Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΔυτική Μακεδονία: κορυφαίος προορισμός Εναλλακτικού Τουρισμού
Ανδρέας Λεούδης, γενικός γραμματέας Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας

Δυτική Μακεδονία: κορυφαίος προορισμός Εναλλακτικού Τουρισμού

“Στους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς της εποχής μας η Δυτική Μακεδονία θα πρέπει να καταστεί μια περιοχή βιώσιμη, σύγχρονη και ανταγωνιστική, προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρές…

“Στους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς της εποχής μας η Δυτική Μακεδονία θα πρέπει να καταστεί μια περιοχή βιώσιμη, σύγχρονη και ανταγωνιστική,<...> προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για τα χρόνια που ακολουθούν. Για το λόγο αυτό η πολιτική που ακολουθούμε στον τομέα του τουρισμού δίνει έμφαση στη διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος, στην ποιότητα, στο περιβάλλον και στην βιωσιμότητα. Η ποιότητα που θέλουμε να προσδώσουμε στον τουρισμό είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένη με την μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό η στρατηγική ανάπτυξης που ακολουθούμε στον τομέα του τουρισμού έχει έντονη περιβαλλοντική αύρα. Διότι το περιβάλλον αποτελεί την πρώτη ύλη στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας και στην εδραίωσή της μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών.

Η Δυτική Μακεδονία δεν έχει θάλασσα, έχει όμως το 65% των επιφανειακών υδάτων της χώρας και μοναδικούς ορεινούς όγκους με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Οι αντιθέσεις του τοπίου συνθέτουν μοναδικές εικόνες κάθε εποχή του χρόνου. Τα λιθόκτιστα σπίτια, οι αγροτικές δουλειές, τα ποιοτικά ντόπια προϊόντα και κυρίως η εμμονή των ανθρώπων που κατοικούν αυτή τη γη στη διατήρηση της παράδοσης, κρατούν αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο την καθημερινή ζωή και τον πολιτισμό δίνοντας μοναδικές ευκαιρίες για ένα διαφορετικό τρόπο ζωής κοντά στη φύση.

Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν δύο εθνικοί δρυμοί, ένδεκα περιοχές NATURA, τρία χιονοδρομικά κέντρα, οκτώ λίμνες (επτά φυσικές και μία τεχνητή), φαράγγια, ποταμοί, ενδιαφέροντες γεωλογικοί σχηματισμοί και δύο διεθνή μονοπάτια (Ε4, Ε6). Οι λίμνες και τα ποτάμια που τη διασχίζουν δε δημιουργούν μόνο ειδυλλιακούς τόπους, αλλά προσφέρονται για περιπέτεια και αναψυχή. Από την άλλη μεριά ο πλούτος των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων και γενικότερα η πολιτιστική κληρονομιά δημιουργούν αξιόλογες ιστορικές και αρχαιολογικές διαδρομές.

Από τη γη της Δυτικής Μακεδονίας έρχονται στο φως σπάνια φυτικά και ζωικά απολιθώματα (μαλάκια, ιχθύες, ελέφαντες, ιπποπόταμοι, γαζέλες). Στο μουσείο Παλαιοβοτανικής και Παλαιοντολογίας, στο Νόστιμο Καστοριάς εκτίθενται τα σημαντικότερα από αυτά ενώ στη Μηλιά Γρεβενών οι ανασκαφικές έρευνες αποκάλυψαν πριν από χρόνια ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της Παλαιοντολογίας, ελέφαντα ύψους 4,5μ., βάρους 12 τόνων και μήκους χαυλιόδοντα 4,40 μ., που έζησε στην περιοχή περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια πριν. Πρόσφατο εύρημα στην περιοχή προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον: καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο ελέφαντα που βρέθηκε στον κόσμο με χαυλιόδοντα μήκους 5μ. Οστά ελεφάντων έχουν βρεθεί, επίσης, στην Εορδαία της Κοζάνης.

Γεωμορφές ιδιαίτερου χαρακτήρα, όπως τα Μπουχάρια και να Νοχτάρια, αποτελούν ελκυστικούς τόπους για τους επισκέπτες και αφορμές για τη δημιουργία επισκέψιμων γεωπάρκων. Στον τομέα του φυσικού κάλλους εξαίρετη θέση κατέχει η Πίνδος στα Γρεβενά και η λεκάνη των Πρεσπών στη Φλώρινα. Η Βάλια Κάλντα, ως εθνικός δρυμός της Πίνδου, αποτελεί μοναδικό φυσικό αγαθό, όπου το τοπίο είναι εντυπωσιακό και επιβλητικό συνδυάζοντας τη μεγάλη ποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας με την πολυποίκιλη γεωμορφολογική σύνθεση.

Η λεκάνη των Πρεσπών, από την άλλη μεριά, είναι υγρότοπος διεθνούς σημασίας, που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar, όπου το υγρό στοιχείο κυριαρχεί μέσα σε ένα σύνολο φυσικών και πολιτιστικών αξιών. Οι δύο λίμνες, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, σε συνδυασμό με τους ορεινούς όγκους που τις περιβάλλουν, δημιουργούν ένα μοναδικό βιότοπο με σπάνια πανίδα και χλωρίδα. Εκεί ζουν απειλούμενα από εξαφάνιση είδη πουλιών (αργυροπελεκάνοι, ροδοπελεκάνοι, κορμοράνοι, ερωδιοί). Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τις λίμνες με βάρκα, να επισκεφθούν τα βυζαντινά ασκηταριά στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, τις βραχογραφίες, τον Aγιο Αχίλλειο στο ομώνυμο νησί της Μικρής Πρέσπας και τους παραδοσιακούς οικισμούς των Ψαράδων και του Αγίου Γερμανού με τα ιδιαίτερα τοπικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Αρχαιολογικοί χώροι από τους προϊστορικούς και κλασικούς χρόνους είναι διάσπαρτοι στην περιοχή της Περιφέρειάς μας και οι πιο σημαντικοί έχουν ερευνηθεί και δίνονται ήδη υψηλές χρηματοδοτήσεις, για να αναδειχθούν και να καταστούν επισκέψιμοι στο κοινό. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο λιμναίος οικισμός στο Δισπηλιό Καστοριάς, η πόλη της Αιανής στην περιοχή της Κοζάνης, όπου υπάρχει και μουσείο με εκθέσεις των ευρημάτων οργανωμένες σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις, η ελληνιστική πόλη της Φλώρινας, των Πετρών και άλλες.

Από τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο σώζονται πολλά μοναστήρια, ανάμεσα στα οποία ιδιαίτερη θέση κατέχει η μονή του Οσίου Νικάνορα, γνωστή ως Μονή της Ζάβορδας, κάστρα, εκκλησίες, γεφύρια. Η βυζαντινή πόλη της Καστοριάς διασώζει πολυάριθμα βυζαντινά μνημεία που αποτελούν πολύτιμες μαρτυρίες για την τέχνη και τον πολιτισμό. Σπουδαία βυζαντινά κέντρα υπήρξαν, επίσης, τα Σέρβια, η Αιανή, οι Πρέσπες και άλλα διάσπαρτα σε όλη την έκταση της Δυτικής Μακεδονίας.

Από τους μεταβυζαντινούς οικισμούς ξεχωρίζει η Σιάτιστα, η οποία εξελίχθηκε σε σημαντικό αστικό κέντρο τον 17ο και 18ο αι. Από την ίδια εποχή διατηρείται στην πόλη μεγάλος αριθμός αρχοντικών, κατάλοιπα του αστικού τρόπου ζωής που αναπτύχθηκε λόγω της στενής σχέσης των κατοίκων της με την Ευρώπη και σημαντικός αριθμός εκκλησιών με υπέροχα ξυλόγλυπτα τέμπλα και τοιχογραφίες.

Στους ορεινούς όγκους της Πίνδου, του Γράμμου, του Βιτσίου, του Βοϊου και των Πιερίων υπάρχουν γραφικοί παραδοσιακοί οικισμοί όπου το δομημένο και το φυσικό περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Ενδεικτικά αναφέρονται η Σαμαρίνα και το Σπήλαιο στα Γρεβενά, το Πολυκέρασο και το Σιδηροχώρι στην Καστοριά, οι Ψαράδες και ο Aγιος Γερμανός στις Πρέσπες, ο Πεντάλοφος, το Δίλοφο και το Bελβεντό στην Κοζάνη. Όμως ένα από τα ωραιότερα χωριά που διατήρησε την παλιά φυσιογνωμία του είναι το Νυμφαίο. Πολλά παλαιά πέτρινα σπίτια αναστηλώθηκαν και όσα καινούργια κτίζονται εναρμονίζονται με αυστηρότητα στην παράδοση, για να μην αλλοιωθεί ο γραφικός του χαρακτήρας. Εκεί λειτουργεί το κέντρο προστασίας της καφέ αρκούδας, ο Αρκτούρος, και πάρκο της άγριας φύσης και της υπαίθριας αναψυχής με ελάφια και πολλά σπάνια είδη της πανίδας.

Από τις σύγχρονες ψυχαγωγικές δραστηριότητες η Περιφέρειά μας προσφέρεται για χειμερινό σκι στα χιονοδρομικά κέντρα της Βασιλίτσας Γρεβενών, της Βίγλας Πισοδερίου στη Φλώρινα και του Βιτσίου στην Καστοριά, κωπηλασία στη λίμνη της Καστοριάς, καγιάκ στον Αλιάκμονα και τους παραποτάμους του, αναρριχήσεις και πεζοπορία.

Βασικό μας στόχο αποτελεί η ανάδειξη όχι μεμονωμένων μνημείων αλλά συνόλων που δημιουργούν δίκτυα όπως για παράδειγμα δίκτυο αρχαίων και βυζαντινών πόλεων, κάστρων, μοναστηριών, γεωτόπων, μονοπατιών κ.λπ. Στις προτεραιότητές μας είναι επίσης η κατασκευή και η διαμόρφωση μουσείων και εκθεσιακών χώρων με εκπαιδευτικούς σκοπούς όπως είναι το Μουσείο Παλαιοβοτανικής στο Νόστιμο Καστοριάς, που ήδη έχει ολοκληρωθεί, η κατασκευή μουσείου ελεφάντων και άλλων προϊστορικών ζώων στη Μηλιά Γρεβενών, η αξιοποίηση αντίστοιχων ευρημάτων στην Εορδαία, η ανάδειξη και επισκεψιμότητα των μακεδονικών τάφων της Σπηλιάς, η αποκατάσταση της ιστορικής οικίας στα Κορέστεια, όπου φονεύθηκε ο Παύλος Μελάς – έργο που ήδη υλοποιείται – και πλείστα άλλα έργα που ανήκουν ή δημιουργούν τουριστικές διαδρομές ή αποτελούν πόλους έλξης τουριστών λόγω εθνικού ή ιστορικού ενδιαφέροντος.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί η Δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που δεν έχει θάλασσα. Όμως το γνωστό μονοσήμαντο μοντέλο `ήλιος και θάλασσα` έχει πλέον ανατραπεί. Η Δυτική Μακεδονία είναι ένας τόπος που προσφέρει πολυποίκιλες εμπειρίες, που εκτυλίσσονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, ένας τόπος ελκυστικός και στις τέσσερις εποχές του χρόνου, όπου μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προσδοκίες και των πλέον απαιτητικών επισκεπτών. ‘Εχει αναπτύξει τη δική της τουριστική ταυτότητα και αποτελεί, ήδη, πρότυπο εναλλακτικού τουρισμού.

Θεωρούμε ότι στην περιοχή μας μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι μορφές εναλλακτικού τουρισμού με έμφαση
– στο χειμερινό-χιονοδρομικό τουρισμό
– στον πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό
– στον τουρισμό άθλησης και περιπέτειας (ποδήλατο βουνού, καγιάκ, rafting, ορειβασία)
– στον αγροτουρισμό
– στον ορεινό-περιηγητικό τουρισμό (όπως περάσματα της Πίνδου, δρόμοι των πραματευτάδων κ.λπ.)
– στο συνεδριακό
– στον εκπαιδευτικό και
– στο βιομηχανικό-ενεργειακό τουρισμό καθώς η Περιφέρειά μας έχει την ταυτότητα της Περιφέρειας της ενέργειας και σ’αυτό τον τομέα δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα.

Για την τουριστική προβολή της Δυτικής Μακεδονίας έχουμε εκπονήσει ένα marketing plan, όπου καθορίζονται οι δυνατότητες και οι προοπτικές. Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι η εδραίωση εξειδικευμένης τουριστικής ταυτότητας, κοινής σε επίπεδο Περιφέρειας, η προβολή δραστηριοτήτων για τη διατήρηση δωδεκάμηνου τουρισμού, η προβολή των τουριστικά αναπτυσσόμενων περιοχών με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο περιβάλλον και η υποστήριξη τοπικών δραστηριοτήτων για την εδραίωση πόλων έλξης.

Οι στόχοι αυτοί υλοποιούνται με το `Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής` που εντάχθηκε στο 3ο ΠΕΠ και ολοκληρώνεται στο τέλος του επόμενου μήνα, προϋπολογισμού 1.331.000 €. Το πρόγραμμα περιελάμβανε προβολή μέσω της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, του τύπου και του διαδικτύου, παραγωγή έντυπου υλικού, ντοκιμαντέρ και CD-ROM , συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος και φιλοξενίες δημοσιογράφων και tour operators από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για να μην υπάρξει κενό στην υλοποίηση των δράσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό, έχουμε σχεδιάσει τη συνέχιση του Προγράμματος της τουριστικής προβολής για τα επόμενα δύο χρόνια με σημαντικές βελτιώσεις μετά την εμπειρία της εφαρμογής του πρώτου Προγράμματος.

Θα ήθελα ακόμη να τονίσω ότι βασική επιδίωξή μας είναι να μπούμε στη λογική της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, διότι χωρίς την κατάλληλη παιδεία το δυναμικό αυτό δεν θα είναι έτοιμο να προσφέρει ανάλογες τουριστικές υπηρεσίες, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε και να κρατήσουμε τους επισκέπτες. Στόχος μας είναι ο επισκέπτης που φεύγει να λειτουργεί ως γέφυρα με τον επόμενο που θα έρθει και κυρίως να φεύγει με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει και πάλι για να ζήσει καινούριες εμπειρίες.

Ένας από τους βασικότερους άξονες της πολιτικής μας είναι η ποιότητα. Επιχειρούμε να αναδείξουμε την ποιότητα σε κάθε παράμετρο, όχι μόνο στις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά κυρίως στις υποδομές. Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος έχουμε ως στόχο να προωθούμε έργα που λαμβάνουν υπόψη τους δύο βασικές παραμέτρους. Πρώτον το περιβάλλον παράλληλα με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και δεύτερον την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Με τα έργα αυτά εκσυγχρονίζουμε τις επιχειρηματικές υποδομές, ενθαρρύνουμε επενδυτικά σχέδια, υλοποιούμε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ενδυναμώνουμε τον ανταγωνισμό.

Το στοιχείο της `εύκολης πρόσβασης` είναι, επίσης, πάρα πολύ σημαντικό για την τουριστική διακίνηση στην Περιφέρεια. Η κατασκευή της Εγνατίας οδού, που την διασχίζει από το ένα άκρο στο άλλο και η ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων, που ήδη υλοποιούνται, συμβάλλουν στην ασφαλή και εύκολη πρόσβαση στους τουριστικούς προορισμούς.

Η χρήση νέων τεχνολογιών και η αξιοποίηση νέων μέσων είναι η μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που προσεγγίζουμε τον τουρισμό. Σήμερα οι ταξιδιώτες χρησιμοποιούν το internet προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για τις διακοπές τους, ακόμη και να αγοράσουν. Επομένως η δημιουργία μιάς καλά οργανωμένης διαδικτύωσης θα αποφέρει περισσότερους επισκέπτες. Ήδη υλοποιήσαμε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος `Κοινωνία της Πληροφορίας` το έργο δημιουργίας διαδικτυακής πύλης στην Περιφέρεια, η οποία φορτίζεται με όλο το σχετικό ψηφιακό υλικό που παράγεται από το Πρόγραμμα της Τουριστικής προβολής αλλά και από φορείς που έχουν ψηφιοποιήσει ανάλογο υλικό είτε στο πλαίσιο του ΠΕΠ είτε στο πλαίσιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Για την πραγματοποίηση όλων των παραπάνω στόχων, που συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής έχουν ενταχθεί στο 3ο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) και ολοκληρώνονται στα τέλη του 2008, 47 έργα Πολιτισμού συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 23.411.651 ευρώ και 10 έργα τουρισμού, συνολικού προϋπολογισμού 4.084.657 €.

Σημαντικά συνέβαλε, επίσης, το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης των τεσσάρων νομών (ΟΠΑΓΚ και ΟΠΑΦΚ), το οποίο ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια. Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί και υλοποιηθεί έργα πολιτισμού προϋπολογισμού 13.032.768,78 € και έργα τουρισμού 6.774.488,68 €. Μετά την ολοκλήρωσή του δημιουργήθηκε ένα νέο πρόγραμμα, το Ε.Π.Α.ΔΥ.Μ. στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί έργα, που αφορούν τους ίδιους τομείς, συνολικού προϋπολογισμού 9.487.044,00 € σε επίπεδο Περιφέρειας.

Ιδιαίτερη ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής δίνεται στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης της Πίνδου στο οποίο συμμετέχουν πέντε Περιφέρειες με δέκα νομούς. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει φτάσει τα 120.000.000 ευρώ από Εθνικούς πόρους.

Χρηματοδοτούμε επίσης έργα πολιτισμού από το INTERREG III Ελλάδα- Αλβανία και INTERREG III Ελλάδα- ΠΔΓΜ, καθώς και από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.

Στην 4η Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, που ξεκινάμε, βασικό μας στόχο αποτελεί η δημιουργία μιας δυναμικής Περιφέρειας που θα αξιοποιεί τα φυσικά και πολιτιστικά αποθέματα και η ενίσχυση της θέσης της στα Δυτικά Βαλκάνια, για να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό παραγωγικό περιβάλλον και νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

Από τους πόρους της 4ης Προγραμματικής περιόδου 26.000.000 € διατίθενται για τον τομέα του Πολιτισμού και 25.000.000 € για τον τομέα του τουρισμού.

Επιπλέον επενδυτικές πρωτοβουλίες ενισχύονται τόσο από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα όσο και από Εθνικά Προγράμματα και Κοινοτικές Πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου 2601/98 είχαν εγκριθεί 7 προτάσεις μόνο προϋπολογισμού 7.664.641,23€ με επιχορήγηση 1.871.521,61 € ενώ στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου 3299/04 (Α΄ και Β΄ φάση) εγκρίθηκαν 29 προτάσεις που αφορούν σε Τουριστικά επενδυτικά προγράμματα συνολικού κόστους 37.487.708,00 € με εγκεκριμένη επιχορήγηση 17.347.483,00€.

Επίσης, στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα – Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων εγκρίθηκαν συνολικά και στους τρεις κύκλους, 50 προτάσεις τουριστικών επενδυτικών προγραμμάτων συνολικού κόστους 9.021.019,00 € με εγκεκριμένη επιχορήγηση 4.105.593,00 €.

H ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου με στόχο την επέκταση, την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος θα συνεχιστεί παράλληλα με την 4η Προγραμματική Περίοδο.

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Αναπτυξιακού Νόμου είναι ήδη ορατά καθώς τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται αύξηση των κλινών σε αστικά κέντρα όπως είναι τα Γρεβενά, η Καστοριά, η Φλώρινα, αλλά και ξενώνων στους ορεινούς οικισμούς, ιδιαίτερα της Πίνδου. Τα χιονοδρομικά κέντρα παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο στην αύξηση των καταλυμάτων και στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών σε συνδυασμό, βέβαια, με τα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και τους παραδοσιακούς οικισμούς.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι ο εναλλακτικός τουρισμός στη Δυτική Μακεδονία ως οικονομική κατεύθυνση αποτελεί μια βιώσιμη προοπτική και μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα εισοδήματα και νέες θέσεις εργασίας. Φύση και πολιτισμός αποτελούν ερείσματα για την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας και δωδεκάμηνης διάρκειας εναλλακτικών μορφών τουρισμού τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια. Για το λόγο αυτό θεωρούμε το θεματικό τουρισμό ως τον κοιμώμενο γίγαντα για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας.

Το στοίχημά μας για μια Δυτική Μακεδονία – χώρο κορυφαίου προορισμού, έχει πλέον κερδηθεί. H ανάδειξη του νομού Φλώρινας, την προηγούμενη χρονιά, ως του καλύτερου αναδυόμενου αγροτουριστικού προορισμού στην Ελλάδα και ως ενός από τους δέκα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και φέτος η βράβευση των Γρεβενών στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “European Destinations of Excellence” (EDEN)–
“Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας” αποδεικνύει ότι υπάρχουν ήδη ουσιαστικά αποτελέσματα που αναγνωρίζονται από Διεθνείς Φορείς του Τουρισμού. Τοποθετήσαμε το δείκτη ψηλά, για να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού τουριστικού μοντέλου, ενός μοντέλου που δίνει έμφαση στην ποιότητα, στην παιδεία και στις νέες τεχνολογίες, που αναδεικνύει τον εξειδικευμένο τουρισμό και βάζει την περιβαλλοντική συνείδηση στην πρώτη θέση. Στόχος μας είναι η δυναμική τουριστική ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον, στην αρχιτεκτονική κληρονομιά και στην πολιτισμική παράδοση.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024