Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑβραμόπουλος: “Επιβάλλονται ρήξεις και βαθιές τομές για την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος μας”

Αβραμόπουλος: “Επιβάλλονται ρήξεις και βαθιές τομές για την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος μας”

Η κυβέρνηση δια στόματος του αρμοδίου υπουργού Τουρισμού Δημήτρη Αβραμόπουλου παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί στο τουριστικό προϊόν παρά τα πλεονεκτήματά της…

Η κυβέρνηση δια στόματος του αρμοδίου υπουργού Τουρισμού Δημήτρη Αβραμόπουλου παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί<...> στο τουριστικό προϊόν παρά τα πλεονεκτήματά της καθώς όπως τόνισε “πρέπει να αναστραφεί η δυσμενής εξέλιξη στη τουριστική διακίνηση των ξένων επισκεπτών όσο και στους τομείς των τουριστικών επενδύσεων που οδηγούν στην ανάπτυξη”.

Ο υπουργός Τουρισμού μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας κάλεσε όλους τους φορείς να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια η οποία επιβάλλει ρήξεις με τις μέχρι σήμερα ξεπερασμένες παραδοσιακές αντιλήψεις.

“Στο πεδίο του τουρισμού μείναμε πίσω παρά το γεγονός, ότι η Ελλάδα διαθέτει πλεονεκτήματα. Προνομιούχο το πεδίο, πλην όμως τελεί κάτω από παραδοσιακά, ξεπερασμένα από τις εποχές πρότυπα και ασύνδετος ο τομέας με τα νέα δεδομένα, που φέρνει η σύγχρονη αντίληψη για την ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό” είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ίδρυση του Υπουργείου Τουρισμού ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι οι νέες αρμοδιότητες απαντούν “στη διαπιστωμένη ανάγκη να αντιμετωπιστεί και να αναστραφεί η δυσμενής εξέλιξη στην τουριστική κίνηση, αλλά και στις επενδύσεις και την τουριστική ανάπτυξη γενικότερα. Η ευρεία αυτή προσπάθεια απαιτεί νέα στρατηγική, νέο σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, κοινή κυβερνητική δράση και προγραμματισμό”.

Η κυβερνητική πολιτική

Ο υπουργός Τουρισμού αναφερόμενος στο όραμα του ίδιου του Πρωθυπουργού είπε ότι ο τουρισμός πρέπει να αναδειχθεί σε αναπτυξιακό και ανταγωνιστικό τομέα αιχμής της χώρας, θυμίζοντας ότι :

  • 17%-18% του Α.Ε.Π. προέρχεται από τον τουρισμό
  • 800.000 Έλληνες, σύμφωνα με δήλωσή τους δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, ενώ σημαντικές περιοχές της χώρας, απασχολούν πάνω από το 60% του πληθυσμού τους σε τουριστικές δραστηριότητες.

Σχέδιο Νόμου τουριστικής ανάπτυξης

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου τουριστικής ανάπτυξης που βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας υποστήριξε ότι επιδιώκεται μία νέα προσέγγιση στα θέματα της τουριστικής ανάπτυξης, με βασικούς άξονες τις διαγραφόμενες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές τάσεις, σε συνδυασμό με την εμπειρία και την ανάλυση πραγματικών γεγονότων, όπως εξελίχθηκαν την τελευταία δεκαετία, τις συνθήκες ανταγωνισμού της ευρύτερης περιοχής, την απουσία τουριστικών επενδύσεων, τη μείωση της απασχόλησης και τη γενικότερη στασιμότητα της τουριστικής ανάπτυξης στην χώρα μας.

Αυτονόητη είναι η διαπίστωση, πως για την αντιμετώπιση μίας τόσο αρνητικής συγκυρίας, η οποία φέτος ενισχύεται, παραδόξως και σε αντίθεση με κάθε λογική και προσδοκία, από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, ότι απαιτείται συνέργια μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και κοινές Κυβερνητικές δράσεις.

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για επανασχεδιασμό των προδιαγραφών και της χωροθέτησης των τουριστικών εγκαταστάσεων υπογραμμίζοντας ότι μέσα από ειδικά χωροταξικά προγράμματα, η τουριστική ανάπτυξη να επιτυγχάνεται με όρους βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, με ανταπόκριση στους σύγχρονους όρους ζήτησης και προσφοράς, με ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού που επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο στη χώρα μας.

Τέλος, ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στο νέο ρόλο που θα παίζει η πρώην ΕΤΑ στην οποία προστίθενται ο όρος `περιβάλλον`. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι “στόχος μας είναι μία νέα πολιτική αντιμετώπισης των σύγχρονων προβλημάτων στον τουρισμό αλλά και η εκπόνηση μίας νέας στρατηγικής, με χρονικό όριο τουλάχιστον μίας δεκαετίας, ώστε ο τουρισμός να αναδειχθεί σε αυτό που αρμόζει και αξίζει σε μία χώρα κατεξοχήν τουριστική, σε ένα καινούριο αναπτυξιακό όραμα, σε μία νέα πνοή για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας μας σύμφωνα με τις διακηρύξεις και τις θέσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού”.

Πολιτισμός και ανάπτυξη

Πολιτισμός και Ανάπτυξη είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της νέας τουριστικής πολιτικής, μία πολιτική που είναι και πρέπει να παραμείνει εθνική, μέσα από όρους συνεργασίας και συναίνεσης όλων των κομματικών, πολιτικών, αυτοδιοικητικών και επαγγελματικών παραγόντων, προϋπόθεση για την επίτευξη μίας διαρκούς και αειφόρου αναπτυξιακής εθνικής τουριστικής πολιτικής.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024