Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΦθηνότερο και ασφαλές το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων

Φθηνότερο και ασφαλές το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων

Φθηνότερο θα είναι το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ μετά την αναπροσαρμογή που θα γίνει στο σπατόσημο, Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΕΑ). Συγκεκριμένα, το αεροδρόμιο θα γίνει φθηνότερο […]

Φθηνότερο θα είναι το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων 'Ελευθέριος Βενιζέλος' μετά την αναπροσαρμογή που θα γίνει στο σπατόσημο<...>, Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΕΑ). Συγκεκριμένα, το αεροδρόμιο θα γίνει φθηνότερο για τις πτήσεις ενός Ευρώπης αφού η τιμή του σπατόσημου για πτήσεις προς τις χώρες της ΕΕ θα είναι 12 Ευρώ.

Η αναπροσαρμογή θα γίνει με βάση την τροπολογία των υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστου Βερελή και Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο "Ελαφρύνσεις στη φορολογία κεφαλαίου".

Σύμφωνα με την τροπολογία το ΤΕΑΑ μειώνεται κατά 40%, δηλαδή από 20 Ευρώ (περίπου 6.800 δρχ.) σε 12 Ευρώ (4.000), για επιβάτες με τελικό προορισμό αερολιμένες χωρών – μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Αντιθέτως, αυξάνεται κατά 20% για τους εγχώριους προορισμούς και κατά 10% για τους προορισμούς εκτός ΕΕ, δηλαδή από 10-20 ECU σε 22 ευρώ (περίπου 7.500 δρχ.). Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι σπατόσημο δεν θα πληρώνουν παιδιά ηλικίας μέχρι πέντε ετών, και όχι μέχρι 12 ετών, όπως ισχύει σήμερα.

Σχετικά με την ασφάλεια του νέου αεροδρομίου και τις πρόσφατες δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν ο διευθυντής του αεροδρομίου των Σπάτων 'Ελευθέριος Βενιζέλος', Δρας Matthias Mitscherlich ανακοίνωσε ότι είναι υπερβολικές. Ο κ. Mitscherlich σχετικά με το κόστος και την ασφάλεια του νέου αερολιμένα, δήλωσε στην ελληνική υπηρεσία του BBC ότι το εσωτερικό έγγραφο της Salomon Smith Barney είναι αναξιόπιστο και ότι ο διεθνής οίκος δεν του ζήτησε ποτέ επίσημα στοιχεία σχετικά με το κόστος του νέου αερολιμένα.

Ο κ. Mitscherlich είπε ότι το 'Ελευθέριος Βενιζέλος' δεν είναι ένα από τα φθηνότερα αεροδρόμια της Ευρώπης. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό είναι απολύτως δικαιολογημένο, δεδομένου ότι το έργο χρηματοδοτήθηκε κυρίως από ιδιώτες και μόνο κατά 7% από την ελληνική κυβέρνηση. Συγκρίνοντάς το με άλλους αερολιμένες, ο κ. Mitscherlich σημείωσε ότι είναι φθηνότερο από τα βρετανικά αεροδρόμια και από το αεροδρόμιο του Όσλο. Οι επιβάτες του εξωτερικού, εκτίμησε ο κ. Mitscherlich θα επιβαρυνθούν κατά 3% – 4% και οι επιβάτες με προορισμό πόλεις του εσωτερικού θα επιβαρυνθούν κατά 15%.

Σχετικά με την ασφάλεια του αεροδρομίου και τις ανησυχίες που έχουν εκδηλωθεί ο κ. Mitscherlich δήλωσε ότι 'Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί την εσωτερική ασφάλεια του αεροδρομίου, νομίζω ότι εκτός από το terminal του Hethrow στο Λονδίνο, τα Σπάτα είναι το μόνο αεροδρόμιο στην Ευρώπη με 100% ηλεκτρονική παρακολούθηση των αποσκευών και των επιβατών'. Οι δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με τον κ. Mitscherlich 'αναφέρονταν στην ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας και στις εγκαταστάσεις των ραντάρ, στις οποίες είχαν παρατηρηθεί κάποιες ατέλειες στη διάρκεια των δοκιμών, αλλά αποκαταστάθηκαν'.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024