Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣπηλιωτόπουλος: Δεδομένη η σωτηρία του Ξενία Καλαμπάκας
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Σπηλιωτόπουλος: Δεδομένη η σωτηρία του Ξενία Καλαμπάκας

Ξεκαθαρίζοντας πως τα ξενοδοχεία Ξενία αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής ιστορίας μας και σκοπός του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης δεν είναι παρά η αξιοποίηση της ιστορίας και ασφαλώς όχι η εκμετάλλευση της ιστορίας αυτής, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Τρικάλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ…

Ξεκαθαρίζοντας πως τα ξενοδοχεία Ξενία αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής ιστορίας μας και σκοπός του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης δεν είναι παρά η αξιοποίηση της ιστορίας και ασφαλώς όχι η εκμετάλλευση της ιστορίας<...>αυτής, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Τρικάλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κυρίας Αθανασίας Μερεντίτη σχετικά με το μέλλον του Ξενία Καλαμπάκας, τόνισε πως “η σωτηρία του Ξενία Καλαμπάκας πρέπει να θεωρείται δεδομένη και μάλιστα μ’ έναν τρόπο που να διασφαλίζει τόσο το υγιές επενδυτικό πλαίσιο που καλλιεργούμε με στόχο την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, όσο και την ίδια την αρχιτεκτονική όψη και αξία του κτιρίου”. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε πως έχει προταθεί από το υπουργείο το 2008 να είναι ένα έτος εις τιμή του μεγάλου αρχιτέκτονα `Αρη Κωνσταντινίδη, έργο του οποίου είναι, μεταξύ άλλων πολλών, και το συγκεκριμένο Ξενία Καλαμπάκας.

Όσον αφορά δε στο χαρακτηρισμό του Ξενία Καλαμπάκας ως διατηρητέου, που ζήτησε η κα Μερεντίτη, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης ανέφερε πως δεν έχει περιέλθει στο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ φάκελος με σχετικό αίτημα. Εν τούτοις, στις προθέσεις του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης είναι η συντήρηση με βάση τα αρχικά σχέδια και η επαναλειτουργία του, κάτω όμως από μια σειρά νέων προδιαγραφών που θα εξασφαλίζουν την οργάνωσή του σε μία σύγχρονη τουριστική μονάδα. Αυτό φυσικά θα επιτευχθεί μέσα από τις νόμιμες και διαφανείς αρμοδιότητες που η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων έχει εκχωρήσει στην Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης. “Ήδη”, πρόσθεσε “με την αριθμό 81/25-07-2007 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, εγκρίθηκε η άμεση έναρξη των διαδικασιών αξιοποίησης του ακινήτου μέσω διαγωνισμού, γεγονός που με καθιστά ιδιαίτερα αισιόδοξο ως προς την αξιοποίησή και αναβάθμισή του Ξενία σε μία σύγχρονη τουριστική μονάδα, που θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού της περιοχής”.

Κλείνοντας την απάντηση του προς την κα Μερεντίτη, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε: “Είμαι βέβαιος ότι οι επεμβάσεις που θα απαιτηθούν για τον εκσυγχρονισμό και την λειτουργική αναβάθμιση του ξενοδοχείου, θα υλοποιηθούν με τρόπο που δεν θα επηρεάσει την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του κτιρίου, σύμφωνα με τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς περιορισμούς. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ότι είναι δέσμευση της ηγεσίας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης ότι εφεξής όπου μπορούμε να διατηρήσουμε την αρχιτεκτονική όψη των Ξενία που είναι κομμάτι της ιστορίας μας, αυτό θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο. Είμαι απ’ αυτούς που αν μη τι άλλο βλέπουν στα Ξενία μία σημαντική παρουσία για την ιστορία, για τον πολιτισμό, για την κουλτούρα μας, για τον περιβάλλοντα χώρο και κυρίως μία σημαντική προσφορά σημαντικών αρχιτεκτόνων που από μόνη της είναι ελκυστικό σημείο για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της χώρας μας”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024