Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΚρουαζιέρεςΚωστάκης Λοΐζου: Πολιτικές καριέρες κτίστηκαν εις βάρος της Louis Cruise Lines

Κωστάκης Λοΐζου: Πολιτικές καριέρες κτίστηκαν εις βάρος της Louis Cruise Lines

Ο επικεφαλής της ομίλου Louis Cruise Lines Κωστάκης Λοΐζου καταγγέλλει, ύστερα από δυο χρόνια σιωπής, ότι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της Κύπρου έκτισαν πολιτικές καριέρες εις βάρος της Louis Cruise […]

Ο επικεφαλής της ομίλου Louis<.> Cruise Lines Κωστάκης Λοΐζου καταγγέλλει, ύστερα από δυο χρόνια σιωπής, ότι πολιτικοί και οικονομικοί<...> παράγοντες της Κύπρου έκτισαν πολιτικές καριέρες εις βάρος της Louis Cruise Lines και λεηλάτησαν την εταιρία.

Όπως δηλώνει μάλιστα σε συνέντευξή του στην Κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερο", αν γνώριζε τις επιπλοκές που θα ακολουθούσαν, τότε δεν θα προχωρούσε στη δημοσιοποίηση της εταιρίας. Ο κ. Λοΐζου μιλά για "καλοθελητές που έκτισαν πολιτικές καριέρες πολεμώντας την εταιρία", αλλά και για "χρηματιστές που έπαιξαν με τις οικονομίες του κόσμου" και ομολογεί ότι "πέσαμε θύματα της γενικότερης απειρίας που υπήρχε τότε για το ΧΑΚ".

"Πρέπει να παραδεχθώ", ομολογεί ο κ. Λοΐζου, "πως αν γινόταν να γύριζε το ρολόι πίσω, οι χειρισμοί μας στο θέμα των ιδιωτικών τοποθετήσεων θα ήταν πολύ διαφορετικοί". Σήμερα όμως η μετοχή της LCL, που βρίσκεται στο χρηματιστηριακό πίνακα της Κάμπου, τυγχάνει διαπραγμάτευσης στα 33 σεντ. Μια τιμή που σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική της αξίας. "Είναι σαφέστατα υποτιμημένη", σημειώνει και προσθέτει ότι "μετοχές με το εύρος και τη διασπορά της LCL είναι άμεσα επηρεαζόμενες από το γενικότερο κλίμα". Ωστόσο, "αυτή η άσχημη συγκυρία μας πεισμώνει όλους εδώ στον όμιλο για να εργαζόμαστε πιο σκληρά και μεθοδικά για να δικαιώσουμε αυτούς τους ανθρώπους που μας εμπιστεύθηκαν".

Όμως, η εταιρία και ο όμιλος γενικά, δεν μένει σ' αυτά. Συνεχίζει την πορεία ανάπτυξής της εντός, αλλά, και κυρίως, εκτός Κύπρου. Ήδη, η εταιρία Louis Hotels βρίσκεται προ των πυλών της κυπριακής κεφαλαιαγοράς και προετοιμάζει νέα ενίσχυση των 26 ξενοδοχειακών μονάδων που ελέγχει σήμερα. Με τη άντληση κεφαλαίων η εταιρεία θα επιχειρήσει να αναπτύξει "γη αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών" που έχει στην κατοχή της, μέσα από την "δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων και την επέκταση των υφισταμένων". Στα σχέδια της εταιρίας παραμένει και η ένταξη της θυγατρικής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με διαφοροποίηση ωστόσο των πρώτων σκέψεων.

Η πορεία για δημοσιοποίηση -της Louis Hotels Hellas– θα γίνει αυτόνομα, χωρίς την εξαγορά "κελύφους", ενώ η χρηματιστηριακή καχεξία κρατεί του ιθύνοντες της σε στάση αναμονής.

Οι συζητήσεις πάντως με την Hilton International για αλλαγή όρων της σύμβασης θυμίζουν παιχνίδι πόκερ, αφού "είναι γνωστό πως το συμβόλαιο με την διεθνή εταιρία για τη διαχείριση του ομώνυμου ξενοδοχείου έχει χαρακτηρισθεί ως δυσμενές για τους ιδιοκτήτες". Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων γίνεται προσπάθεια για "μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης". Την ίδια ώρα, και σχεδόν ένα χρόνο μετά την κατάθεση πλειοψηφικής πρότασης, ο όμιλος κατόρθωσε να αναστρέψει τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα της ξενοδοχειακής μονάδας και "οι ζημιές -του προηγούμενου έτους- μετατράπηκαν σε κέρδη".

Eυνοϊκή πλεύση ακολούθησε και η θυγατρική εταιρία της LCL, η Royal Olympic Cruises. Ο έλεγχος της ROC κατά 51,4% εμπλούτισε τον οργανισμό με "τα ταχύτερα στον κόσμο κρουαζιερόπλοια". Με την σύμπτυξη των δυνάμεων των δυο εταιριών δημιουργήθηκε ένας στόλος κυρίαρχος στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο με 23 πλοία και 12.500 κλίνες. Αυτό ασφαλώς αφήνει ικανοποιημένο τον εκτελεστικό πρόεδρο του τουριστικού ομίλου που δηλώνει ότι "έξω πάμε καλά"…

Το ιδιωτικό "τέκνον" του ομίλου, η Louis Catering, συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία με παρουσία σε δέκα διεθνή αεροδρόμια, και παράλληλα ανάπτυξη σε παρεμφερείς δραστηριότητες. Η δυναμική και πολυεπίπεδη παρουσία άλλωστε του ομίλου σε καίριους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας δημιουργεί προϋποθέσεις για σημαντικές συνεργείες. "Όλοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας", σημειώνει ο κ. Λοΐζου, αλλά "εμείς επιλέγουμε με ποιους θα συνεργαζόμαστε και με ευνοϊκούς προς εμάς όρους".

Σήμερα ο τουριστικός οργανισμός, που έφθασε αισίως τα 83 χρόνια, μάλλον περνά μια δεύτερη παρατεταμένη φάση νεότητας. Η πορεία διεθνοποίησης, που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια άνοιξε νέες πύλες επέκτασης στην εταιρία. Άλλωστε "η κυπριακή τουριστική βιομηχανία για να μπορέσει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, οφείλει να εφευρίσκει νέους τρόπους να επαναπροσδιορίζεται".

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024