Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΙατρική στη θάλασσα: Επιστημονική διημερίδα ναυτικής – ταξιδιωτικής ιατρικής
Επιστήμονες θα συζητήσουν τα προβλήματα της υγείας ταξιδιωτών και πληρωμάτων

Ιατρική στη θάλασσα: Επιστημονική διημερίδα ναυτικής – ταξιδιωτικής ιατρικής

Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστημιο Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ναυτικής και Ταξιδιωτικής Ιατρικής και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει επιστημονική διημερίδα με θέμα "Ιατρική στη θάλασσα".

Η χώρα μας, αν και θαλασσόβρεχτη και με μεγάλη ναυτική παράδοση, εμφανίζει σημαντική καθυστέρηση στην οργάνωση υπηρεσιών ιατρικής βοήθειας τόσο για τα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας όσο και για τους ταξιδιώτες της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας. Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες υγείας για τα απομακρυσμένα νησιά του αρχιπελάγους παραμένουν  ελλιπείς, ενώ αρκετές δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνονται κάθε χρόνο από δυστυχήματα  στο κολύμπι, στην κατάδυση ή στα θαλάσσια σπορ. Μαζί με τα συχνά εργατικά ατυχήματα στα λιμάνια και στα ναυπηγεία, η θάλασσα έχει το δικό της μερίδιο σε μία ‘άλλη” ιατρική, που απαιτεί ειδικές γνώσεις και δεξιότητες.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών “Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση κρίσεων υγείας”, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ναυτικής και Ταξιδιωτικής Ιατρικής και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει επιστημονική διημερίδα με θέμα “Ιατρική στη θάλασσα”, την Παρασκευή και Σάββατο 2 και 3 Δεκεμβρίου 2011, στο κτίριο του Ιδρύματος (2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου) στον Πειραιά.

Στη διημερίδα αυτή διακεκριμένοι επιστήμονες θα συζητήσουν τα προβλήματα της υγείας των ταξιδιωτών και των πληρωμάτων, θα αναλύσουν την επιδημιολογία του ναυτικού ατυχήματος, την χρησιμότητα της τηλεϊατρικής, τις μεθόδους έρευνας και διάσωσης και την προστασία των κατοίκων του νησιωτικού μας συμπλέγματος.

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με το μετεκπαιδευτικό της πρόγραμμα “Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση κρίσεων υγείας” υπό τον καθηγητή χειρουργικής κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ έχει ήδη σημαντική πείρα στη λεγόμενη “Ταξιδιωτική Ιατρική” και στην “Ιατρική Ελαχίστων Πόρων” και έχει ήδη διοργανώσει ανάλογες επιστημονικές εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα το 1ο συμπόσιο “Ιατρικής σε αφιλόξενο περιβάλλον”, που έγινε στους Δελφούς-Γαλαξίδι το 2009.

Η Ελληνική Εταιρεία Ναυτικής και Ταξιδιωτικής Ιατρικής (ΕΛΕΝΤΙ) είναι μία επιστημονική εταιρεία με σημαντική δράση στην επιστημονική μελέτη των συνθηκών ιατρικής στην θάλασσα και στην παράκτια χώρα, και έχει διοργανώσει δύο επιτυχημένα συμπόσια “εν πλω” το πρώτο στον Παναμά και το δεύτερο στο Κάιρο, ενώ το παρόν αποτελεί το τρίτο της επιστημονικό συμπόσιο. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ναυτικής και Ταξιδιωτικής Ιατρικής είναι ο ιατρός καρδιολόγος, Ναύαρχος ε.α. κ. Ιωάννης Βασιλειάδης.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σκοπό του έχει την προαγωγή σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού εν γένει, και ιδιαιτέρως των Ελληνικών Γραμμάτων και της Ιστορικής Ναυτικής Έρευνας. Πραγματοποιεί πολιτιστικά και επιμορφωτικά προγράμματα, ενώ συνδέεται με την ναυτιλιακή παράδοση της χώρας με μία σειρά πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία Ναυτικής Βιβλιοθήκης, Συλλογής ναυτικών αντικειμένων, αναπαλαίωσης των πετρόκτιστων φάρων της χώρας μας και πολλές άλλες δραστηριότητες. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Πάνος Λασκαρίδης θα απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή έναρξης του συμποσίου.

Σημαντική συμβολή στην επιτυχία του συμποσίου αποτελεί η συμμετοχή της ιατρού κας Σαρόγλου–Τσάκου, η οποία έχει εκδώσει αξιόλογες εργασίες για την ιατρική της θάλασσας και συμμετέχει στο συμπόσιο με τη διάλεξή της “Υγεία εν πλω” στην τελετή έναρξης του συμποσίου.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024