Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΟδηγίες για το ειδικό σήμα μείωσης τιμών για τα ξενοδοχεία
Εστίαση

Οδηγίες για το ειδικό σήμα μείωσης τιμών για τα ξενοδοχεία

Τα ξενοδοχεία πρέπει να καταθέσουν α) παλαιό τιμοκατάλογο που θα φέρει την σφραγίδα της ενδιαφερόμενης επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην περιοχή ευθύνης της τοπικής ένωσης, β) νέο τιμοκατάλογο με το νέο καθεστώς ΦΠΑ και μειωμένες τις τιμές στα 3/4 των ειδών κατά τουλάχιστον 5% και γ) Υπεύθυνη Δήλωση περί αποδοχής.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ενημερώνει ότι μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% έχει υπογραφεί συμφωνία μείωσης των τιμών μεταξύ αφενός της Πολιτείας (Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού) και αφετέρου των συνδικαλιστικών φορέων (ΓΣΕΒΕΕ,ΠΟΕΣΕ,ΣΕΤΕ, ΣΕΠΟΑ), η οποία αναφέρεται στα εξής:

  • Οι επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται να μετάσχουν στη Συμφωνία Μείωσης των Τιμών, υποχρεούνται να εκδώσουν νέο τιμοκατάλογο, στα 3/4 του οποίου θα επιφέρουν ελάχιστη μείωση τιμών σε ποσοστό τουλάχιστον 5%. Από την υποχρέωση εξαιρούνται τα αλκοολούχα ποτά, δεδομένου ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν αφορά σε αυτά. Στο νέο τιμοκατάλογο, αναφέρεται υποχρεωτικά η νέα τιμή (μειωμένη τουλάχιστον κατά 5%) και η παλαιά, ώστε ο καταναλωτής να αντιλαμβάνεται τη μείωση.
  • Οι επαγγελματίες της εστίασης, που θα μετάσχουν στη Συμφωνία Μείωσης των Τιμών, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταθέσουν στο φορέα, στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, τόσο τον παλαιό, όσο και το νέο τιμοκατάλογό τους, από τη σύγκριση των οποίων θα προκύπτει η ελάχιστη μείωση κατά 5% στα 3/4 του νέου τιμοκαταλόγου. Αντιστοίχως, οι επαγγελματίες δέχονται ότι ο φορέας έχει το δικαίωμα να ελέγχει με κάθε πρόσφορο μέσο (π.χ. με έλεγχο στα αντίγραφα αποδείξεων της ταμειακής μηχανής) την τήρηση των συμφωνηθέντων.
  • Όσες επιχειρήσεις εστίασης μετάσχουν στη Συμφωνία Μείωσης των Τιμών, θα λαμβάνουν από το φορέα το ειδικό σήμα για τη μείωση των τιμών, το οποίο θα τοποθετείται σε εμφανές σημείο. Με αυτό τον τρόπο, ο καταναλωτής θα γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση μετέχει στη Συμφωνία Μείωσης των Τιμών και έχει μειώσει τις τιμές της.
  • Οι επιχειρήσεις που θα μετάσχουν στη Συμφωνία Μείωσης των Τιμών, θα έχουν προτεραιότητα σε σειρά ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων ενίσχυσης, για όσο διάστημα διαρκεί η Συμφωνία.
  • Σε ένδειξη αναγνώρισης της συμμετοχής τους στη Συμφωνία και της συμβολής τους στη μείωση των τιμών υπέρ του καταναλωτή, οι επιχειρήσεις που θα μετάσχουν στη Συμφωνία Μείωσης των Τιμών, θα υποστηριχθούν επικοινωνιακά με ονομαστική αναφορά στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και τις αντίστοιχες των φορέων.

Οδηγίες για την παραλαβή του ειδικού σήματος
Τα ξενοδοχεία απευθύνονται στην τοπική ένωση ξενοδόχων  (μέλη και μη μέλη) και καταθέτουν τα παρακάτω έγγραφα, τα οποία αποστέλλει η τοπική ένωση στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων:

1. Παλαιό τιμοκατάλογο που θα φέρει την σφραγίδα της ενδιαφερόμενης επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην περιοχή ευθύνης της τοπικής ένωσης.
2. Νέο τιμοκατάλογο με το νέο καθεστώς ΦΠΑ και μειωμένες τις τιμές στα 3/4 των ειδών κατά τουλάχιστον 5%, όπως αναφέρεται παραπάνω (π.χ. αν ο κατάλογος έχει 20 είδη, η μείωση πρέπει να περάσει στα 15 είδη) σε δύο στήλες, μία με τις τιμές με ΦΠΑ 23% και μία με τις τιμές με ΦΠΑ 13%, που θα φέρει την σφραγίδα της επιχείρησης.
3. Υπεύθυνη Δήλωση περί αποδοχής.
4. Στη συνέχεια ο ΣΕΤΕ αποστέλλει για λογαριασμό της Π.Ο.Ξ. το ειδικό σήμα μαζί με τη σχετική βεβαίωση εγκυρότητας στα ενδιαφερόμενα ξενοδοχεία.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024