Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΕγκαίνια της έκθεσης “Ποσειδώνια” από τον Κώστα Καραμανλή

Εγκαίνια της έκθεσης “Ποσειδώνια” από τον Κώστα Καραμανλή

Την ώρα που τα μάτια της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας είναι στραμμένα προς την Αθήνα και τον Πειραιά για τα Ποσειδώνια 2008, η Ελλάδα προσδοκά με ανυπομονησία τα οφέλη του πολύ […]

Την ώρα που τα μάτια της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας είναι στραμμένα προς την Αθήνα και τον Πειραιά για τα Ποσειδώνια 2008, η Ελλάδα προσδοκά με ανυπομονησία τα οφέλη του πολύ πιθανού επαναπατρισμού ενός σημαντικού αριθμού<...>Ελλήνων εφοπλιστών που μέχρι σήμερα έχουν έδρα το Λονδίνο, μετά και την πρόσφατη εξαγγελία των φορολογικών μεταρρυθμίσεων από την βρετανική κυβέρνηση.

Και ενώ η χώρα μας υποδέχεται πάνω από 1.700 εκθέτες και 16.000 επισκέπτες στα Ποσειδώνια 2008, τη διοργάνωση που έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη και η πιο διεθνής ναυτιλιακή έκθεση, αναλυτές της ναυτιλιακής βιομηχανίας αισιοδοξούν ότι η ενδεχόμενη επιστροφή στον Πειραιά μερικών εκ των εκατό περίπου πλοιοκτητών με έδρα το Λονδίνο, πρόκειται να συμβάλει στην καθιέρωση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας ως ένα μείζον παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο.

Απευθυνόμενος σε ένα σημαντικό ελληνικό και διεθνές ακροατήριο κατά την επίσημη σημερινή τελετή έναρξης των 21ων Ποσειδωνίων (2 Ιουνίου) ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επανέλαβε τις προθέσεις της κυβέρνησης να ενισχύσει τη δυναμική του Πειραιά στη ρότα του προς τη καθιέρωσή του ως παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο.

«Αυτή η κυβέρνηση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, «έχει δημιουργήσει ένα θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για την ενθάρρυνση επενδύσεων στην χώρα μας από Έλληνες εφοπλιστές. Το 2006 η ναυτιλία συνεισέφερε στην ελληνική οικονομία 14 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που την περσινή χρονιά αυξήθηκε σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα ο Πειραιάς είναι το σπίτι 1.300 επιχειρήσεων του ναυτιλιακού χώρου οι οποίες προσφέρουν εργασία σε 12.000 στελέχη. Επιπροσθέτως περίπου 250.000 εργαζόμενοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη ναυτιλία».

Ένας αριθμός ελλήνων πλοιοκτητών έχουν ήδη ή σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν τις εταιρείες τους στον Πειραιά ως επακόλουθο της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να εισάγει φορολογία στις εγκατεστημένες στην Αγγλία εταιρίες που αποκτούν εισοδήματα στο εξωτερικό. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το Βρετανικό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο οι ναυτιλιακές οικογένειες των Ελλήνων του Λονδίνου απασχολούν χιλιάδες μεσαία και υψηλόβαθμα στελέχη.

Η Ελληνική ναυτιλία ελέγχει το 8,7% του παγκόσμιου στόλου με 4.173 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 261 εκατομμυρίων τόνων, αριθμοί που ισοδυναμούν με το 16,4% της ναυτιλιακής βιομηχανίας παγκοσμίως. Την περυσινή χρονιά η ελληνική ναυτιλία συνέβαλλε στην οικονομία της χώρας μας με 17 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αναλογεί στο 7% του ΑΕΠ.

«Η Ελληνική ναυτιλία είναι ο φάρος της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας και τα Ποσειδώνια η πυξίδα της που με τη βελόνα μόνιμα στραμμένη στην Ελλάδα, προσκαλούν την διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα στο σπουδαιότερο έθνος της ναυτοσύνης», δήλωσε ο Θεμιστοκλής Βώκος, Πρόεδρος των εκθέσεων Ποσειδώνια. «Μετά από τέσσερις δεκαετίες η διοργάνωση έχει αναπτυχθεί κατακόρυφα και σήμερα είμαστε υπερήφανοι για την επιτυχία και την απήχηση που απολαμβάνει ως η μεγαλύτερη και η πιο διεθνής ναυτιλιακή εμπορική έκθεση», συμπλήρωσε ο κ. Βώκος.

Συνολικά 1.710 εκθέτες από 82 χώρες, αριθμός ρεκόρ, συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, η οποία λαμβάνει χώρα σε μία έκταση 28.100 τετραγωνικών μέτρων στο Εκθεσιακό Κέντρο του Ελληνικού (ΕΚΕ), ενώ το παρόν δηλώνουν όλοι οι τομείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας, από κατασκευαστές άγκυρας έως προμηθευτές λιπαντικών για τα πλοία. Καθώς τα Ποσειδώνια 2008 αποτελούν το σπίτι των ελλήνων πλοιοκτητών εύλογα έχουν προσελκύσει 230 περίπου ναυπηγεία – που αντιστοιχούν στο 13% του συνόλου των εκθετών.

Τα «Ποσειδώνια 2008» τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Πειραιώς, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, της Ενώσεως Εφοπλιστών Μεσογειακών Φορτηγών Πλοίων, της Ενώσεως Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024