Απόψεις
“Mάθημα” εκπαιδευτικής αλληλεγγύης στο Terra Maris
του Γιώργου Τριανταφύλλου
Περισσότεροι από 150 πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, πρόεδροι Διοικουσών Επιτροπών και ανώτατοι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ της χώρας βρέθηκαν το πριν λίγο καιρό στο Ηράκλειο στο πλαίσιο της 55ης Συνόδου των πρυτάνεων, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο συνεδριακό χώρο του ‘Creta Maris’.
Σάββατο λοιπόν μεσημέρι βρίσκομαι για επαγγελματικούς λόγους στο Terra Maris, ενώ το εστιατόριο του ξενοδοχείου ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους υψηλούς προσκεκλημένους του για ένα λουκούλλειο γεύμα. Η ακαδημαϊκή αφρόκρεμα με απλή περιβολή εισέρχεται στο εστιατόριο ενώ όλα είναι έτοιμα σε ένα ειδικό χώρο για την παράθεση του γεύματος.
Μέχρι εδώ όλα καλά, μέχρι που ακούω κάποιες φωνές να έρχονται από τον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου. Χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη παρατηρώ 15-20 φοιτητές να φωνάζουν διάφορα συνθήματα ενώ σε μικρή απόσταση μια κλούβα της αστυνομίας με πλήρη εξάρτηση παρακολουθεί διακριτικά τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές.
Απολαμβάνω τον καφέ μου στο lobby του ξενοδοχείου όταν βλέπω έκπληκτος τον διευθυντή του ξενοδοχείου κύριο Παναγιώτου Βασίλη να περιστοιχίζεται από την αστυνομική δύναμη και να τους οδηγεί στο εστιατόριο για να γευματίσουν και να δροσιστούν μιας και η ζέστη της ημέρας ήταν ανυπόφορη.
Η μια έκπληξη διαδέχτηκε την άλλη. Δεν πέρασαν πολλά λεπτά και μια αντιπροσωπεία των φοιτητών με παρότρυνση του διευθυντή εισέρχονται και αυτοί στο εστιατόριο.
Η εικόνα τώρα φαντάζει ουτοπική και βγαλμένη μέσα από ιδανικές συνθήκες. Ακαδημαϊκοί, αστυνομικοί και φοιτητές να γευματίζουν ειρηνικά στον ίδιο χώρο!
Η πρωτοβουλία, αλλά και η υλοποίηση αυτής της ιδέας δεν μπορεί παρά να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας και απόδειξη πως η αληθινή ποιότητα βρίσκεται μέσα μας.
Αναμφισβήτητα το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω προβληματισμού και μελέτης.
`Αραγε πόσο απλά και εύκολα μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη ακόμα και οι πιο δυσνόητες θεωρίες αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης;
Μήπως τελικά η προσέγγιση και το πλησίασμα θεωρητικά «αντίπαλων» ομάδων, αποτελεί από μόνο του παράγοντα διευθέτησης διαφωνιών;
Και τέλος μπορούμε να ισχυριστούμε πως η ουσιαστική διαφωνία και ο αποτελεσματικός διάλογος συμβάλλει στην ισχυροποίηση της Δημοκρατίας και στην ενδυνάμωση των Θεσμών;
* Ο κ. Γιώργος Τριανταφύλλου είναι σύμβουλος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.