Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤουριστική ΥποδομήΣτο επίκεντρο οι ασάφειες του Χωροταξικού Σχεδίου για τον τουρισμό
Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ε.Ο.Τ.

Στο επίκεντρο οι ασάφειες του Χωροταξικού Σχεδίου για τον τουρισμό

Οι ασάφειες, οι επικαλύψεις, οι παραλείψεις και οι αοριστίες του Ειδικού Πλαισίου για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό του Τουρισμού, που προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, επιβάλουν την απόσυρση και ανασύνταξή του, σύμφωνα με τον σχολιασμό και τις παρατηρήσεις που εκτέθηκαν στην επιστημονική συνάντηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών του ΕΟΤ

Οι ασάφειες, οι επικαλύψεις, οι παραλείψεις και οι αοριστίες του Ειδικού Πλαισίου για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό του Τουρισμού, που προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, επιβάλουν την απόσυρση και ανασύνταξή του, σύμφωνα με τον σχολιασμό και τις παρατηρήσεις<...>που εκτέθηκαν στην επιστημονική συνάντηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών του ΕΟΤ, με τη συμμετοχή του ΤΕΕ, του ΕΜΠ, του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών, και τις παρεμβάσεις άλλων φορέων, πανεπιστημιακών, ειδικών επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, στις 3 Ιουλίου.

Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκαν επίσης οι αδυναμίες, οι ανεπάρκειες και οι ατέλειες της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΠΜΕ) από την εφαρμογή του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, οι οποίες επιβάλλουν την αναθεώρηση και ανασύνταξή της, ώστε να είναι σε θέση να αποτελέσει ένα ουσιαστικό εργαλείο για την αξιολόγηση και ριζική βελτίωση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό.

Το σχέδιο απόφασης για το Ειδικό Πλαίσιο, το οποίο συντάχθηκε χωρίς καμμία συμμετοχή των υπηρεσιών του ΕΟΤ, όπως ανέφερε ο Σύλλογος Μηχανικών του ΕΟΤ, εμφανίζεται να εξειδικεύει το υπό κατάρτιση Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, του οποίου όμως η σύνταξη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη! Οι προτεινόμενες κατευθύνσεις σχεδιασμού (άρθρο 10) έχουν γενικό χαρακτήρα. Δεν αναφέρονται ρητά σε συγκεκριμένα θεσμοθετημένα εργαλεία σχεδιασμού του χώρου (ΣΧΟΟΑΠ, ΖΟΕ, ΓΠΣ, ΠΟΤΑ, ΠΕΡΠΟ) και δεν συνδέονται με τα ήδη θεσμοθετημένα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού. Στο σχέδιο ΚΥΑ για τον τουρισμό δεν γίνεται καμμία συσχέτιση με το Ειδικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία. Ως προς τις ΑΠΕ, στο κείμενο του σχεδίου ΚΥΑ δεν εξειδικεύεται ποιές συγκεκριμένα είναι οι «περιοχές με προτεραιότητα τουρισμού».

Το μεγαλύτερο μέρος της ΚΥΑ δεν αφορά τόσο στην οργάνωση του χώρου (δηλαδή την δομή και διάρθρωση των επιμέρους στοιχείων του χώρου, τις χρήσεις γης, τα δίκτυα υποδομής, κλπ.) όσο στη λειτουργία της τουριστικής αγοράς, (όπως την ενίσχυση της τουριστικής προσφοράς, την προσέλκυση επενδύσεων, τη βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών, κλπ.).

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ακόμη η κραυγαλέα αντίθεση των προτάσεων σχετικά με τη δόμηση στις περιοχές NATURA (άρθρο 9, παράγραφος Γ), καθώς και τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων σε ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες, τόσο ως προς τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και την ανάγκη προστασίας των οικοτόπων (που ούτως ή άλλως αποτελούν και πολύτιμους τουριστικούς πόρους), όσο και προς τα διαλαμβανόμενα περί της ανάγκης προστασίας ευαίσθητων περιοχών σε άλλα άρθρα του σχεδίου ΚΥΑ.

Οσο για τις προτάσεις του Ειδικού Πλαισίου για την θέσπιση «τουριστικής κατοικίας σταθερού παραθερισμού», παρατηρήθηκε ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι να θεσμοθετηθεί μια νέα μορφή τουριστικού καταλύματος, από πλευράς τουριστικής νομοθεσίας. Από ό,τι φαίνεται, το πρόβλημα είναι τελικά πως να θεσμοθετηθούν από το αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ όροι δόμησης ειδικά για μια κατηγορία κατοικιών, οι οποίοι να παρακάμπτουν τα ισχύοντα περί εκτός σχεδίου πόλεων και οικισμών δόμησης, και τα περί ιδιωτικής πολεοδόμησης και να παρέχουν τελικά υψηλότερους συντελεστές δόμησης σε ορισμένους κτηματομεσίτες, χρηματιστές, εργολάβους ή «off-shore” κερδοσκόπους.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024