Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςFedHATTA: Απειλή για τον ελληνικό τουρισμό το «πράσινο» τέλος στα καταλύματα
Τέλη και φόροι

FedHATTA: Απειλή για τον ελληνικό τουρισμό το «πράσινο» τέλος στα καταλύματα

Να επανασχεδιαστεί ο τρόπος είσπραξης του φόρου διαμονής και να μην επιβαρρύνει τους ξένους επισκέπτες, ζητά ο FedHATTA.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Ομοσπονδία FedHATTA και σε διεθνείς εταίρους και συνεργάτες της από ενώσεις του κλάδου του οργανωμένου τουρισμού, η εξαγγελθείσα επιβάρυνση της φιλοξενίας στα καταλύματα της χώρας με αυξημένο φόρο διαμονής, εξαιτίας της επιβολής τέλους αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, υπάρχουν φόβοι ότι το «πράσινο» τέλος θα επηρεάσει σαφώς τον Ελληνικό εισερχόμενο τουρισμό, δεδομένου ότι ανεβάζει σημαντικά το συνολικό ποσό του φόρου διαμονής που θα καλείται να καταβάλει ανά διαμονή μία οικογένεια τουριστών.

Η πρόταση της FedHATTA είναι να επανασχεδιαστεί ο τρόπος είσπραξης του συγκεκριμένου τέλους χωρίς να επιβαρύνονται οι επισκέπτες της χώρας μας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν κίνδυνοι από την εφαρμογή της συγκεκριμένης εξαγγελίας στο πολύ σημαντικό κεφάλαιο της οικονομίας μας που είναι ο τουρισμός.

Ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: «Η συγκεκριμένη εξαγγελία, εάν προχωρήσει, μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού, καθώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μετατόπιση τουριστικών ροών προς άλλους προορισμούς από αυτόν και μόνο το λόγο.

Το ζήτημα αυτό αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και στη λειτουργία της αγοράς του οργανωμένου τουρισμού, καθώς οι τιμές στα οργανωμένα ταξίδια έχουν ήδη ανακοινωθεί και οι συμβάσεις με τους ταξιδιώτες για το 2024 έχουν υπογραφεί, σύμφωνα δε με την ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/2302 σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια και τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς (Π.Δ. 7/2018), οι tour operators δεν έχουν δικαίωμα να προβούν σε αλλαγές, επιβαρύνοντάς τους με ad hoc νέες αυξήσεις.

Θεωρούμε ότι είναι ορθότερο, κάθε φόρος ή τέλος που επιβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο στην Ελλάδα, να καταβάλλεται αποκλειστικά από ελληνικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα μας σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκαιο.

Δεν είναι κομψό να απαιτούμε από τους ξένους επισκέπτες να επιδοτούν έργα που θα ωφελήσουν αποκλειστικά τη χώρα μας».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
11/12/2023
08/12/2023
07/12/2023
06/12/2023
05/12/2023
04/12/2023