Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίHATTA: Ο ρόλος των τουριστικών γραφείων μεταβάλλεται
Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων

HATTA: Ο ρόλος των τουριστικών γραφείων μεταβάλλεται

Η προστιθέμενη αξία, που δίνουν τα τουριστικά γραφεία στο τελικό τουριστικό προϊόν που απευθύνεται στις απαιτήσεις των καταναλωτών και η ανάγκη προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα, με όρους ποιότητας και εξειδίκευσης ήταν το συμπέρασμα της εκδήλωσης «Τουριστικά γραφεία: Εξελίξεις, Βιωσιμότητα και Προοπτικές Ανάπτυξης»

Η προστιθέμενη αξία, που δίνουν τα τουριστικά γραφεία στο τελικό τουριστικό προϊόν που απευθύνεται στις απαιτήσεις των καταναλωτών και η ανάγκη προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα, με όρους ποιότητας και εξειδίκευσης ήταν το συμπέρασμα<...>της εκδήλωσης «Τουριστικά γραφεία: Εξελίξεις, Βιωσιμότητα και Προοπτικές Ανάπτυξης», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία χτες στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία από τον HATTA. Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος Equal “Allways Tourism” και χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση κόσμου – τουριστικών γραφείων, εργαζόμενων, φορέων και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας.

Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέπτυξαν θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου των τουριστικών γραφείων και παρουσίασαν τα δεδομένα της διεθνούς και ελληνικής τουριστικής αγοράς, αναδεικνύοντας το νέο προφίλ των ελληνικών τουριστικών γραφείων και των εργαζόμενων στον κλάδο αυτό. Από τα λεγόμενα των ομιλητών, διαφάνηκε η επιτακτική ανάγκη, το σύγχρονο Τουριστικό Γραφείο να προσαρμοστεί στις παγκόσμιες τάσεις και τις ανάγκες των ταξιδιωτών, ώστε να ικανοποιεί τις απαιτήσεις για ποιοτική και εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών προς τους Έλληνες και τους αλλοδαπούς καταναλωτές.

Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Μαρία Γιαννίρη, εκ μέρους της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, η οποία ανακοίνωσε την αναμόρφωση του
θεσμικού πλαισίου των τουριστικών γραφείων, που κύριο αντικείμενο θα έχει την αναπροσαρμογή των ορισμών και του κύκλου δραστηριοτήτων των τουριστικών γραφείων, τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα του προσωπικού τους, νεοεισακτήσες έννοιες όπως τα «ευέλικτα πακέτα», τον τρόπο διασφάλισης ελάχιστων απαιτήσεων, το e-booking, κ.α.

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Γενικός Γραμματέας Απασχόλησης, κ. Δημήτρης Κοντός, ο οποίος εστίασε στη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας και στις τεχνολογικές και οικονομικές αλλαγές της εποχής μας που επιβάλλουν προσαρμογές για τις επιχειρήσεις και απόκτηση νέων δεξιοτήτων από τους εργαζόμενους.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, κ. Γιάννης Ευαγγέλου, αναφέρθηκε, κατ’ αρχήν, στη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλεται από τον ΗΑΤΤΑ, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, τον ΠΑΣΕΝΤ, το Πανεπιστήμιο και λοιπούς φορείς, να υποστηρίξουν τα τουριστικά γραφεία για τη μετάβασή τους στα νέα, μεταβαλλόμενα δεδομένα της αγοράς.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ECTAA (Ένωση Συνδέσμων Τουριστικών Γραφείων των χωρών της Ε.Ε.), κ. Jan Van Steen, ανέλυσε τις τάσεις της τουριστικής αγοράς και τις εξελίξεις του κλάδου των τουριστικών γραφείων διεθνώς. Η αλλαγή στο καθεστώς των αερομεταφορών, τα νέα κανάλια διανομής των προϊόντων και η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών έχουν μεταβάλει τον τρόπο ζήτησης. Τα τουριστικά γραφεία, προσαρμόζοντας τη λειτουργία τους σε αυτές τις αλλαγές, πρέπει να αλλάξουν φυσιογνωμία και να διαφοροποιήσουν τον τρόπο παροχής των υπηρεσιών τους, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν με την προσφορά ευέλικτων και ποιοτικών προϊόντων.

Ο Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, κ. Πάρις Τσάρτας, παρουσίασε τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία των ελληνικών τουριστικών γραφείων, καταλήγοντας στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα τουριστικά γραφεία ώστε να μετεξελιχθούν σε ταξιδιωτικούς συμβούλους.

Ακολούθως αναλύθηκε το θέμα της ποιότητας στη λειτουργία των
τουριστικών γραφείων και παροχή υπηρεσιών αλλά και το θέμα της προστασίας του καταναλωτή. Ο κ. Walter Schut, εκπρόσωπος της ANVR (του Ολλανδικού Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων) μίλησε για τον τρόπο εφαρμογής του συστήματος πιστοποίησης στα τουριστικά γραφεία της Ολλανδίας, και η Νομική Σύμβουλος της ΑΒΤΑ (Του Αγγλικού Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων), κα Paula MacFarland, αναφέρθηκε στις σύγχρονες μεθόδους ρύθμισης των σχέσεων των τουριστικών γραφείων της Αγγλίας με τους καταναλωτές ταξιδιώτες.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ ανακοίνωσε ότι ο Σύνδεσμος έχει προετοιμάσει, με την υποστήριξη μελετητικών φορέων και των αδελφών Συνδέσμων της Ευρώπης, μελών της ECTAA, σύστημα ποιότητας για τα τουριστικά γραφεία της Ελλάδας – μέλη του και προδιαγραφές για την προστασία του καταναλωτή.

Τέλος ο κ. Ευαγγέλου σε δήλωση του στην TravelDailyNews σχετικά με την αναφορά του στο νέο νόμο, ο οποίος θεσμοθετείται για την αλλαγή του θεσμού πλαισίου για τα τουριστικά γραφεία είπε πως: “η βασική επιδίωξη είναι να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος λειτουργίας των τουριστικών γραφείων”. Συνέχισε λέγοντας πως ” αυτό είναι απαραίτητο λόγω της αλλαγής του συστήματος διανομής των υπηρεσιών και των προϊόντων αλλά και λόγω της παρόδου του χρόνου”. Μίλησε για τα κενά νόμου που προϋπήρχαν και για την εξυγίανση του τρόπου λειτουργίας των τουριστικών γραφείων. Τέλος είπε πως ο νόμος θα προστατέψει το επάγγελμα από φαινόμενα μη σωστών επαγγελματιών και παράνομων γραφείων.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024