Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςUNWTO: Η πρόοδος της τουριστικής βιομηχανίας στις πληγείσες από τα `τσουνάμι` περιοχές ένα χρόνο μετά

UNWTO: Η πρόοδος της τουριστικής βιομηχανίας στις πληγείσες από τα `τσουνάμι` περιοχές ένα χρόνο μετά

Ένα χρόνο περίπου μετά τα φονικά `τσουνάμι`, που σάρωσαν στις 26 Δεκεμβρίου 2004, την Ινδονησία, τις Μαλδίβες, την Σρι Λάνκα και την Ταϊλάνδη, οι τουριστικοί φορείς τους ευελπιστούν πως μια καλή χειμερινή περίοδος…

Ένα χρόνο περίπου μετά τα φονικά `τσουνάμι`, που σάρωσαν στις 26 Δεκεμβρίου 2004, την Ινδονησία, τις Μαλδίβες, την Σρι Λάνκα και την Ταϊλάνδη,<...>οι τουριστικοί φορείς τους ευελπιστούν πως μια καλή χειμερινή περίοδος με υψηλές πληρότητες μπορεί να τερματίσει την περίοδο των χαμηλών αφίξεων και τουριστικών εσόδων των τελευταίων 11 μηνών.

Από την άλλη όμως τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), που παρουσιάστηκαν πρόσφατα και στη Γενική Συνέλευση στο Ντακάρ της Σενεγάλης, καταδεικνύουν πως οι πληρότητες των ξενοδοχείων στην ακτή Andaman της Ταϊλάνδης, στη Σρι Λάνκα και στις Μαλδίβες παραμένουν χαμηλότερες από ότι πριν τα τσουνάμι. Ανάλογο είναι το τοπίο και στις πληρότητες αεροσκαφών με προορισμό τις συγκεκριμένες περιοχές. Όπως καταλήγει ο ΠΟΤ, πλήρη ανάκαμψη δεν μπορεί να επέλθει πριν οι πληρότητες επανέλθουν στα κανονικά τους επίπεδα, κάπου στο 2006.

Η ανάκαμψη των τουριστικών αφίξεων στα παράλια που επλήγησαν από τα τσουνάμι ήταν βραδυκίνητη. Τα πιο πρόσφατα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν τις αφίξεις στο Πουκέτ μειωμένες κατά 50% τον Αύγουστο, στις Μαλδίβες τον Οκτώβριο μειωμένες κατά 23%, ενώ και οι διανυκτερεύσεις στα νότια παράλια της Σρι Λάνκα τον Αύγουστο παρουσιάστηκαν μειωμένες κατά 53%.

Όσον αφορά τώρα στις πληρότητες των παραλιακών θερέτρων στις 3 χώρες για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο αυτές κυμαίνονται μεταξύ 80 – 90%. Τα χαμηλά ποσοστά πληροτήτων είναι ιδιαίτερα εμφανή στην Ταϊλάνδη και ειδικότερα στο νησί Phi Phi, όπου είναι διαθέσιμα μόνο 400 δωμάτια, σε σχέση με 2.000 πριν το τσουνάμι, ενώ στο Khao Lak έχουν ξανανοίξει λιγότερα από 500, σε σχέση με τα 6.000 πριν το τσουνάμι.

Διαφορετική ήταν η πορεία τουριστικής ανάκαμψης της Ινδονησίας. Καθώς οι τουριστικές εγκαταστάσεις δεν καταστράφηκαν από τα τσουνάμι με εξαίρεση αυτές στην επαρχία `Ατσεχ, οι αφίξεις στο Μπαλί παρουσιάστηκαν αυξημένες στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις όμως της 1ης Οκτωβρίου φρέναραν για ακόμη μια φορά την τουριστική ανάκαμψη της περιοχής, με τις αφίξεις τουριστών τον Οκτώβριο να εμφανίζονται στο Μπαλί μειωμένες κατά 37%.

Παρόλα αυτά όμως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, σε προχτεσινή του ανακοίνωση, παρακινεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όλου του κόσμου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου μετά τη τραγωδία να σταθούν στην πρόοδο, που έχει σημειωθεί στις περιοχές αυτές από τη τουριστική βιομηχανία, όπως την ανακαίνιση των ξενοδοχείων, τα νέα τουριστικά προϊόντα και τις αναβαθμίσεις σε θέματα ασφάλειας. Ακόμη, ζητήθηκε από τον ΠΟΤ να υπάρξει κάποιος περιορισμός στην αναμετάδοση εικόνων από την περσινή καταστροφή, ώστε οι τουρίστες να μην τρομάξουν για δεύτερη φορά. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι ο μόνος τρόπος για να βοηθηθούν οι τοπικές οικονομίες των πληγέντων περιοχών είναι να επιστρέψουν οι τουρίστες στις περιοχές αυτές.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024