Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠετραλιά: Κάνουμε για τον Τουρισμό ότι ακριβώς και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
World Travel & Tourism Council

Πετραλιά: Κάνουμε για τον Τουρισμό ότι ακριβώς και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

“Κάνουμε για τον Τουρισμό ότι ακριβώς και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες” δήλωσε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συντονιστή του πάνελ όπου συμμετέχει κατά τη διάρκεια των εργασιών του 7ου Ετήσιου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC) που πραγματοποιείται στη Λισσαβόνα…

“Κάνουμε για τον Τουρισμό ότι ακριβώς και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες” δήλωσε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συντονιστή του πάνελ όπου συμμετέχει κατά τη διάρκεια των εργασιών<...> του 7ου Ετήσιου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC) που πραγματοποιείται στη Λισσαβόνα, με θέμα «Aρση φραγμών και διαχείριση ανάπτυξης στον τουρισμό».

Ειδικότερα, στην ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές και τις προσδοκίες για τη νέα τουριστική περίοδο, η υπουργός είπε:

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επανατοποθέτησαν την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Χάρτη. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με ολυμπιακές ταχύτητες. Ο τουρισμός αποτελεί για την Ελλάδα ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός είναι επικεφαλής της προσπάθειας αυτής. Δίνει την κατεύθυνση. Ο τουρισμός στη χώρα μας αντιπροσωπεύει το 18% του ΑΕΠ. Στον τομέα αυτό εργάζονται 800.000 άνθρωποι. Κάνουμε για τον τουρισμό ό,τι ακριβώς και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Εργαζόμαστε σκληρά και με έντονους ρυθμούς. Περιορίζουμε τη γραφειοκρατία και ταυτόχρονα προωθούμε νέους προορισμούς.

Όπως αναφέρεται επίσημα στην έκθεση του WTTC η Ελλάδα αξιοποιεί μόνο το 15% του τουριστικού δυναμικού της. Στόχος μας είναι σήμερα η επέκταση της τουριστικής περιόδου στους 12 μήνες. Για το σκοπό αυτό δημιουργούμε δρόμους, ξενοδοχειακές μονάδες και άλλα νέα έργα υποδομής και ταυτόχρονα προβάλλουμε νέους προορισμούς. Το 2006 είχαμε 16 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα».

Στην ερώτηση του συντονιστή για το αν η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα με το περιβάλλον, η κ. Πετραλιά απάντησε:

«Δεν υπάρχει καμία ιδανική χώρα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις στο περιβάλλον, τις κλιματικές αλλαγές. Οι προκλήσεις που συνδέονται με το περιβάλλον είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε, το αντιλαμβανόμαστε. Οι προκλήσεις τίθενται μπροστά μας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να προστατεύουμε τη φύση, ώστε να έχουμε μία κληρονομιά για να την προβάλλουμε. Αν δεν προστατεύουμε τη φύση, δεν έχουμε κληρονομιά, άρα δεν έχουμε και τουριστικό προϊόν. Προτεραιότητά μας είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον».

Αναφορικά με το ποια είναι η κυβερνητική γραμμή για τον τουρισμό, ο οποίος έχει ανοδική τάση διεθνώς, η υπουργός είπε:

«Ο τουρισμός αλλάζει παντού σε όλο τον κόσμο. Οι αλλαγές αυτές θα είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές την επόμενη δεκαετία. Ο τουρισμός γίνεται πιο ανθρώπινος. Οι τουρίστες θέλουν να ταξιδέψουν και να ζήσουν μαζί με τους κατοίκους της κάθε χώρας. Θέλουν να γνωρίσουν τη γαστρονομία τους, τον τρόπο ζωής τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, την καθημερινότητά τους. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την κάθε χώρα και την τουριστική βιομηχανία. Ο τουρισμός συμβάλλει ιδιαίτερα στην ορθή περιφερειακή ανάπτυξη. Aρα, είναι μια μεγάλη βοήθεια για τους τοπικούς φορείς».

Σχετικά με τη βιωσιμότητα στον τουρισμό, πώς αντιδρούν και πώς αντιλαμβάνονται οι κυβερνήσεις τον όρο αυτό, η κ. Πετραλιά είπε:

«Υπάρχουν πολλές μορφές τουρισμού που ανθούν σήμερα, όπως ο αγροτουρισμός και ο οικολογικός τουρισμός, οι οποίοι δείχνουν το δρόμο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Προέρχομαι από μία χώρα που διαθέτει περισσότερα από 3000 νησιά. Οι περισσότερες από τις ακτές μας έχουν πάρει «γαλάζια σημαία». Είναι φανερό ότι εάν δεν προστατέψουμε αυτό το προϊόν, αυτό το θησαυρό μπορώ να πω, δεν θα έχουμε τι να «πουλήσουμε», τι να προβάλλουμε. Διότι αυτό είναι το προϊόν μας. Είναι σαφές ότι η ισορροπία στην ανάπτυξη των διαφόρων μορφών τουρισμού είναι προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων. Τόνισα και προηγουμένως, ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει έμφαση στο σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό ορισμό για όλες τις χώρες, όσον αφορά στη βιωσιμότητα στον τουρισμό. Ίσως μπορούμε να έχουμε κοινούς όρους. Όταν μιλάμε για προστασία του περιβάλλοντος και σεβασμό στην κληρονομιά και στον πολιτισμό, δίνουμε ήδη έναν ορισμό του τι σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό. Τουρισμός και προστασία. Αυτό είναι βιωσιμότητα».

Στην ερώτηση του συντονιστή, εάν οι κυβερνήσεις έχουν εντοπίσει τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν στον τομέα του τουρισμού και πώς τα αντιμετωπίζουν τώρα, η υπουργός απάντησε:

«Η θάλασσα και ο ήλιος είναι ανίκητο project. Ακόμα και στο Ντουμπάι, το οποίο επισκέφθηκα πρόσφατα, προσπαθούν να πουλήσουν ήλιο και θάλασσα. Εκείνο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι ο τουρισμός σήμερα είναι πιο προσωπικός. Επομένως, θα πρέπει να προσωποποιήσουμε τον τουρισμό, τοποθετώντας στο κέντρο τον τουρίστα. Αυτό είναι το μήνυμα της δικής μας διαφημιστικής εκστρατείας «Explore Your Senses». Καλούμε τους επισκέπτες να ανακαλύψουν με τις αισθήσεις τους τη δική τους Ελλάδα. Εμείς έχουμε εντοπίσει τα λάθη του παρελθόντος και δεν τα επαναλαμβάνουμε. Aλλωστε όλοι οι πολιτικοί εντοπίζουν τα λάθη τους, το θέμα όμως είναι εάν τα επαναλαμβάνουν».

Όσο για το εάν είναι βιώσιμη ανάπτυξη η επιβολή περιορισμών καθώς επίσης και η παροχή κινήτρων για τις επιχειρήσεις που προάγουν τον βιώσιμο τουρισμό η κ. Πετραλιά είπε:

«Το στοίχημα για το μέλλον είναι η ποιότητα. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με την ποιότητα και την αισθητική. Στη χώρα μου δεν επιλέγουμε να έχουμε μόνο τουρίστες που προτιμούν φθηνές διακοπές και φθηνούς προορισμούς».

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024