό χαμηλών προσόντων, με ενδεχόμενο κλείσιμο ΕΠΑ.Λ. και συρρίκνωση ειδικοτήτων. Παράλληλα, τόνισε ότι η μόνη μεταρρύθμιση για τα Ι.Ε.Κ. είναι η μετονομασία τους, ενώ για την δημιουργία κέντρων συντονισμού ανέφερε ότι θα επιφέρουν μεγάλη διοικητική και εκπαιδευτική επιβάρυνση σε έναν κλάδο που δεν έχει ξεχάσει την διαθεσιμότητα 2.500 καθηγητών από τη Ν.Δ, οι οποίοι επέστρεψαν στις δουλειές τους με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ..

Ωστόσο, όπως είπε το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αδιαμεσολάβητη σχέση με την αγορά, όπου είναι πιθανόν να δημιουργήσει κατά παραγγελία ειδικότητες, χωρίς το εποπτικό και καθοδηγητικό ρόλο του κράτους.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024