Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑυτόνομη Παρέμβαση εργαζομένων ΕΟΤ: Το Ν/Σ για τον τουρισμό είναι συνεπές στην πολιτική των μνημονίων
Τουριστική πολιτική

Αυτόνομη Παρέμβαση εργαζομένων ΕΟΤ: Το Ν/Σ για τον τουρισμό είναι συνεπές στην πολιτική των μνημονίων

Η Αυτόνομη Παρέμβαση εργαζομένων του ΕΟΤ, σχολιάζοντας το Ν/Σ για τον τουρισμό, υποστηρίζει ότι το Ν/Σ σε οποιαδήποτε εκδοχή του και αν προταθεί για ψήφιση, θα επιδιώκει στρατηγικές επιλογές και μέτρα που αφορούν στην απαξίωση του ΕΟΤ.

“Ο  αείμνηστος Αλ Σακελάριος στην προσπάθεια του να παντρέψει την άσχημη ‘δεσποινίδα’, σκαρφίστηκε να παρουσιάσει άλλη νύφη στο προξενιό και άλλη στην εκκλησία. Στον τουρισμό, η υπουργός, παρουσίασε τον Ιανουάριο σχέδιο νόμου, το οποίο το έθεσε για διαβούλευση μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2013 και στις 22 Φεβρουαρίου 2013 ανέθεσε στον κ. Λιάσκο να παρουσιάσει στους εργαζόμενους ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο νόμου, αλλά το ίδιο ‘άσχημο’ με το πρώτο”, αναφέρει με γλαφυρό τρόπο σε ανακοίνωσή της για το νομοσχέδιο για τον τουρισμό η Αυτόνομη Παρέμβαση εργαζομένων του ΕΟΤ.

“Η διαφορά των δύο εποχών είναι ότι με τα σενάρια του Σακελάριου διασκεδάζουμε πολλά χρόνια, ενώ με τα σενάρια της τρικομματικής κυβέρνησης θα κλαίμε για τον τουρισμό, για το περιβάλλον, για τις χαμένες εργασιακές σχέσεις, για την νομοθέτηση φοροαπαλλαγών κ.ά.”, συνεχίζει.

“Αν η Γεωργία Βασιλειάδου έχει καταξιωθεί στις καρδιές μας σαν η συμπαθής ‘άσχημη’, η υπουργός τουρισμού θα έχει αντιστρόφως ανάλογη τύχη.

Ο γενικός γραμματέας κ. Λιάσκος ανακοίνωσε προφορικώς, χωρίς να δώσει καν κάποιο σχέδιο, στους εργαζόμενους ότι στην ουσία διαλύεται ο ΕΟΤ. Οι αρμοδιότητες που ασκεί μέχρι σήμερα ο ΕΟΤ μεταφέρονται στο Υπουργείο Τουρισμού και στις Περιφέρειες. Με το νέο σχέδιο νόμου δεν πρωτοτυπεί η υπουργός, αφού επαναφέρει ένα σενάριο που εμφανιζόταν από καιρό εις καιρό και ‘παίχθηκε’, με παταγώδη αποτυχία το 2000 και ανακλήθηκε αργότερα. Όσο για τις εναπομένουσες αρμοδιότητες στον ΕΟΤ (προβολή, διαφήμιση και γραφεία εξωτερικού) είναι γνωστό ποια συμφέροντα τις επιβάλλουν και ποιοι οι στόχοι.

Ο ΣΕΤΕ, το ΞΕΕ και οι ‘μεγάλοι’ του τουρισμού προτείνουν από το 1997 ΑΕ με αυτές τις αρμοδιότητες και, βέβαια, τον έλεγχο αυτών, χωρίς τη συμμετοχή τους οικονομικά.

Το σημερινό σχέδιο νόμου που αφήνει τον ΕΟΤ σαν ΝΠΔΔ επιτυγχάνει και τα δύο. Και τον έλεγχο στο διορισμένο ΔΣ και τους πόρους από τον προϋπολογισμό”.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: “Είναι ξεκάθαρο ότι το Ν/Σ σε οποιαδήποτε εκδοχή του και αν προταθεί για ψήφιση, θα είναι συνεπές στην πολιτική των μνημονίων, θα επιδιώκει στρατηγικές επιλογές και μέτρα που αφορούν στην απαξίωση του ΕΟΤ με απώτερο στόχο

  • την εκχώρηση όλων των αρμοδιοτήτων του στον ιδιωτικό τομέα  
  • στην προώθηση τουριστικών επενδύσεων μαζικού χαρακτήρα
  • στην πλήρη ελαστικοποίηση των περιβαλλοντικών εγκρίσεων των επενδύσεων
  • στη συγκέντρωση αποφασιστικών και εκτελεστικών αρμοδιοτήτων σε κοινωνικά μη νομιμοποιημένες δομές (π.χ. ΤΑΙΠΕΔ
  • στις προκλητικές φοροαπαλλαγές και ατέλειες των μεγαλοεπενδυτών,
  • στην κατ’ουσία νομιμοποίηση συντελεσμένων πολεοδομικών παραβάσεων και αυθαιρεσιών
  • στην πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων,
  • στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων
  • στον εκμηδενισμό της κοινωνικής συμμετοχής στον αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση Εργαζομένων ΕΟΤ, όταν θα ενημερωθεί για το Σχέδιο Νόμου, θα αποδείξει άρθρο-άρθρο ότι δεν πληροί τις ανάγκες του τουρισμού, αλλά ούτε καν τους στόχους που το ίδιο θέτει”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024