Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣε αναμονή εξελίξεων για τους δορυφόρους λογαριασμούς τουρισμού

Σε αναμονή εξελίξεων για τους δορυφόρους λογαριασμούς τουρισμού

Σε συζητήσεις σχετικά με τη δημιουργία των γνωστών δορυφόρων λογαριασμών τουρισμού (ΔΛΤ) θα προβεί η ηγεσία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και στελέχη του WTTC που θα έρθουν στην Ελλάδα…

Σε συζητήσεις σχετικά με τη δημιουργία των γνωστών δορυφόρων λογαριασμών τουρισμού (ΔΛΤ) θα προβεί η ηγεσία του υπουργείου<...> Τουριστικής Ανάπτυξης και στελέχη του WTTC που θα έρθουν στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη.

Όπως είναι γνωστό, το θέμα της παρακολούθησης των Δορυφόρων λογαριασμών που αποτελούν την καλύτερη απόδειξη για τη συνεισφορά του κλάδου του τουρισμού στην γενική οικονομία της χώρας απασχολεί τη χώρα μας εδώ και τουλάχιστον μια εξαετία, με μελέτες που έχουν γίνει από τον καθηγητή κ. Μάκη Ζαχαράτο αλλά και με εισηγήσεις και προτάσεις από τον Ιούνιο του 1999 από τον ΣΕΤΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας βρίσκεται ακόμα στις αρχικές συζητήσεις, ενώ μπορούμε να αναφέρουμε ως παράδειγμα την Ουγγαρία που μέσα σε τρία χρόνια έκανε όλες τις απαιτούμενες προεργασίες, με τους φορείς του τουρισμού, την στατιστική της υπηρεσία, αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών της, ώστε να είναι σε θέση το πρώτο τετράμηνο του 2006 να παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα των Δορυφόρων Λογαριασμών της, Tourism Satellite Accounts, (TSA) υποστηρίζοντας έτσι με επιστημονικά στοιχεία την συνεισφορά του κλάδο στην γενική οικονομία της χώρας.

Ο ΣΕΤΕ έχει κάνει πολλαπλές προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού ξεκινώντας από τον Ε. Βενιζέλο ως υπουργό Ανάπτυξης το 1999 και τον Ε. Γιαννακόπουλο ως γ.γ του ΕΟΤ, και φθάνοντας μέχρι και τον σημερινό υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Δημ. Αβραμόπουλο. Τα βήματα που έχουν όμως γίνει από το 1999 μέχρι και σήμερα είναι αρκετά νωχελικά μίας και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία ενός τέτοιου λογαριασμού.

Ακόμα, βρισκόμαστε στο σημείο να πρέπει να τονισθεί στην πολιτική ηγεσία ότι υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία του Δορυφόρου Λογαριασμού αφού μέχρι και πριν από 15 μέρες στην Χριστουγεννιάτικη ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Σταύρος Ανδρεάδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι “Θεωρούμε άμεση προτεραιότητα τη δημιουργία του συστήματος των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού και ερωτούμε τους Υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας αν και πότε πρόκειται να αναλάβουν δράση προς αυτή την κατεύθυνση. Προσπάθειες του ΣΕΤΕ και άλλων φορέων να συλλέγουν ευκαιριακά στοιχεία από αεροδρόμια, ή άλλες πηγές και βάσει αυτών να εικάζουν ή να μαντεύουν την τουριστική κίνηση, δεν είναι σίγουρα καθόλου κολακευτικές για μια σύγχρονη τουριστική οικονομία.”

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024