Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΑειφόρα αγκυροβόλια: Έμπρακτη λύση για την μείωση ρύπανσης των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας
Περιβάλλον

Αειφόρα αγκυροβόλια: Έμπρακτη λύση για την μείωση ρύπανσης των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας

New Anchors

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος αναπτύσσει αειφόρες αγκυροβολίες για την προστασία θαλάσσιων λιβαδιών, ενισχύοντας την βιωσιμότητα του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα.

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος ανέπτυξε και κατασκεύασε πρωτότυπες αρίδες (ειδικές “βίδες”) 2 τύπων για να λύσει το μεγάλο πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη αγκυροβολία σκαφών αναψυχής, τα οποία ξεριζώνουν και καταστρέφουν καθημερινά εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα θαλάσσιων λιβαδιών κατά τους θερινούς μήνες. Τα κατεστραμμένα λιβάδια θα χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να αναγεννηθούν.

Διαβάστε επίσηςΜία ειδυλλιακή εικόνα ή μία εικόνα αυτοκαταστροφής για τις πολυτελείς διακοπές μιας μειοψηφίας;

Στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, αναζητώντας λύσεις για αυτό το σοβαρό πρόβλημα, έγιναν πειραματισμοί τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη και τη δοκιμή μη-μόνιμων αγκυροβολίων. Έχοντας χρησιμοποιήσει πειραματικά διάφορους τύπους αγκυροβολίων που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό, το ινστιτούτο κατέληξε ότι αυτά δεν ήταν κατάλληλα για χρήση στις ελληνικές θάλασσες, καθώς είχαν κατασκευαστεί είτε για χρήση σε λασπώδη πυθμένα, είτε για περιοχές με κοραλλιογενείς υφάλους.

Οι νέες αρίδες έχουν το κατάλληλο βήμα σπειρώματος και τις κατάλληλες διαστάσεις που απαιτούνται για εγκατάσταση στην παράκτια ζώνη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και τη σύσταση του ιζήματος του θαλάσσιου πυθμένα. Επίσης κατασκευάστηκε και το απαραίτητο εργαλείο τοποθέτησης (μεγάλο υδραυλικό “κατσαβίδι” για υποβρύχια χρήση).

Οι εκτενείς δοκιμές πρόσδεσης έγιναν σε περιοχές με διαφορετική σύσταση ιζήματος, ακόμα και υπό ακραίες καιρικές συνθήκες, δεδομένης της αυξημένης ασφάλειας που θα πρέπει να εξασφαλίζεται στα σκάφη που θα προσδένουν σε αυτά. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα αγκυροβόλια είναι μικρού κόστους. Χρειάζεται σχετικά λίγος χρόνος για να εγκατασταθούν οι αρίδες στον πυθμένα και να συναρμολογηθεί ο υπόλοιπος εξοπλισμός για τη δημιουργία ενός οργανωμένου αγκυροβολίου, καθώς και για να απεγκατασταθούν, εάν αυτό χρειαστεί.

Παρόλο που ήδη υπάρχει το νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των οργανωμένων εποχικών αγκυροβολίων από ΟΤΑ, ιδιώτες ή συμπράξεις, έως σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί καθώς είναι ημιτελές: λείπουν τα απαραίτητα εφαρμοστικά εργαλεία.

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, με στόχο να συνδράμει αποτελεσματικά στη λύση και τη διαχείριση αυτού του μεγάλου προβλήματος, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει αφιλοκερδώς, με μεταφορά τεχνογνωσίας, σχετικές σοβαρές πρωτοβουλίες από ιδιώτες ή φορείς, τόσο για την κατασκευή όσο και για την εφαρμογή και τη διαχείριση των αειφόρων αγκυροβολίων. Προϋπόθεση είναι να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και πρακτικές που διασφαλίζουν την ορθή εγκατάσταση, συντήρηση, λειτουργία και μακροχρόνια βιωσιμότητα των αγκυροβολίων.

Η δράση για την εγκατάσταση οργανωμένων αειφόρων αγκυροβολίων στοχεύει να δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο στην Ελλάδα. Όχι μόνο θα συμβάλλει στην αποτελεσματική προστασία των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, αλλά παράλληλα θα αποτελέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, που στηρίζει τον ποιοτικό θαλάσσιο τουρισμό, προσφέροντας ασφάλεια πρόσδεσης/ παραμονής σε σκάφη, ορίζοντας παράλληλα και τηρώντας τη φέρουσα ικανότητα της κάθε περιοχής.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024