Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΟλοκληρώθηκε το ψηφιακό μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου
Ψηφιακά Μουσεία

Ολοκληρώθηκε το ψηφιακό μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου

Η Ιερά Μητρόπολη Σύρου ψηφιοποίησε και τεκμηρίωσε συλλογές, δημιουργώντας ένα ψηφιακό μουσείο. Χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, το έργο αναδεικνύει εκκλησιαστικές τέχνες και πολιτιστική κληρονομιά μέσω ψηφιακών εφαρμογών και εικονικών εκθέσεων.

Ένα σημαντικό έργο, η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση συλλογών και η δημιουργία ψηφιακού μουσείου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Στο πλαίσιο της δράσης ψηφιοποιήθηκαν 51 εκκλησιαστικές εικόνες, 258 έγγραφα, 40 ξυλόγλυπτα, 251 μεταλλικά, 106 υφασμάτινα και 13 λίθινα/ μαρμάρινα αντικείμενα, 10 βιβλία και μια λιθογραφία που χρονολογούνται από το 1830 και μετά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του νεώτερου ελληνικού κράτους.

Η Πράξη χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους.

Η Ιεράς Μητρόπολη Σύρου προχώρησε στην τεκμηρίωση και στην ψηφιοποίηση των αντικειμένων των εκκλησιαστικών συλλογών της, η οποία θα συμβάλλει στην προβολή και ανάδειξη των μοναδικών εκκλησιαστικών εκθεμάτων της, και θα δώσει τη δυνατότητα μέσα από το Ψηφιακό Μουσείο για την διεθνή προβολή τους.

Στόχοι του έργου είναι:

  • Εκκλησιαστικές Συλλογές: Να αναδειχθούν οι Εκκλησιαστικές Συλλογές της Ι.Μ. Σύρου και της Ιεράς Μονής Θεοτόκου Τουρλιανής.
  • Εκθέματα: Να αναδειχθούν τα εκθέματα μέσω εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.
  • Εκκλησιαστική Τέχνη: Να αναδειχθεί η προστασία και ανάδειξη της εκκλησιαστικής τέχνης ως κυρίαρχο στοιχείο των δραστηριοτήτων του ΚΕΑ Ι.Μ. Σύρου, αλλά και ως αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό εντός του ψηφιακού μουσείου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει μια σειρά από ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης του πολιτιστικού της αποθέματος που περιλαμβάνουν εικονικούς ξεναγούς, διαδραστικό χρονολόγιο, εικονικές περιηγήσεις, ψηφιακό πορτρέτο σημαντικών προσωπικοτήτων της ΙΜΣ, ψηφιακό βιβλίο επισκεπτών, 5 διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές και ψηφιακές μουσειοσκευές. Για την ανάπτυξη των εφαρμογών υιοθετούνται μέθοδοι και τεχνικές αποκριτικής (responsive) σχεδίασης για την προβολή περιεχομένου προσαρμόσιμη στη συσκευή και την ανάλυση οθόνης του χρήστη.

Τέλος, περιλαμβάνεται και η παραγωγή ψηφιακών εκθέσεων με εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (virtual / augmented reality) στο υφιστάμενο Εκκλησιαστικό Μουσείο της ΙΜΣ και της Ιεράς Μονής Θετοτόκου Τουρλιανής.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024