Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΟ Όμιλος Emirates ανακοινώνει κέρδη για 25η συνεχόμενη χρονιά
Αεροπορικές εταιρείες

Ο Όμιλος Emirates ανακοινώνει κέρδη για 25η συνεχόμενη χρονιά

Ο Όμιλος Emirates κατέγραψε καθαρά κέρδη 845 εκατ. δολ. Η εταιρεία καταγράφει κέρδη 622 εκατ. δολ., ενώ σημειώθηκε αύξηση χωρητικότητας, η μεγαλύτερη στην ιστορία της αεροπορικής εταιρείας, με την προσθήκη 34 νέων αεροσκαφών και 10 νέων προορισμών.

Ο Όμιλος Emirates ανακοίνωσε για 25η συνεχή χρονιά, αύξηση κερδών και ταχεία ανάπτυξη της εταιρείας, ολοκληρώνοντας το οικονομικό έτος (Απρίλιος 2012 – Μάρτιος 2013) με μια ισχυρή θέση, παρά τις συνεχιζόμενες υψηλές τιμές των καυσίμων και το αδύναμο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Το οικονομικό έτος έληξε επίσης με πολύ θετικά ορόσημα και εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα.

Στην Ετήσια Έκθεση του Ομίλου για το Οικονομικό Έτος 2012-2013 που δημοσιεύθηκε σήμερα, η εταιρία εμφάνισε καθαρά κέρδη 845 εκατ. δολαρίων, αυξημένα κατά 34 % σε σχέση με το  προηγούμενο έτος. Παρ’ όλες τις εξωτερικές προκλήσεις, τα έσοδα του Ομίλου ανήλθαν 21,1 δισ. δολάρια σημειώνοντας αύξηση 17 % σε σχέση με πέρσι. Το ταμειακό υπόλοιπο του Ομίλου αυξήθηκε κατά 53 % φθάνοντας τα  7,3 δισ. δολ.

“Η επίτευξη κερδών για 25η συνεχή φορά, μέσα σε μία χρονιά όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση χωρητικότητας σε όλο το δίκτυο  προορισμών μας, αποτελεί επίτευγμα που αντιπροσωπεύει  τη δύναμη των εμπορικών σημάτων μας και της ηγεσίας μας”, δήλωσε η δήλωσε η Αυτού Υψηλότης Σεΐχης Ahmed bin Saeed Al Maktoum, Chairman and Chief Executive, Emirates Airline and Group.

“Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2012-13, ο Όμιλος έχει επενδύσει συνολικά πάνω από 3,8 δισ. δολ. σε νέα αεροσκάφη, προϊόντα, υπηρεσίες, σε υποδομές επίγειας εξυπηρέτησης καθώς και στο νέο ξενοδοχείο JW Marriott Marquis στο Ντουμπάι. Η εν λόγω επένδυση, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πελατειακής βάσης και της αναγνωρισιμότητα της εταιρίας παγκοσμίως. Κάθε δολάριο που κερδίζουμε είναι στρατηγικά επενδεδυμένο πίσω στην εταιρία μας και είναι αυτή η επίμονη προσέγγιση που επέτρεψε στον Όμιλο να διατηρεί τόσο ισχυρή και σταθερή κερδοφορία κάτω από δύσκολες συνθήκες”.

Παρά το δυσμενές περιβάλλον, ο Όμιλος συνέχισε να επενδύει και να διευρύνει τη βάση των εργαζομένων της, αυξάνοντας το προσωπικό της κατά 12% σε 68.000.


Ο Concourse Α είναι ο πρώτος σταθμός αφιερωμένος αποκλειστικά  στο Α380.

Η Emirates συνεχίζοντας το σχέδιο ανάπτυξής της και κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2012-2013, κατάφερε τη μεγαλύτερη αύξηση χωρητικότητας στην ιστορία της εταιρείας, με την παραλαβή 34 νέων αεροσκαφών, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, γεγονός που αποτελεί  πρωτοφανές επίτευγμα. Τα αεροσκάφη χρηματοδοτήθηκαν από τη συγκέντρωση περισσοτέρων από 7,8 δισ. δολ. από πλήθος διαφορετικών χρηματοδοτικών πηγών. Η  συνολική χωρητικότητα (δείκτης ATKMs) αυξήθηκε κατά 5,5 δισ. τόνους ανά χιλιόμετρο. Άλλες σημαντικές αυξήσεις αναφορικά με τη χωρητικότητα,  περιλαμβάνουν την ένταξη 10 νέων προορισμών σε έξι ηπείρους, μεταφέροντας για πρώτη φορά περισσότερους από 2 εκατ. τόνους φορτίου και 5,4 εκατ. επιπλέον επιβάτες σε σχέση με πέρυσι.

Κατά το οικονομικό έτος 2012-13 το κόστος καυσίμων της Emirates, αυξήθηκε κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος αγγίζοντας τα 7,6 δισ. δολ. Το συνολικό λειτουργικό κόστος αυξήθηκε κατά 16%, συγκρινόμενο με το ποσοστό αύξησης των εσόδων να αγγίζει το 17% το περασμένο έτος.

“Η διαχείριση της μεταβλητότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών, σε συνδυασμό με το συνεχιζόμενο υψηλό κόστος καυσίμων  που αντιπροσωπεύει το 40% των συνολικών δαπανών μας, απαιτεί συνεχή παρακολούθηση”, πρόσθεσε ο Sheikh Ahmed. “Ακόμη και με αυτές τις παρατεταμένες προκλήσεις , συνεχίζουμε την ανάπτυξη και παραμένουμε κερδοφόροι, παρά την τη γενικότερη τάση της βιομηχανίας, καθώς εξακολουθούμε να βασιζόμαστε στο πετυχημένο επιχειρηματικό μας μοντέλο και την κατανόηση των τάσεων της αγοράς”.

“Ο συντελεστής πληρότητας της  Emirates κατά τα τελευταία τρία χρόνια ήταν 80 %, παρά την αύξηση της χωρητικότητάς μας κατά 44% κατά την ίδια περίοδο αποδεικνύοντας τη συνεχή παγκόσμια ζήτηση για το προϊόν μας. Επιπλέον, η συνολική χωρητικότητα (δείκτης ATKMs), η οποία περιλαμβάνει την επιβατική χωρητικότητα και τη χωρητικότητα φορτίου, ξεπέρασε το ορόσημο των 40 δισ. χιλιομετρικών τόνων, γεγονός που αποτελεί άλλη μία πρωτιά για την Emirates”.

Υπογραμμίζοντας την οικονομική εμπιστοσύνη των επενδυτών, η Emirates συγκέντρωσε περισσότερα από 7,8 δισ. δολ. σε νέα χρηματοδότηση, κυρίως για να εξασφαλίσει τη συνεχή επέκταση του στόλου, ποσό ρεκόρ για την αεροπορική εταιρεία. Αυτό το εντυπωσιακό ποσό συμπεριλαμβάνει 587,5 εκατ. δολ. για την επιπλέον χρηματοδότηση αεροσκαφών τύπου A380, μέσω ομολόγου από την αγορά χρεών των ΗΠΑ, ακόμη μια πρωτιά για ξένη αεροπορική εταιρεία εδώ και χρόνια. Η Emirates εξέδωσε επίσης ένα 10 ετές αποσβέσιμο Σουκούκ (Ισλαμικό χρεόγραφο) για 1 δισ. δολ. που της απέδωσε 750 εκατ. δολ. με 12 ετές χρεόγραφο που να συμπίπτει με τον κύκλο αποπληρωμής των αεροσκαφών. Περιλαμβάνει ακόμη περισσότερο 5,4 εκατ. δολ. που αντλήθηκαν μέσω χρηματοδοτικών και λειτουργικών μισθώσεων.

“Προχωράμε στο νέο οικονομικό έτος με αυτοπεποίθηση και σαφές όραμα της πορείας μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι η επιτυχία σε αυτήν την βιομηχανία, απαιτεί αποφασιστικότητα και είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας να είμαστε οι καλύτεροι”, πρόσθεσε ο Sheikh Ahmed. “Προσπαθούμε να παρέχουμε ανώτερη εμπειρία στους επιβάτες μας και καθώς οι προσδοκίες των πελατών μας αυξάνονται, έτσι αυξάνονται και οι προσδοκίες που θέτουμε οι ίδιοι στους εαυτούς μας. Με τη βοήθεια του, ισχυρού και πολυπολιτισμικού εργατικό μας δυναμικού των 68.000, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το επόμενο έτος θα είναι και πάλι πιο επικερδές από το τελευταίο”.

Τα έσοδα της Emirates άγγιξαν το ιστορικό ρεκόρ των 19,9 δισ. δολ. αυξημένο κατά 17% σε σύγκριση με το περυσινό έτος. Παρά το γεγονός ότι το μέσο κόστος των καυσίμων δεν αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι, εξακολουθεί να παραμένει υψηλό και έχει επηρεάσει την αποδοτικότητα, με τα κέρδη της εταιρείας να ανέρχονται σε 622 εκατ. δολ., παρουσιάζοντας αύξηση 52% σε σύγκριση με τα  αποτελέσματα του προηγούμενου έτους.

Τα έσοδα από την δραστηριότητα της εταιρείας σε έξι ηπείρους εξακολουθούν να είναι ισορροπημένα, με όλες τις περιοχές να συμβάλλουν έως 30% στα συνολικά έσοδα. Η Ανατολική και Νότιοανατολική Ασία μαζί με την Αυστραλία συνέβαλαν με τα υψηλότερα έσοδα με 5,7 δισ. δολ., αυξημένα κατά 15% σε σύγκριση με πέρυσι. Η Ευρώπη, παρουσιάζει αύξηση κατά 18% με 5,5 εκατ. δολ. έσοδα, ενώ η Αμερική κατά 24% με 2,3 δισ. δολ. έχει την υψηλότερη αύξηση, αποτέλεσμα των νέων προορισμών και της αυξημένης συχνότητας και χωρητικότητας για τις περιοχές αυτές.

Στον υπόλοιπο κόσμο, η Emirates αύξησε τα έσοδά της από τη Δυτική Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό κατά 13% και 2,2 δισ. δολ., ο Κόλπος και η Μέση Ανατολή 13% και 1,9 δισ. δολ. και η Αφρική κατά 10 % και 1,8 δισ. δολ.

Με επιπλέον παραγγελία 197 αεροσκαφών αξίας άνω των 71 δισ. δολ., σε συνδυασμό με την παγκόσμια αύξηση της επιβατικής κίνησης η Emirates αναμένεται να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών που εξυπηρετεί.

Προχωρώντας στην προσεκτικά σχεδιασμένη επέκταση της, η Emirates παρέλαβε 34 νέα αεροσκάφη ευρείας ατράκτου κατά τη διάρκεια του έτους, 20 Boeing 777-300ER, 10 Airbus Α380 και 4 Boeing 777Fs. Με αυξημένο στόλο, η Emirates εγκαινίασε 10 νέους προορισμούς το 2012-13: Χο Τσι Μινχ, Βαρκελώνη, Λισαβόνα, Ερμπίλ, Ουάσιγκτον, Αδελαΐδα, Λυών, Πουκέτ, Βαρσοβία και την Αλγερία. Για το έτος 2013-2014, η Emirates έχει ήδη ανακοινώσει 4 νέους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Χανέντα, Κλαρκ στις Φιλιππίνες , Στοκχόλμη και Μιλάνο-Νέα Υόρκη.

Νέοι προορισμοί που εξυπηρετούνται από A380 συμπεριλαμβάνουν το Άμστερνταμ, τη Μελβούρνη, τη Σιγκαπούρη και τη Μόσχα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προορισμών που εξυπηρετούνται από Α380 σε 21. Επιπλέον, ένα δεύτερο A380 προστέθηκε στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιούνται διπλά καθημερινά δρομολόγια με A380. Δύο από τα αεροσκάφη μας που εξυπηρετούν το Χίθροου του Λονδίνου αναβαθμίστηκαν σε Α380, πραγματοποιώντας τις πέντε καθημερινές πτήσεις με Α380 αεροσκάφη.

Η Emirates Destination & Leisure Management (D&LM) σημείωσε αύξηση πωλήσεων φθάνοντας τα 125 εκατ. δολ., σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η θετική εξέλιξη υποστηρίχθηκε και από το άνοιγμα του ξενοδοχείου JW Marriott Marquis στο Ντουμπάι, το ψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο, στο τέλος του 2012. Στα 53 χρόνια λειτουργίας της dnata, το έτος 2012-13 υπήρξε το πιο επιτυχημένο της. Με μια αύξηση της τάξης του 15% σε σχέση με πέρυσι, τα έσοδα της dnata αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. δολ. Περισσότερο από το 46 % των εσόδων προέρχεται από την αυξανόμενη διεθνή επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας. Τα έσοδα από τις αερολιμενικές δραστηριότητες της dnata αυξήθηκαν κατά 7% συμβάλλοντας με την μεγαλύτερη ροή εσόδων αγγίζοντας τα 674 εκατ. δολ. Η θετική εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην ισχυρή αύξηση του όγκου πωλήσεων στο Ντουμπάι και σε μια σειρά επιπλέον παγκόσμιων δραστηριοτήτων της dnata. Για το έτος 2012-2013 οι λειτουργικές δαπάνες της dnata αυξήθηκαν κατά 17% και 1,6 δισ. δολ.

Στις 31 Μαρτίου 2013, ο Όμιλος απασχολούσε 68.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 80 εταιρείες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 160 διαφορετικές εθνικότητες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024