Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΜαρκόπουλος: Προβλέψεις για τον τουρισμό απαγορεύονται αυτό το χρόνο
ITB Berlin

Μαρκόπουλος: Προβλέψεις για τον τουρισμό απαγορεύονται αυτό το χρόνο

“Το 2009 όποιος τολμήσει να κάνει πρόβλεψη από τώρα κινδυνεύει να υποστεί τη μεγαλύτερη ήττα που μπορεί κανείς να φανταστεί. Δεν υπάρχουν προβλέψεις, υπάρχει αναμέτρηση για την υψηλή προσδοκία. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της…

“Το 2009 όποιος τολμήσει να κάνει πρόβλεψη από τώρα κινδυνεύει να υποστεί τη μεγαλύτερη ήττα που μπορεί κανείς να φανταστεί. Δεν υπάρχουν προβλέψεις, υπάρχει<...> αναμέτρηση για την υψηλή προσδοκία. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρώπης και την Ελλάδα. Η αναμέτρηση για την υψηλή προσδοκία σημαίνει πρώτον προσδοκία να συμβεί κάτι στο ευρωπαϊκό οικονομικό γίγνεσθαι και, δεύτερον, ότι ο σχεδιασμός τον οποίο εμείς έχουμε ξεκινήσει και ο οποίος πηγαίνει πάρα πολύ καλά με βάση τη δική μας στρατηγική θα συνεχίσει να πηγαίνει έτσι. Προβλέψεις απαγορεύονται αυτό το χρόνο”. Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Μαρκόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, στη διεθνή έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου.

“Όλα αυτά τα χρόνια, η Ελλάδα απολαμβάνει μια πολύ μεγάλη επιτυχία σε αριθμό τουριστών, η οποία ξεπερνά κατά πολύ τον πληθυσμό της ίδιας της χώρας με πολύ συγκεκριμένα δεδομένα αποστολών, ξενοδοχείων, αεροδρομίων και γενικώς αναγκαστικών εξόδων, που αφορούν το πρόγραμμα με το οποίο είναι οικονομικά δομημένη η πολιτεία στην Ελλάδα. Φέτος αυτό το οποίο κάνουμε είναι να διατηρήσουμε τον αριθμό των πτήσεων στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι για την Ελλάδα. Αυτό είναι κορυφαίο. Το θεωρούμε προαπαιτούμενο πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε συζήτηση που αφορά στο κοστολόγιο. Βρίσκουμε πολύ καλή ανταπόκριση για τη διατήρηση των πτήσεων. Ελπίζω ότι και η άλλη πλευρά αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα για το οποίο πρέπει να κινηθεί. Μέχρι τις 15 Μαΐου θεωρητικά αλλά και πρακτικά υπάρχει το δικαίωμα για νέα τσάρτερ ή για το κλείσιμο θέσεων στα περιφερειακά αλλά και στα κεντρικά αεροδρόμια της χώρας. Θα αντιμετωπίσουμε και αυτό το ζήτημα το οποίο ήδη βρίσκεται σε συζήτηση στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης”.

Όσον αφορά στους τουριστικούς πράκτορες, ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε: “Η συνεργασία με τους τουριστικούς πράκτορες είναι παρά πολύ καλή παγκόσμια και πάρα πολύ καλή στη Γερμανία. Η ανασφάλεια των πολιτών οδηγεί σε μια καθυστερημένη λήψη αποφάσεων των τουριστών για το που θα πάνε διακοπές. Οι tour operators ισχυροί και έμπειροι επαγγελματίες έχουν μια σχετική αγωνία για το πώς θα πάει αυτή η χρονιά. Την ίδια αγωνία έχουν και οι επιχειρηματίες των χωρών και όλο αυτό το σκηνικό ερμηνεύεται πολλές φορές σε μια πίεση για μέτρα. Θα σας δώσω τρία στοιχεία, τα οποία τα θεωρώ πάρα πολύ σημαντικά και πάρα πολύ θετικά. Το πρώτο είναι ότι με πολύ χαρά επιβεβαιώνουνε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προτίμησης από τους tour operators. To δεύτερο είναι ότι διαπιστώνουμε από την πλευρά των tour operators ότι οι ίδιοι πολλές φορές με ένα μικρό ρίσκο λόγω της αναποφασιστικότητας της περιόδου θέλουν ενεργητικά να κρατήσουν τις θέσεις σε ότι αφορά τα κλεισίματα ξενοδοχείων, αλλά και αεροπορικών πτήσεων σε σχέση με την Ελλάδα. Και το τρίτο σημαντικό είναι ότι αυτή τη χρονιά και την προηγούμενη η ελληνική κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός τουρισμού δεν έχει κανένα ταμπού καμία αναστολή στο να συζητήσει πρόσωπο με πρόσωπο με tour operators, να διευκολύνει καταστάσεις, να ανοίξει διαδρόμους, να κάνει δηλαδή τη δουλειά τους σε σχέση με τη χώρα μας πιο εύκολη από ότι ήταν στο παρελθόν, πιο λειτουργική. Ο υπουργός Τουρισμού δεν είναι παρά ο μάνατζερ μιας πολύ μεγάλης βιομηχανίας, με τη μόνη διαφορά ότι ο υπουργός Τουρισμού, και νομίζω ότι αυτό πρέπει να ισχύει σε κάθε χώρα, δεν έχει ο ίδιος προσωπικά οικονομικό κέρδος κανένα. Είναι ένα κέρδος το οποίο διαχέεται και στις δυο χώρες σε διαφορετικούς πληθυσμούς”.

“Τα μέχρι τώρα δεδομένα αλλάζουν από μήνα σε μήνα. Είχαμε ένα Γενάρη παγκόσμια κακό, είχαμε ένα Φεβρουάριο που στο τέλος μας επιφύλασσε εξαιρετικά καλές εκπλήξεις, αυτό αφορά την Ελλάδα. Και η ανασφάλεια εξακολουθεί να υπάρχει”, σημειώνει ο υπουργός. “Στη Γερμανία παρατηρείται το εξής φαινόμενο. Ο εξειδικευμένος τουρισμός και ο υψηλού επιπέδου τουρισμός παραμένει ανέπαφος. Είναι ακριβώς όπως πέρυσι, παρ`ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή. Ο μέσος τουρισμός, αυτό που οι άνθρωποι θέλουν να πληρώνουν το all inclusive, γιατί θέλουν να πληρώνουν στη χώρα τους, γιατί έχουν την ανασφάλεια των εξόδων εμφανίζονται το τελευταίο δεκαπενθήμερο να σκαρφαλώνουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Ίσως επειδή πανευρωπαϊκά και παγκόσμια δεν έχουμε ιδιαίτερα οικονομικά γεγονότα που να επηρεάζουν το σκηνικό. Οι μεμονωμένοι τουρίστες περιμένουν, δικαιώνουν το last minute το late booking δηλαδή την καθυστερημένη συμφωνία και είναι κυρίως η ομάδα που δημιουργεί την ανασφάλεια στους tour operators και, γενικά, στους επιχειρηματίες του τουρισμού. Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε σήμερα για τη Γερμανία, είναι μια πολύ φυσιολογική εικόνα. Δεν είναι καθόλου παράλογη σε σχέση με το τι συμβαίνει στον κόσμο και είναι το ζητούμενο του διαλόγου ο οποίος αναπτύσσεται μεταξύ μας”.

Σχετικά με τη σχέση κόστους και τουριστών που προτιμούν χώρες εκτός του ευρώ, ο κ. Μαρκόπουλος επεσήμανε ότι πάντοτε οι χώρες εκτός Ευρώ ήταν φθηνότερες από τις χώρες εντός του Ευρώ. “Aρα δεν περνάμε σε μια διαφορετική φάση, απλούστατα οι πολίτες οι οποίοι επιλέγουν να πηγαίνουν σε αυτές τις χώρες είναι πολίτες οι οποίοι έχουν διαφορετική αίσθηση για το που θέλουν να πάνε, έχουν διαφορετικές προτιμήσεις δηλαδή και επιλέγουν αυτές τις χώρες. Οι πολίτες που θέλουν να κινηθούν εκτός Ευρώπης είναι πολύ διαφορετική ομάδα. Το κόστος φέτος το σημαντικότερο ρόλο για την επιλογή των τουριστών. Όσοι έρθουν από δω και πέρα στην Ελλάδα, θα διαπιστώσουν ίσως την πιο φθηνή Ελλάδα που έχουνε δει τα τελευταία χρόνια. Έχουμε πληθωρισμό 1,5%, έχουμε εκκίνηση περιόδου με τις ίδιες περυσινές τιμές των ξενοδόχων. Έχουμε κρατήσει για το καλοκαίρι τις χειμερινές τιμές των ακτοπλοϊκών που παραδοσιακά στην Ελλάδα οι χειμερινές τιμές της ακτοπλοΐας είναι μικρότερες από τις καλοκαιρινές. Η Ελλάδα είναι φθηνή χώρα για το Γερμανό, τον Ευρωπαίο τουρίστα”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024