Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΦΛΑΣ στην ΕπικαιρότηταΟ Τουρισμός μπροστά στο ενδεχόμενο πολέμου …

ΦΛΑΣ στην ΕπικαιρότηταΟ Τουρισμός μπροστά στο ενδεχόμενο πολέμου …

ΦΛΑΣ στην Επικαιρότητα
Ο Τουρισμός μπροστά στο ενδεχόμενο πολέμου …

Σε μια χρονική στιγμή που κατά τα φαινόμενα για μία ακόμη φορά ο πλανήτης βρίσκεται
κοντά στον πόλεμο, είναι καλό να δούμε αυτή τη συσχέτιση μεταξύ τουρισμού και
πολέμου στις πραγματικές της διαστάσεις.

Ο τουρισμός ως οικονομικό (κυρίως) αλλά και κοινωνικό φαινόμενο της σύγχρονης εποχής εμπεριέχει όλες εκείνες τις παραμέτρους, που οριοθετούν έναν θεσμό ως τέτοιο. Κατά συνέπεια εμπεριέχει τόσο ευκαιρίες όσο καικινδύνους για την ύπαρξη, ανάπτυξη και επέκτασή του.

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος τουρισμός σε παγκόσμια κλίμακα είναι
απολύτως συγκεκριμένοι και αφορούν: τις τρομοκρατικές ενέργειες κάθε μορφής, τις μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές, τις βασικές κοινωνικές μάστιγες (π.χ. λοιμώδεις νόσοι, Aids, επιδημίες), η παρατεταμένη οικονομική ύφεση και πάνω απ΄ όλα οι εμπόλεμες συρράξεις.

Οι εμπόλεμες συρράξεις ιδίως αποτελούν τον πλέον σοβαρό όσο και ιδιάζοντα κίνδυνο του τουρισμού σε παγκόσμια κλίμακα, καθ΄ όσον είναι δυνατόν :

  • να φθάσουν μέχρι την πρόσκαιρη αναστολή του για μεγάλο χρονικό διάστημα,
  • να δημιουργήσουν συνθήκες πλήρους οικονομικής καταστροφής επιχειρήσεων,
  • να οδηγήσουν αναπόφευκτα στην κατάργηση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων τόσο σε αμιγώς τουριστικές όσο και σε άλλες επιχειρήσεις.

Ο τουρισμός εξάλλου λόγω του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα του θα πρέπει
να τονιστεί, ότι αντιστρατεύεται σε όλες τις περιπτώσεις κάθε πράξη ή παράλειψη, που
με οποιονδήποτε τρόπο δεν σέβεται την ανθρώπινη ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της , πολύ
δε περισσότερο όταν αυτή η ζωή τίθεται σε κίνδυνο.

Εκ παραλλήλου, ο τουρισμός από την ίδια τη φύση του συντείνει στην παγκόσμια ειρήνη και συνεργασία των λαών και αυτό έχει γίνει φανερό και κατανοητό σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους (όπως λ.χ. στη διάρκεια του «ψυχρού πολέμου», όπου ο τουρισμός καθόρισε εν πολλοίς τον εκδημοκρατισμό του τουρισμού σε χώρες που είχαν θεσμοθετήσει το λεγόμενο «εσωτερικό διαβατήριο»), δίνοντας το πραγματικό διεθνολογικό στίγμα του.

Συμπερασματικά, η συσχέτιση τουρισμός και πόλεμος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί συμβατή, καθ΄ όσον όλοι οι προαναφερόμενοι παράγοντες δεν επιτρέπουν μια τέτοια εκδοχή για μείζονος σημασίας κοινωνικο-οικονομικούς θεσμούς σαν τον τουρισμό.

Πέραν λοιπόν από οιαδήποτε προβληματική για την αποφυγή του πολέμου γενικά και ανθρωπιστικά για όλους, εξειδικευμένα για τους ανθρώπους του τουριστικού τομέα είναι φανερό και κατανοητό, ότι συμπαρατάσσονται με όλες τις φωνές που συμβάλλουν στην αποτροπή του.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024