Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτα επίπεδα του 2000 θα κυμανθεί η τουριστική χρονιά του 2002

Στα επίπεδα του 2000 θα κυμανθεί η τουριστική χρονιά του 2002

Δύο χρόνια πίσω θα βρεθεί ο ελληνικός τουρισμός όσον αφορά στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών για το 2002, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) […]

Δύο χρόνια πίσω θα βρεθεί ο ελληνικός τουρισμός όσον αφορά στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών για το 2002, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση<...> του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ<.>) για την Ελληνική Οικονομία και τον Τουρισμό που δόθηκε εχθές στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΤΕΠ, κατά το 2001 οι εισπράξεις συναλλάγματος μειώθηκαν κατά 1% περίπου, ενώ η μεταβολή στην εισροή τουριστών από το 2000 με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τους αεροπορικώς διακινηθέντες είναι μηδενική. Ωστόσο, το συναλλαγματικό τουριστικό ισοζύγιο της χώρας πραγματοποίησε αξιόλογη βελτίωση κατά 6,8% έναντι χειροτερεύσεως το 2000 κατά 2,7%. Η κατά 8,3% μείωση της εκροής τουριστικού συναλλάγματος υποδηλώνει πιθανότατα αυξημένο εσωτερικό τουρισμό (υποκατάσταση), που σημαίνει ότι η συνολική τουριστική δραστηριότητα ήταν πιθανότατα καλύτερη παρ' όσον δείχνουν τα στοιχεία για τον αλλοδαπό τουρισμό.

Η στασιμότητα του αλλοδαπού τουρισμού υποκρύπτει, ωστόσο, σημαντικές περιφερειακές ασυμμετρίες, οι οποίες βασικώς αφορούν στην περιοχή πρωτευούσης έναντι της λοιπής χώρας. Εκτιμάται, ότι η περιφέρεια ως σύνολο δέχθηκε αλλοδαπούς τουρίστες αυξημένους κατά 3%, έναντι μειώσεως 8-10% για την πρωτεύουσα. Οι περιοχές με την συγκριτικώς καλύτερη επίδοση είναι τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου (+5%), τα Ιόνια Νησιά (+4,5%), ακολουθούμενα από Κρήτη και Δωδεκάνησα με αυξήσεις 1-2%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο "συναλλαγματικός τουρισμός" τόσον ως εισαγωγή όσον και ως εξαγωγή δεν φαίνεται να επηρεάσθηκε από το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με τις ανταγωνίστριες χώρες και τον λοιπό κόσμο. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται τα στοιχεία για το συνάλλαγμα (εισπράξεις – πληρωμές) και τις αφίξεις.

Προβλέψεις για το 2002

Για το 2002 το ΙΤΕΠ θεωρεί ότι η κίνηση θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα και αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό δεν αποκλείεται και αύξηση μέχρι 3%.

Όπως επισημαίνει η έκθεση του ΙΤΕΠ, η εκτίμηση αυτή θεμελιώνεται σε ισχυρούς παράγοντες, όπως είναι η επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου της οικονομικής δραστηριότητος, η αποδυνάμωση του αισθήματος ανασφάλειας και η άμβλυνση των αναμνήσεων, το γεγονός ότι η χώρα μας θεωρείται ασφαλής προορισμός, η εύλογη ανασταλτικότητα που θα εξακολουθήσει να ισχύει, για φέτος τουλάχιστον, όσον αφορά σε ταξίδια σε μουσουλμανικές χώρες και η υστέρηση της χώρας μας κατά τα δύο τελευταία χρόνια σε τουριστική επίδοση. Ασφαλώς, ο υπερπόντιος τουρισμός, αλλά και η προέλευση Γερμανία, συνιστούν αρνητικά στοιχεία. Ωστόσο, τα θετικά εμφανίζονται ισχυρότερα.

Το ΙΤΕΠ περιμένει μεγάλη αύξηση στα ταξίδια τελευταίας στιγμής και γι αυτό συνιστά ότι η πλέον συμφέρουσα πολιτική των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων είναι να αντισταθούν σθεναρά στις ασκούμενες πιέσεις των Γερμανών κυρίως tour operators για εκπτώσεις τις οποίες χαρακτηρίζει απαξιωτικές και ύποπτες.

Πάντως για το πρώτο τετράμηνο του 2002 η πτώση των αφίξεων φτάνει το -30% και σύμφωνα με τα στοιχεία των αφίξεων στα αεροδρόμια το αεροδρόμιο Ηρακλείου παρουσιάζει μείωση -18,5%, της Ρόδου -15,5%, της Κω -41% και της Κέρκυρας -35%. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι προορισμοί αντιπροσωπεύουν τον μισό παραθεριστικό τουρισμό της χώρας μας και μειώσεις αυτού του επιπέδου δείχνουν ουσιαστικά ότι ο μήνας Απρίλιος ήταν 'νεκρός' με αποτέλεσμα να μιλάμε για συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου.

Το ΙΤΕΠ θεωρεί υπεύθυνο το κράτος που χάθηκε η ευκαιρία για να έχουμε μία καλύτερη φετινή τουριστική περίοδο και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "Δυστυχώς, μια από τις τιθέμενες προϋποθέσεις αναδείξεως του 2002 ως ενός καλού τουριστικού έτους για την χώρα μας δεν έχει εκπληρωθεί. Η χώρα μας, σε κραυγαλέα αντίθεση προς τον λοιπό κόσμο αλλά και προς τις περιστάσεις, έδειξε ασύγνωστη αδιαφορία για το σοβαρότατο ζήτημα "προβολής" της χώρας και αξιοποιήσεως των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι εταιρείες διακινήσεως τουριστών". Καταγγέλλει δε, ότι η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο μέσο ετήσιο ρυθμό τουριστικής ανάπτυξης κατά τη δεκαετία 1990-2000 έναντι των ανταγωνιστριών χωρών με 3,2 έναντι 4,3 που είναι ο παγκόσμιος μέσος ετήσιος ρυθμός τουριστικής ανάπτυξης, 3,5 της Ισπανίας και 7,2 της Τουρκίας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024