Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣύλλογος Υπαλλήλων ΕΟΤ: Άμεση επαναφορά της παρακολούθησης νομιμότητας όλων των τουριστικών επιχειρήσεων, στον ΕΟΤ
Τουριστική πολιτική

Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΟΤ: Άμεση επαναφορά της παρακολούθησης νομιμότητας όλων των τουριστικών επιχειρήσεων, στον ΕΟΤ

Απάντηση του Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΟΤ στις εξαγγελίες του υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια για 'σαρωτικούς ελέγχους σε τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα'.

“Σαρωτικοί έλεγχοι σε τουριστικές επιχειρήσεις διενεργούνται κατά τον υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια από την αρχή της τουριστικής περιόδου. Η δήλωση έγινε με αφορμή πρόστιμο που επέβαλε σε ξενοδοχειακή μονάδα της Μυκόνου κλιμάκιο της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας (ΠΥΤ) του Υπουργείου Τουρισμού. Όμως η πραγματικότητα απέχει δυστυχώς πέρα από κάθε αμφιβολία με τις δηλώσεις αυτές”. Αυτά σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΟΤ και συνεχίζει:

“Απευθυνόμενοι στον υπουργό θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν έχει ενημερωθεί με ποιον τρόπο διενεργούνται οι έλεγχοι και για ποια συχνότητα ελέγχων μιλάει όταν:

Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού που έχουν αυτήν την στιγμή την αρμοδιότητα των ελέγχων, δηλαδή τα κλιμάκια στα οποία αναφέρεται ο υπουργός με πρόσφατη ανακοίνωση διαβεβαιώνουν αφενός για την πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού, που ως εκ τούτου δυσχεραίνουν την πραγματοποίηση των εκτός έδρας ελέγχων, αλλά ακόμα και να υπήρχε το προσωπικό, δυστυχώς δεν επαρκεί στο ελάχιστο λόγω του μεγέθους του αντικειμένου.

Επ’ευκαιρία απαντάμε στον υπουργό μας ότι μέρος της συνολικής αδειοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων δεν είναι ουσιαστικά υπό τον έλεγχό του, καθόσον έχουν παραχωρηθεί αρμοδιότητες από το υπουργείο μέσω του ΞΕΕ σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ η έναρξη λειτουργίας τους γίνεται με μια απλή γνωστοποίηση. Άρα κρατικός έλεγχος για τα νέα καταλύματα και για το αν τηρούν την τουριστική νομοθεσία και τις λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές ως επί το πλείστων ΔΕΝ πραγματοποιείται σε καμία περίπτωση, οπότε για ποιους ελέγχους μιλάει ο κ. υπουργός;

Όλα αυτά τα χρόνια οι υπηρεσίες αδειοδότησης, νομιμότητας και ελέγχων των τουριστικών επιχειρήσεων πραγματοποιούνταν από τον ΕΟΤ, με απολύτως εξιδεικευμένο προσωπικό, που λόγω εμπειρίας και εκπαίδευσης λειτουργούσε αποτελεσματικά. Ξαφνικά κάποιοι, τεχνηέντως, φρόντισαν στα τέλη του 2014 επί κυβερνήσεως ΝΔ να αφαιρέσουν τις αρμοδιότητες από τον Οργανισμό, με αποτέλεσμα σιγά σιγά να έχει δημιουργηθεί το ‘απόλυτο μπάχαλο’, φτάνοντας σήμερα σε σημείο να μην προστατεύεται ούτε η τουριστική νομιμότητα, ούτε και η εξυπηρέτηση των καταγγελιών στο σύνολό τους από ημεδαπούς και αλλοδαπούς τουρίστες”.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: “Ο Σύλλογός μας καλεί τον υπουργό Τουρισμού τον μόνο μέχρι σήμερα υπουργό που δεν έχει ζητήσει ή και δεχθεί να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον ΕΟΤ και τους υπαλλήλους του έστω και εθιμοτυπικά αντί για ‘κούφιες εξαγγελίες’ να επαναφέρει άμεσα όλες τις αρμοδιότητες για την παρακολούθηση της νομιμότητας όλων των τουριστικών επιχειρήσεων, στον μόνο δημόσιο φορέα διαπίστευσης από το έτος 2008 τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, δηλαδή τον δευτεροβάθμιο κρατικό έλεγχο της τουριστικής αγοράς με την επανασύσταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελέγχου της τουριστικής αγοράς.

Δε νοείται σήμερα στην μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας να μην υφίσταται ο απαιτούμενος σε βάθος έλεγχος της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος σε όλη την επικράτεια. Να είστε σίγουρος ότι το θέλουν όλοι οι νόμιμοι τουριστικοί επιχειρηματίες της χώρας και όλοι οι τουριστικοί φορείς, γιατί γνωρίζουν το τι έχει προσφέρει ο ΕΟΤ και το προσωπικό του από το 1950 μέχρι και σήμερα , και ποσό έχει συμβάλει ο Οργανισμός σε καθημερινή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και την εδραίωση του τουρισμού ως τον βασικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας”.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

31/03/2023
30/03/2023
29/03/2023
28/03/2023
27/03/2023