Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΨηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς
Νομοθεσία

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

stoa-attalou

Στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα εισάγεται η υποχρέωση της ποσόστωσης κατά 40% ελληνόφωνης μουσικής και τραγουδιού στους χώρους υποδοχής και τα ασανσέρ υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφασίσουν να μεταδίδουν μουσική στους χώρους αυτούς.

Ψηφίστηκε, μετά την πλειοψηφική έγκρισή του από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο αφορά τα μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και των ηχογραφημάτων νέων δημιουργών ή καλλιτεχνών, καθώς και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας. Η υπουργός Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “ερανιστικό”, σημειώνοντας ωστόσο την σημαντικότητά του για την αρτιότερη νομοθέτηση σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τον πολιτιστικό τομέα.

Η κα Μενδώνη επισήμανε την εστίαση της νομοθεσίας σε ζητήματα κρίσιμης σημασίας. Αυτά σχετίζονται κυρίως με την προάσπιση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τη διαμόρφωση εμπορικών πολιτικών, και την γενικότερη διοικητική λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠΠ). Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την παραχώρηση ακινήτων εντός σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, όπως οι Φίλιπποι, για την ανέγερση υποδομών πυρόσβεσης, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα.

Περαιτέρω, το νομοσχέδιο προωθεί την παροχή οικονομικών κινήτρων σε υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού που επιθυμούν να υπηρετήσουν σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στη Δήλο και το Καστελόριζο, καθώς και την κάλυψη δαπανών μετακίνησης για την επίβλεψη αρχαιολογικών έργων στο εξωτερικό. Επιπλέον, ενισχύεται η εμπειρία ως κριτήριο μοριοδότησης για την κάλυψη θέσεων φυλάκων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Σημαντική είναι και η επέκταση της δυνατότητας για αυτεπιστασία στην εκτέλεση αρχαιολογικών έργων από φορείς υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και η εισαγωγή μιας νέας κατηγορίας προστατευόμενων κινητών μνημείων που χρονολογούνται μετά το 1453 και έως το 1830, καλύπτοντας έτσι ένα προηγούμενο νομοθετικό κενό. Τέλος, το νομοσχέδιο θέτει ένα πλαίσιο ρυθμίσεων για την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού, αναγνωρίζοντας τη σημασία του στην πολιτιστική κληρονομιά και στην προάσπιση της ελληνικής γλώσσας.

Απορρίπτοντας τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης που αναφέρονταν στις διατάξεις για το ελληνόφωνο τραγούδι, η υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε την ιστορική σημασία της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, επισημάνθηκε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μία κρίσιμη ενέργεια για την ενίσχυση και προβολή του ελληνόφωνου τραγουδιού, καθώς και για την υποστήριξη των δημιουργών του. Τονίστηκε η συναίνεση και η υποστήριξη που εξέφρασαν περισσότεροι από 180 Έλληνες συνθέτες, δημιουργοί, ερμηνευτές και εκτελεστές, καθώς και σημαντικά πρόσωπα του πολιτισμού και της τέχνης, τονίζοντας την ευκαιρία που δίνεται για πρώτη φορά για την προάσπιση του ελληνικού πολιτιστικού αποτυπώματος. Η κα Μενδώνη επισήμανε την ανάγκη για συνεχή προσπάθεια και την ανάληψη θεσμικών μέτρων για την προστασία και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και γλωσσικής ποικιλομορφίας της χώρας, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας ως πυλώνα του πολιτισμού σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Η υπουργός Πολιτισμού διευκρίνισε την επιλογή του όρου “ελληνόφωνο τραγούδι”, τονίζοντας ότι ο όρος αυτός επιτρέπει τη διάκριση του θέματος από την ιθαγένεια των δημιουργών ή εκτελεστών, σε αρμονία με το ενωσιακό δίκαιο και τις βασικές αρχές της ΕΕ. Μέσω διαβούλευσης, έγινε δυνατή η ενσωμάτωση όλων των μορφών ελληνικής μουσικής στο πεδίο εφαρμογής του όρου, από την ελληνική ροκ μέχρι την τζαζ, χωρίς αποκλεισμούς, ενώ παράλληλα προστέθηκε και η υποστήριξη προς τα ηχογραφήματα νέων δημιουργών και καλλιτεχνών, προάγοντας την ποικιλομορφία στα ραδιοφωνικά προγράμματα. Σημαντική αλλαγή αφορά την εξαίρεση των ξενοδοχείων από την υποχρεωτική ποσόστωση του 40% για ελληνόφωνη μουσική σε κοινόχρηστους χώρους, διασφαλίζοντας έτσι την ελευθερία επαγγελματικής δραστηριότητας. Η πρόθεση της ρύθμισης είναι η ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού χωρίς να περιορίζεται η επιχειρηματική ελευθερία, με την ποσόστωση εφαρμογής της ελληνόφωνης μουσικής σε οπτικοακουστικές παραγωγές να ισχύει μόνο για εκείνες που λαμβάνουν δημόσια χρηματοδότηση, ενισχύοντας την πολιτιστική διαφορετικότητα και προβολή.

Σχετικά με τις τροποποιήσεις που αφορούν τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠΠ), η κα Μενδώνη ανέφερε ότι, παρόλο που το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο εισήγαγε βελτιώσεις, είναι απαραίτητη η λήψη περαιτέρω μέτρων για την αύξηση των εσόδων. Τόνισε πως η τιμή των εισιτηρίων για την είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία διατηρείται σταθερή από το 2019, με την ανακοίνωση νέας τιμολογιακής πολιτικής που πρόκειται να εφαρμοστεί από τον Απρίλιο του 2025. Τα έσοδα του ΟΔΑΠΠ κατέγραψαν αύξηση 29,81% από το 2019 έως το τέλος του 2023, χωρίς αλλαγές στις τιμές των εισιτηρίων. Επιπλέον, ο ΟΔΑΠΠ έλαβε σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση των χώρων και την ψηφιοποίηση των εισιτηρίων σε περισσότερους από 100 χώρους. Η υπουργός υπογράμμισε ότι τα έσοδα του Οργανισμού συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην υποστήριξη του Πολιτισμού και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας όσο και στην ενίσχυση των φορέων του σύγχρονου πολιτισμού. Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση να πραγματοποιούνται απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια προϊόντων, προκειμένου να στηριχθούν τοπικοί χειροτέχνες και να αυξηθούν τα έσοδα, ενώ εξήγησε ότι οι προσλήψεις προσωπικού θα είναι 12μηνες για να αποφεύγονται οι διακοπές λειτουργίας των πωλητηρίων. Τέλος, επισήμανε τη θετική επίδραση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων στα έσοδα και τόνισε την ανάγκη για διαφανή και ανταγωνιστικές διαδικασίες στις παραχωρήσεις προς ιδιώτες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024