Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυνεργασία δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής και τουρισμού για βιώσιμη εξέλιξη
Περιφέρεια

Συνεργασία δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής και τουρισμού για βιώσιμη εξέλιξη

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου θεωρεί ότι τα συνέδρια πρέπει να εξελιχθούν και να αποτελούν πανελλήνιο πόλο έλξης τόσο επιστημόνων και μηχανικών, όσο και επαγγελματιών του τουρισμού.

Μερικές από τις θέσεις του είχε την ευκαιρία να αναπτύξει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου μέσα στα πλαίσια της θεσμικής συνάντησης που είχε η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, τους βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Βασίλη Υψηλάντη, Μίκα Ιατρίδη και Ιωάννη Παππά και παραγωγικούς και τουριστικούς φορείς.

Τόσο κατά τη θεσμική συνάντηση, όσο και σε κατ’ιδίαν επαφές που πραγματοποιήθηκαν, ο Σύλλογος ανέπτυξε προς τον υπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό κ. Μάνο Κόνσολα τους τέσσερις παρακάτω άξονες:

  • Συνέδρια αρχιτεκτονικής και τουρισμού.
  • Η ανάπτυξη του τουρισμού μέσα από τη διενέργεια και υλοποίηση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.
  • Τουριστική ανάπτυξη και γραφειοκρατικά κωλύματα.
  • Γραφειοκρατία στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ο κ. Σκιαδόπουλος τόνισε ότι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν θέσει δύο κοινούς πυλώνες οι οποίοι πρέπει να συμβαδίζουν αλληλένδετα. “Αφενός τα Δωδεκάνησα με την τεράστια και τόσο πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά και αφετέρου η μεγάλη βιομηχανία του τουρισμού, αποτελούν δύο έννοιες που οφείλουν να συνεργάζονται, με κοινό γνώμονα τη βιώσιμη εξέλιξη του τόπου μας”.

Αναλυτικά οι θέσεις του Συλλόγου:

  • Συνέδρια αρχιτεκτονικής και τουρισμού: Τα συνέδρια που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο προσελκύοντας 500 συνέδρους -αριθμό αξιοσημείωτο για τοπικά και υπερτοπικά δεδομένα- αποτελούν εφαλτήριο και κίνητρο ώστε η θεωρία να γίνει πράξη, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και διαμόρφωση μίας αρχιτεκτονικής και τουριστικής παιδείας, με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη στα Δωδεκάνησα. Τα συνέδρια πρέπει να εξελιχθούν και να αποτελούν πανελλήνιο πόλο έλξης τόσο επιστημόνων και μηχανικών, όσο και επαγγελματιών του τουρισμού.
  • Η ανάπτυξη του τουρισμού μέσα από τη διενέργεια και υλοποίηση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών: Τουρισμός ως έννοια δεν μπορεί να προσανατολίζεται μόνο προς τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τις παραθεριστικές κατοικίες. Ο τουρισμός ξεκινά από την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου του ίδιου του κατοίκου, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τόπο του όλον τον χρόνο. Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος έχει στοχεύσει και κατορθώσει να προκηρύξει σε συνεργασία με φορείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, ενώ επόμενος στόχος είναι η υλοποίησή τους. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκηρύχθηκαν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί αστικού εξοπλισμού, που αφορούν το παγκάκι, τον κάλαθο απορριμμάτων, τη στάση μέσων μαζικής μεταφοράς, τον εξοπλισμό παραλιών (κιόσκι ναυαγοσώστη, κ.λπ.). Ο Σύλλογος έχει θέσει ως προτεραιότητα την μεταλαμπάδευση του επιστημονικού τμήματος των διαγωνισμών προς τους Δήμους των νησιών. Ήδη οι επαφές με τον δήμαρχο Καρπάθου κ. Γιάννη Νισύριο είναι καθημερινές.
  • Τουριστική ανάπτυξη και γραφειοκρατικά κωλύματα: Είναι σαφές ότι για να μπορούμε να μιλήσουμε για τουριστική ανάπτυξη, είτε αυτή αφορά την ανέγερση μίας νέας κατοικίας, είτε μίας ξενοδοχειακής μονάδας, θα πρέπει να εξομαλυνθούν οι διαδικασίες που διέπουν την αδειοδότησή τους. Ο κ. Σκιαδόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στον υπουργό, τον υφυπουργό, ενώ σύντομα θα δρομολογηθούν συναντήσεις με όλους τους Βουλευτές Δωδεκανήσου για το θέμα της αναγνώρισης οδών, τις οριοθετήσεις των ρεμάτων, τις εγκρίσεις εντός αρχαιολογικών χώρων, τις βεβαιώσεις χαρακτηρισμού της δασικής υπηρεσίας κ.λπ. Ήδη ο Σύλλογος κινείται εντατικά για το θέμα αυτό σε συνεργασία με Πανελλήνιους φορείς, ενώ θα δρομολογηθούν θεσμικές συναντήσεις και στην Αθήνα.
  • Γραφειοκρατία στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Ο κ. Σκιαδόπουλος υπενθύμισε στον υπουργό τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού κατά τις δύο πρόσφατες επισκέψεις του στη Ρόδο, σχετικά με τη συρρίκνωση της γραφειοκρατίας και του χρόνου διεκπεραίωσης που διέπει τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τόσο ο υπουργός, όσο και ο υφυπουργός διαβεβαίωσαν ότι θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς και στην δημιουργία ιδιωτικών φορέων που θα αναλαμβάνουν περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024