Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΗ Ελλάδα 32η καλύτερη χώρα (σε σύνολο 108) για εξ αποστάσεως εργασία
Έρευνα

Η Ελλάδα 32η καλύτερη χώρα (σε σύνολο 108) για εξ αποστάσεως εργασία

  • digital nomad

Η Ελλάδα έχει καλές επιδόσεις ως προς την τουριστική ελκυστικότητα (8η) και την επάρκεια στην αγγλική γλώσσα (16η).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 32η θέση ανάμεσα στις καλύτερες χώρες για εξ αποστάσεως εργασία, σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρείας εργαλείων κυβερνοασφάλειας NordLayer. Κατατάσσεται στην ίδια θέση σε σχέση με τα περσινά δεδομένα. Πρώτη έρχεται η Δανία, δεύτερη η Ολλανδία και τρίτη η Γερμανία μεταξύ των 108 χωρών που αξιολογήθηκαν συνολικά.

Το προηγούμενο έτος, η εταιρεία δημιούργησε τον Παγκόσμιο Δείκτη Εξ Αποστάσεως Εργασίας (GRWI), ο οποίος αξιολογεί τις καλύτερες και τις χειρότερες χώρες για εξ αποστάσεως εργασία με βάση τέσσερα διαφορετικά κριτήρια: ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οικονομική ασφάλεια, ψηφιακές και υλικές υποδομές και κοινωνική ασφάλεια.

Η σύνθεση του δείκτη έγινε με αξιολόγηση και σύγκριση των χωρών, χρησιμοποιώντας τέσσερις άξονες δεικτών. Κάθε άξονας περιλαμβάνει διάφορα χαρακτηριστικά (υποάξονες) που βοηθούν στην αξιολόγηση της γενικής ελκυστικότητας στο πλαίσιο της απομακρυσμένης εργασίας:

  1. Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο — υποδομές, ανταπόκριση και νομικά μέτρα.
  2. Οικονομική ασφάλεια — τουριστική ελκυστικότητα, ευχέρεια στην αγγλική γλώσσα, κόστος ζωής και υγειονομική περίθαλψη.
  3. Ψηφιακές και υλικές υποδομές — ποιότητα διαδικτύου και οικονομική προσιτότητα, ηλεκτρονικές υποδομές, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και φυσικές υποδομές.
  4. Κοινωνική ασφάλεια — προσωπικά δικαιώματα, συμπερίληψη και ασφάλεια.

Φέτος, η NordLayer αξιολόγησε 108 χώρες σε σχέση με τις 66 χώρες που είχε αξιολογήσει πέρυσι.  Ακολουθούν οι 10 καλύτερες χώρες για εξ αποστάσεως εργασία σύμφωνα με τα φετινά δεδομένα:

  1. Δανία
  2. Ολλανδία
  3. Γερμανία
  4. Ισπανία
  5. Σουηδία
  6. Πορτογαλία
  7. Εσθονία
  8. Λιθουανία
  9. Ιρλανδία
  10. Σλοβακία

Βασικά στοιχεία για την Ελλάδα:

  • Κατατάσσεται στην πρώτη 6άδα όσον αφορά τα νομικά μέτρα (1η), την ικανότητα απόκρισης (3η) και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (6η).
  • Έχει καλές επιδόσεις ως προς την τουριστική ελκυστικότητα (8η) και την επάρκεια στην αγγλική γλώσσα (16η).
  • Στον τομέα της υγείας, έχει ακόμα περιθώριο ανάπτυξης, καθώς κατατάσσεται στην 52η θέση στον παγκόσμιο δείκτη.
Που κατατάσσεται η Ελλάδα;

Τα νομικά μέτρα (1η), η ικανότητα απόκρισης (3η) και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (6η) καθιστούν την Ελλάδα έναν εξαιρετικό προορισμό για τηλεργασία. Ενώ το ελαφρώς υψηλό κόστος ζωής (70η) είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, έχει καλές επιδόσεις όσον αφορά την τουριστική ελκυστικότητα (8η) και την επάρκεια στην αγγλική γλώσσα (16η).

Στον τομέα της υγείας, η Ελλάδα έχει ακόμα δρόμο, έως ότου να γίνει ένας ιδανικός προορισμός για εργασία, γεγονός που αποδεικνύεται από την 52η θέση που καταλαμβάνει στον παγκόσμιο δείκτη. Το ίδιο ισχύει και για την ποιότητα του διαδικτύου, καθώς βρίσκεται στην 52η θέση με βάση τον παγκόσμιο δείκτη.

Πώς ανταποκρίνεται η Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή;

Σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη (32η) μετά τη Μάλτα (30η) όσον αφορά γενικότερα την ποιότητα της εξ αποστάσεως εργασίας. Κατατάσσεται υψηλότερα από την Κύπρο (35η), τη Ρουμανία (38η) και τη Βουλγαρία, η οποία βρίσκεται στην 42η θέση.

Η Μάλτα βρίσκεται σε υψηλότερη θέση χάρη στις προηγμένες φυσικές υποδομές της (8η). Διαθέτει πιο φιλόξενη ατμόσφαιρα για τους ψηφιακούς νομάδες λόγω της επάρκειας στην αγγλική γλώσσα (1η).

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα κατέχει υψηλότερη βαθμολογία στον τομέα της τουριστικής ελκυστικότητας (8η έναντι 10η). Η Μάλτα κατατάσσεται, επίσης, πολύ χαμηλότερα όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (6η έναντι 42η) και την ικανότητα απόκρισης (3η έναντι 20η), ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα σε αυτές τις δύο κατηγορίες.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι και οι πέντε χώρες (Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρος, Ρουμανία και Βουλγαρία) κατέλαβαν υψηλή θέση ως προς την τουριστική ελκυστικότητα. Ωστόσο, η Ρουμανία αποτελεί πιο ελκυστικό προορισμό για τους ψηφιακούς νομάδες, που αναζητούν φθηνότερους προορισμούς εξ αποστάσεως εργασίας, καθώς έχει το χαμηλότερο κόστος ζωής στην περιοχή (39η).

Σχετικά με τον δείκτη ασφαλείας, η Ρουμανία προηγείται (21η), ακολουθούμενη από την Κύπρο (25η) και τη Βουλγαρία (35η), ενώ η Μάλτα και η Ελλάδα βρίσκονται στην 41η και 61η θέση αντίστοιχα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024