Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣε φάση ολοκλήρωσης το θεσμικό πλαίσιο για τον Τουρισμό Υπαίθρου
Με πρωτοβουλία της Αγροτουριστικής

Σε φάση ολοκλήρωσης το θεσμικό πλαίσιο για τον Τουρισμό Υπαίθρου

Ολοκληρώνεται το σχέδιο θεσμικού πλαισίου για τον Αγροτουρισμό, το οποίο εκπονεί η Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί από τον περασμένο Ιούλιο με πρωτοβουλία της Αγροτουριστικής και τη συμμετοχή εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων (ΕΟΤ, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΠΑΣΕΓΕΣ, Αναπτυξιακές Εταιρίες, Δίκτυο ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ, Δίκτυο βιοκαλλιεργητών, Αγροτουριστική Α.Ε.)…

Ολοκληρώνεται το σχέδιο θεσμικού πλαισίου για τον Αγροτουρισμό, το οποίο εκπονεί η Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί από τον περασμένο Ιούλιο με πρωτοβουλία της Αγροτουριστικής και τη συμμετοχή εκπροσώπων των εμπλεκομένων<...>φορέων (ΕΟΤ, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΠΑΣΕΓΕΣ, Αναπτυξιακές Εταιρίες, Δίκτυο ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ, Δίκτυο βιοκαλλιεργητών, Αγροτουριστική Α.Ε.). Στις μέχρι σήμερα συναντήσεις διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων και σημειώθηκε σημαντική πρόοδος αναφορικά με όλα τα θεσμικά θέματα του Τουρισμού Υπαίθρου / Αγροτουρισμού. Ήδη η Ομάδα Εργασίας εξειδικεύει το βασικό κείμενο των μεγάλων κατευθύνσεων που έχουν συμφωνηθεί, και το οποίο περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:

  1. Προσδιορισμός των «Επιχειρήσεων Τουρισμού Υπαίθρου»: Προκειμένου να καταστεί δυνατόν οι αγροτουριστικές δραστηριότητες να συγκεντρώνονται σε μία ενιαία επιχείρηση χωρίς την ανάγκη έκδοσης πολλαπλών αδειών με απαιτήσεις που δεν ανταποκρίνονται στο εύρος και το μέγεθος τους, προβλέπεται η θεσμοθέτηση λειτουργίας της Επιχείρησης Τουρισμού Υπαίθρου. Μεταξύ των επιχειρήσεων τουρισμού υπαίθρου συγκαταλέγονται οι «Ξενώνες Τουρισμού Υπαίθρου», οι παραδοσιακές ταβέρνες-καφενεία, τα επισκέψιμα αγροκτήματα, οι μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, τα πρατήρια πώλησης τοπικών προϊόντων και οι επιχειρήσεις διεξαγωγής υπαίθριων δραστηριοτήτων.
  2. Παραγωγή, μεταποίηση και διακίνηση τροφίμων από τις επιχειρήσεις τουρισμού υπαίθρου: Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού υπαίθρου (καταλύματα, εστιατόρια, παραδοσιακά καφενεία, επισκέψιμα αγροκτήματα) επιτρέπεται να διαθέτουν προϊόντα πρώτης παραγωγής ή/και μεταποίησης μόνο στην περίπτωση που διαθέτουν τις εγκαταστάσεις που προβλέπονται για τη λειτουργία ανεξάρτητης μεταποιητικής μονάδας ή/ και εμπορικού καταστήματος. Το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την προώθηση των αναγκαίων τροποποιήσεων, προκειμένου οι επιχειρήσεις τουρισμού υπαίθρου να έχουν τη δυνατότητα, σε μικρή κλίμακα, να μεταποιούν και να διαθέτουν στους πελάτες τους προϊόντα δικής τους παραγωγής.
  3. Διοργάνωση υπαίθριων δραστηριοτήτων, περιηγήσεων και μαθημάτων από τις επιχειρήσεις τουρισμού υπαίθρου: Οι επιχειρήσεις Τουρισμού Υπαίθρου θα έχουν τη δυνατότητα χωρίς την υποχρέωση έκδοσης άδειας τουριστικού γραφείου, να πραγματοποιούν περιηγήσεις στις γύρω περιοχές και να διεξάγουν υπαίθριες δραστηριότητες από εκπαιδευμένο επαγγελματία, στο πλαίσιο των υπηρεσιών που θα προσφέρουν στους πελάτες τους. Επίσης, οι επιχειρήσεις τουρισμού υπαίθρου θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν μαθήματα στους επισκέπτες σε αντικείμενο συναφές με τις δραστηριότητές τους (π.χ. παραδοσιακές τεχνικές, πολιτισμός, μαγειρική κ.λ.π.).


Παράλληλα, μεταξύ των θεμάτων που επεξεργάζεται η Ομάδα Εργασίας είναι η αναδιοργάνωση της λειτουργίας των Τοπικών Συμφώνων ποιότητας και η αναθεώρηση της Ελληνικής Προδιαγραφής για τον Αγροτουρισμό ΕΛΟΤ (Π.Δ. 1417), προκειμένου να συμβάλλουν πιο αποτελεσματικά στην αναβάθμιση της ποιότητας του Τουρισμού Υπαίθρου στην Ελλάδα.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Μαρτίου, πραγματοποιείται η νέα συνάντηση της Ομάδας Εργασίας στα γραφεία της Αγροτουριστικής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η Ομάδα προβλέπεται να έχει ολοκληρώσει την πρότασή της για το νέο θεσμικό πλαίσιο Αγροτουρισμού μέσα στον Απρίλιο.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024