Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΕ.Σ.Α.μεΑ.: Δύο ταχυτήτων πολίτες με αναπηρία μπροστά στους αρχαιολογικούς χώρους
Πρόβλεψη Νόμου

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δύο ταχυτήτων πολίτες με αναπηρία μπροστά στους αρχαιολογικούς χώρους

Η ΕΣΑμεΑ ζητά με επιστολή της από το υπουργείο Πολιτισμού την έκδοση επείγουσας εγκυκλίου.

Ζήτημα έχει προκύψει σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της δωρεάν εισόδου των ατόμων με αναπηρία σε αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους της χώρας.

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους που εκδίδονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την είσοδο στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους της χώρας, δικαιούχοι της δωρεάν εισόδου είναι οι κάτοχοι της Κάρτας Αναπηρίας και οι κάτοχοι Πιστοποιητικού Αναπηρίας Ε.Φ.Κ.Α. (απόφασης ΚΕ.Π.Α.).

Ωστόσο, υπάρχουν πολίτες με αναπηρία, οι οποίοι διαθέτουν αποφάσεις αναπηρίας υγειονομικών επιτροπών του Στρατού (ΑΣΥΕ), του Πολεμικού Ναυτικού (ΑΝΥΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας (ΑΑΥΕ), καθώς και άλλων αρμόδιων επιτροπών που εκδίδουν κρίσεις αναπηρίας για τους εργαζόμενους τους, οι οποίες όχι μόνο δεν αναφέρονται στις σχετικές εγκυκλίους, αλλά λόγω μη διάθεσης των εν λόγω γνωματεύσεων σε ψηφιακή μορφή, δεν  μπορούν οι κάτοχοί τους να καταστούν δικαιούχοι της Κάρτας Αναπηρίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν χρήση της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης.

Προφανώς η ΕΣΑμεΑ έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές την άμεση ψηφιοποίηση των πιστοποιήσεων αναπηρίας που έχουν εκδοθεί ή και εκδίδονται από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Πυροσβεστικού Σώματος κατά τα πρότυπα των ΚΕΠΑ, ώστε να καταστούν δικαιούχοι της Κάρτας Αναπηρίας και οι πολίτες με αναπηρία που έχουν εξεταστεί από τις προαναφερόμενες επιτροπές, αλλά δεν έχει ικανοποιηθεί έως σήμερα το αίτημά της.

Σχετικά με τους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους, για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα, η ΕΣΑμεΑ ζητά με επιστολή της από το υπουργείο Πολιτισμού την έκδοση επείγουσας εγκυκλίου, ώστε με την απλή επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και της γνωμάτευσης αναπηρίας από οποιαδήποτε Υγειονομική Επιτροπή εν ισχύ, να μπορούν να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης της δωρεάν εισόδου όλοι οι πολίτες με αναπηρία, ώστε να μην στερούνται το νόμιμο δικαίωμά τους και να διασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση όλων των ατόμων με αναπηρία.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024