Τελευταία νέα
ΑρχικήΤεχνολογίαInternet και MobileΕλλάδα και Τεχνολογίες: Η απλοποίηση θα αλλάξει τον χώρο των τεχνολογιών

Ελλάδα και Τεχνολογίες: Η απλοποίηση θα αλλάξει τον χώρο των τεχνολογιών

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση στελεχών και επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό διεξήχθησαν οι εργασίες του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής (WCIT 2004) από της 19 με 21 Μαΐου…

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση στελεχών και επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό διεξήχθησαν οι εργασίες<...> του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής (WCIT 2004) από της 19 με 21 Μαΐου. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και οι εργασίες του επικεντρώθηκαν σε τρία θέματα τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη και την επιχειρησιακή αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, τα οποία αναπτύχθηκαν ως εξής:

Η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στις τηλεπικοινωνίες και την ανάλυση της επίδρασης τους στην επέκταση των επιχειρησιακών ορίων και δραστηριοτήτων πέρα των αναλογικών τους χρονικών και τοπικών ορίων. Τις εντυπώσεις την πρώτη ημέρα έκλεψε η ομιλία του Nicola Negroponte (founding member of the MIT Media Lab), οποίος παρουσίασε τις μελλοντικές τάσεις στο χώρο της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών. Σύμφωνα με τον N. Negroponte, η απλοποίηση είναι το βασικότερο και πλέον απαραίτητο στοιχείο που θα αλλάξει το χώρο των τεχνολογιών.

Πραγματικά, ο N. Negroponte απέδειξε με ένα πλήθος καθημερινών εμπειριών και χρήσεως της τεχνολογίας ότι πάρα πολλές σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές είναι ακριβές, πολύπλοκες και αναξιόπιστες. “Αντί να απλοποιούμε την τεχνολογία, τοποθετούμε συνεχώς καινούρια χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα η τεχνολογία να παρουσιάζει φαινόμενα μεγέθυνσης”. Χαρακτηριστικό και πολύ εύστοχο για την πραγματικότητα της τεχνολογικής εκμετάλλευσης στην τουριστική βιομηχανία ήταν το παράδειγμα του N Negroponte σχετικά με τις “hotel in-room technologies”. Για να ανάψει την τηλεόραση στο δωμάτιο του ξενοδοχείο του ο N Negroponte έπρεπε να ολοκληρώσει μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία προκειμένου να βρει απλώς πώς να δει και να αλλάξει κανάλια. “Θυμάμαι ότι για να ανάψω την τηλεόραση χρειαζόταν μόνο να πατήσω ένα κουμπί” είπε ο N Negroponte εκφράζοντας την απογοήτευσή του αλλά και την παραίτησή του από την χρησιμοποίηση αυτής της τεχνολογίας. Απλοποίηση εστιάζεται στην κατασκευή συστημάτων που βασίζονται στην κοινή λογική, ενώ τα παιδιά στα οποία στοχεύουν διάφορες τεχνολογικές εφαρμογές δεν είναι η σωστή αγορά καθώς τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για απλοποίηση.

Απλοποίηση χρειάζεται όχι μόνο στο τεχνολογικό interface, αλλά και στις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια, όπου στο μέλλον θα δούμε συσσωρευτές ενέργειας που θα φορτίζονται ασύρματα. Από την άλλη, κανόνες που θεσπίστηκαν στην εποχή του ραδιόφωνου περιπλέκουν το καθεστώς και τις διεργασίες για την ανάπτυξη νέων τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών, όπως wi-fi, 3G, hot spots, με αποτέλεσμα σήμερα να αξιοποιούνται μόνο το 1% των τηλεπικοινωνιακών συχνοτήτων! Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι τεχνολογικό αλλά και θεσμικό και δυστυχώς η φούσκα της οικονομίας αντικαθίσταται σήμερα από τη φούσκα της πολυπλοκότητας.

Οι εργασίες της δεύτερης μέρας ήταν αφιερωμένες στις νέες τεχνολογίες και τα κύρια θέματα που επηρεάζουν την αποτελεσματική και ασφαλή αξιοποίησή της. Πράγματι, η ασφάλεια στο ηλεκτρονικό επιχειρείν και της πληροφορίας έχει γίνει μια κρίσιμη αναγκαιότητα και πρώτη προτεραιότητα για τις περισσότερες επιχειρήσεις και οργανισμούς μετά την 1η Ιανουαρίου 2000, όπως τόνισε στην ομιλία του ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας για τα Πληροφοριακά Συστήματα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Σήμερα, η ασφάλεια τόσο των εσωτερικών όσο και εξωτερικών τεχνολογικών συστημάτων και εφαρμογών μιας επιχείρησης, θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει την ανώτατη διοίκηση λόγω του αυξανόμενου επαγγελματισμού των hackers, την αυξητική πορεία του οργανωμένου εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και το γεγονός ότι οι οικιακοί υπολογιστές χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως πλατφόρμες επίθεσης. Μια εκτενής και πολύ περιγραφική ανάλυση των διαφόρων ειδών των κυβερνοεπιθέσεων παρουσιάστηκε από την Jody Westby, Chair, American Bar Association Privacy & Computer Crime Committee, USA.

Οι συνεδρίες της τρίτης και τελευταίας ημέρας του συνεδρίου εστιάστηκαν σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ηλεκτρονικής δημοκρατίας. Όλοι οι ομιλητές τόνιζαν το γεγονός ότι η τεχνολογία θα πρέπει να γίνει και να είναι αρωγός και όχι αυτόματος πιλότος του πολίτη. Η τεχνολογία θα πρέπει να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τη διαδραστική επικοινωνία μεταξύ πολίτη και πολιτείας, αλλά δυστυχώς, σύμφωνα με τον Ted Selker (Head of Media Lab`s Context Computing Group, MIT), νέες τεχνολογίες όπως το A-DSL είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να υποστηρίζουν μόνο μονομερής, Asynchronous, και push επικοινωνίες προς τους πολίτες. Το ενδιαφέρον κέντρισε η επίσημη ανακοίνωση και εγκαινίασης των εργασιών μίας ελληνικής πύλης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (www.access2democracy.org) από τον Γεώργιο Παπανδρέου (Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Honorary Board Member of access2democracy.org). Κύριος στόχος της πύλης αυτής είναι να υποστηρίξει και να ενισχύσει τη “φωνή του πολίτη” στον σχεδιασμό και διαμόρφωση του πολιτικού γίγνεσθαι σε τοπικό, εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Οι εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με μια ενότητα αφιερωμένη στην επισκόπηση της αξιέπαινης δραστηριότητας και συμβολής του Michael Dertouzo στους επιστημονικούς αλλά και επαγγελματικούς κύκλους της τεχνολογίας.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024