Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠ. Γερουλάνος: Το άνοιγμα νέων αγορών ήταν η σημεντικότερη κίνηση της τελευταίας διετίας
Τη "μάχη" της βίζας το υπουργείο την προσέγγισε και την κέρδισε

Π. Γερουλάνος: Το άνοιγμα νέων αγορών ήταν η σημεντικότερη κίνηση της τελευταίας διετίας

Σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ ANT1 RADIO7, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος δήλωσε ότι το 10ετές σχέδιο για τον τουρισμό είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για τη μακροχρόνια ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα.

Μιλώντας πρόσφατα στον Ρ/Σ ANT1 RADIO7, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της Αθήνας και τόνισε: “Η Αθήνα δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο. Η καταβαράθρωση πόλεων έχει υπάρξει στο παρελθόν και υπάρχουν εμπειρίες από πόλεις, οι οποίες πέρασαν πολύ δύσκολους καιρούς και μετά γύρισαν σιγά-σιγά και ξανακέρδισαν το χαμένο έδαφος. Θυμάμαι την Αγγλία, το Λονδίνο τη 10ετία στις αρχές του ’80, που ήταν μία κατεστραμμένη πόλη, υπό την έννοια ότι στο νότιο  Λονδίνο δεν τολμούσε καν να μπει η αστυνομία μέσα. Θυμάμαι τη Ν. Υόρκη  στα τέλη του ’80, που επίσης υπήρχαν ολόκληρες γειτονιές που δεν τολμούσες να μπεις, πολύ χειρότερα πράγματα από αυτά που βλέπουμε σήμερα στην Αθήνα. Αυτό το οποίο έκαναν όμως όλες οι πόλεις, οι οποίες ανέκαμψαν, είναι το εξής: Αντί να σκεφτόμαστε τον κάθε τομέα ξεχωριστά, δηλαδή άλλο θέμα η παραβατικότητα, άλλο θέμα ο πολιτισμός, άλλο θέμα ο τουρισμός και ο καθένας να κάνει τη δική του πολιτική, να κάνουν άλλα πράγματα δηλαδή οι πολίτες, άλλα πράγματα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ένωσαν τις δυνάμεις τους και έβαλαν κοινούς πρακτικούς στόχους. Εγώ μπορώ να σας πω πάρα πολλά πράγματα τα οποία κάναμε με το Υπουργείο Πολιτισμού για την Αθήνα. Και μόνο τα έργα που έχουμε βάλει στο ΕΣΠΑ, όπως είναι ο Αγ. Κωνσταντίνος, όπως είναι το ΡΕΞ, όπως είναι το Λαογραφικό Μουσείο, όπως είναι του ΦΙΞ που ξεκίνησαν οι εργασίες για να γίνει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης… Ο καθένας μπορεί να πει μικροεπιτυχίες που είχε σε μία πόλη…”.

Ο υπουργός επεσήμανε σχετικά με την πορεία των κρατήσεων από το εξωτερικό, ότι το πιο σημαντικό πράγμα που πετύχαμε στον τουρισμό τη τελευταία διετία ήταν το άνοιγμα των νέων αγορών. “Όταν ανέλαβα το υπουργείο, ο ελληνικός τουρισμός βασιζόταν σε δύο κυρίως αγορές, στους Γερμανούς και τους Βρετανούς. Το 2010 οι Βρετανοί δεν ήρθαν στην Ελλάδα, διότι η οικονομία τους είχε προβλήματα και ήθελαν πολύ φθηνά πακέτα, τα οποία τα έβρισκαν αλλού και οι Γερμανοί δεν ερχόντουσαν στην Ελλάδα επίσης, επειδή υπήρχε μια γενικότερη αντίδραση απέναντι στην Ελλάδα. Αυτό, μαζί με μια σειρά από άλλα γεγονότα που συνέβη το 2010, μας έκαναν να φοβηθούμε ότι το 2010 θα ήταν η χειρότερη χρονιά του ελληνικού τουρισμού, εάν τη σώσαμε αυτή τη χρονιά είναι ότι την ίδια ώρα ανοίξαμε καινούργιες αγορές όπως είναι η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία, το Ισραήλ, η νοτιανατολική Ευρώπη και όλα αυτά τα κάναμε βοηθώντας να διευκολυνθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση της βίζας και το 2011, ενώ συνέχισε η πτώση από την Αγγλία λόγω της οικονομικής κρίσης στη συγκεκριμένη χώρα, ο ελληνικός τουρισμός έπιασε τα πιο υψηλά ποσοστά που είχε πιάσει ποτέ. Το 2011 ήταν έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό και αυτό συνέβη επειδή ‘ανοίξαμε’ τις νέες αγορές και διευκολύναμε τις διαδικασίες για να έρθουν οι επισκέπτες στην Ελλάδα”.

Αναφερόμενος στο θέμα του ΦΠΑ, ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι “το πακέτο, το οποίο τραβάει τον τουρίστα στην Ελλάδα είναι αυτό το οποίο θες να έχεις τον χαμηλότερο δυνατό ΦΠΑ. Η διαμονή στο ελληνικό πακέτο είναι στο 6,5% και αυτό ήταν μια τεράστια επιτυχία που πετύχαμε όταν αυξανόταν το ΦΠΑ αλλού, μειώθηκε το ΦΠΑ και για αυτό ήρθαν και περισσότεροι επισκέπτες στην Ελλάδα, μειώσαμε και τα τέλη των αεροδρομίων. Αυτό οδήγησε σε μια πολύ μεγάλη αύξηση του τουρισμού”.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την ανάπτυξη διαφόρων πτυχών του τουρισμού στην Ελλάδα, όπως ο θρησκευτικός τουρισμός, ο υπουργός δήλωσε: “Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για τη μακροχρόνια ανάπτυξη του τουρισμού είναι το 10ετές σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο όχι μόνο το καταγράψαμε με τη βοήθεια μελετών που είχαν γίνει είτε στο παρελθόν και από τη προηγούμενη κυβέρνηση, είτε από τη δική μας, κάναμε μια σύνθεση των προτάσεων και αυτές τις προτάσεις τις επεξεργαστήκαμε με το ΣΕΤΕ δηλαδή με την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και με τα άλλα κόμματα για να δούμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο σύγκλησης, αυτό το οποίο ανακαλύψαμε είναι ότι στα θέματα του τουρισμού υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο έδαφος κοινής δραστηριότητας που μπορούμε να κάνουμε πριν φτάσουμε στα πράγματα που μας χωρίζουν. Και πρέπει να σας πω ότι ξεκινήσαμε με βάση αυτών, δηλαδή, το θέμα των θεωρήσεων και της βίζας είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για πράγματα τα οποία μπορούσαμε να συμφωνήσουμε μαζί και να προχωρήσουμε, η αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου για τις μαρίνες ήταν κάτι το οποίο συμφωνήσαμε και με τα δύο κόμματα. Μάλιστα, όχι μόνο τα δύο κόμματα νομίζω τέσσερα το ψηφίσαν τελικά και προχώρησε κι αυτό. Προχώρησε η απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις στα θέματα του τουρισμού. Αυτά είναι πράγματα, τα οποία τα προχωρήσαμε, όχι μόνο κομματικά και τα προχωρήσαμε με βάση ενός 10ετούς σχεδίου, το οποίο έχει κάποιους συγκεκριμένους στόχους. Το θεωρώ αυτό σημαντικό, διότι μπορεί να κοιτάξει κανείς πλέον τον τουρισμό και αυτό το οποίο έγινε τη τελευταία διετία στον τουρισμό και να δει τι μπορούμε να κάνουμε σε διάφορες δραστηριότητες, σε διάφορους κλάδους, για να πετύχουμε τους στόχους που πρέπει να πετύχουμε σαν χώρα. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας είναι το πρόβλημα της ανεργίας, ο,τιδήποτε κάνουμε και ο,τιδήποτε σχεδιάζουμε πρέπει να γίνει με πρώτο γνώμονα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας”.

Όσον αφορά στη βίζα, ο κ. Γερουλάνος είπε ότι τη “μάχη” της βίζας το υπουργείο την προσέγγισε και την κέρδισε σε δύο επίπεδα. “Το πρώτο ήταν καθαρά εθνικό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών δουλέψαμε για να απλοποιήσουμε τη βίζα στο κάθε επιμέρους προξενείο, είτε ήταν αυτό στην Μόσχα, είτε ήταν αυτό στο Κίεβο, είτε ήταν στις πόλεις κλειδιά για την ανάπτυξη του τουρισμού καταφέραμε με το Υπουργείο Εξωτερικών και δουλέψαμε μαζί, για να καταλάβετε ακόμη και οι υπάλληλοι του ΕΟΤ δούλευαν για τη χορήγηση των θεωρήσεων, καταφέραμε τα πράσινα διαβατήρια της Τουρκίας να μη χρειάζονται βίζα, η Σερβία βγήκε από το καθεστώς της βίζας, το παλιό και με αυτόν τον τρόπο αυξήθηκε πάρα πολύ ο ελληνικός τουρισμός. Αλλά δεν σταματήσαμε μόνο εκεί. Φέραμε το θέμα της βίζας στα διεθνή φόρα, η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπροσωπείται στα τρία μεγάλα λόμπι του τουρισμού παγκοσμίως, το United Nation World Tourism Organization, το World Travel & Tourism Council και την Επιτροπή για τον Τουρισμό του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum. Εκπροσωπούμαστε και στα τρία, καταφέραμε και στα τρία η πρώτη προτεραιότητα να γίνουν τα θέματα των χορηγήσεων βίζας και στα τέλη Μαΐου γίνεται μια συνάντηση στο Μεξικό Υπουργών Τουρισμού από όλον τον κόσμο, στο οποίο έχω καλεστεί και σαν εμπειρογνώμονας, για να μπει το θέμα της θεώρησης της βίζας στην ατζέντα των G20. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας και δείχνει πως ο ελληνικός τουρισμός έχει ανέρθει στις υψηλότερες βαθμίδες του παγκόσμιου τουρισμού”.

Μιλώντας, τέλος, και για την αγορά του Ισραήλ, ο υπουργός διευκρίνισε ότι η αύξηση από το Ισραήλ έχει υπάρξει πραγματικά κατακόρυφη. “Σ’ένα βαθμό, αυτό οφείλεται και στις τριβές που υπάρχουν μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, οι Ισραηλινοί tour operators επέλεξαν την Ελλάδα ως εναλλακτική λύση, τους διευκολύναμε πάρα πολύ σε αυτό και σε μια σειρά από πακέτα τα οποία πρόσφεραν και οι δικοί μας οι ξενοδόχοι προς τους πελάτες του Ισραήλ και η αύξηση ήταν κατακόρυφη. Αν θυμάμαι καλά, η αύξηση από το Ισραήλ ξεπερνά το 75% τα τελευταία δύο χρόνια”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024