Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΔεύτερη η Ελλάδα στον κόσμο σε Γαλάζιες Σημαίες το 2019
Περιβάλλον

Δεύτερη η Ελλάδα στον κόσμο σε Γαλάζιες Σημαίες το 2019

Πεντακόσιες Δέκα Εννέα ελληνικές ακτές, 15 μαρίνες και 4 σκάφη αειφόρου τουρισμού κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας “Γαλάζια Σημαία”. Φέτος το 25% των νέων βραβευμένων ακτών μεταξύ τω 47 χωρών είναι ελληνικές.

Η “Γαλάζια Σημαία” κυματίζει τη φετινή χρονιά σε 486 ακτές και 12 μαρίνες και η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στη 2η θέση ανάμεσα σε 47 χώρες παγκοσμίως. Με επιτύχια και τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων περιβάλλοντος και τουρισμού πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα του Δήμου Γλυφάδας,  η επίσημη εκδήλωση αναγγελίας των βραβευμένων, με τη Γαλάζια Σημαία, ακτών και μαρίνων για το 2017 στο Γκόλφ Γλυφάδας.

Φέτος, χρονιά που έχει χαρακτηρισθεί από το Διεθνή Οργανισμό Τουρισμού ως Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουρισμού για την Ανάπτυξη, η “Γαλάζια Σημαία”, το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 30 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών και μαρινών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 στη Γλυφάδα. Συγκεκριμένα στην βραβευμένη, για πρώτη χρονιά, παραλία του Δήμου Γλυφάδας πραγματοποιήθηκε, παρουσία του δημάρχου κ. Γιώργου Παπανικολάου και του προέδρου ΔΣ της ΕΕΠΦ, κ. Νίκου Πέτρου, εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα με την συμμετοχή περισσότερων από εκατό μαθητών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία της περιοχής. Οι μαθητές, οι οποίοι μέσα από το παιχνίδι γνώρισαν το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης “Γαλάζια Σημαία”, εκφράστηκαν δημιουργικά και εκπαιδεύτηκαν σε θέματα ασφαλούς χρήσης των ακτών. Επίσης παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη που διοργάνωσε η Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής. Στην εκδήλωση συμμετείχε με βιωματικά εργαστήρια και ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η επίσημη ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών και μαρινών, έγινε το απόγευμα στο Γκολφ Γλυφάδας, παρουσία πλήθους εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του τουρισμού. Την εκδήλωση άνοιξε, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΠΦ και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), κ. Πέτρου, δίνοντας το λόγο στο δήμαρχο Γλυφάδας, που τόνισε τη μεγάλη σημασία της ημέρας για την πόλη της Γλυφάδας, καθώς είναι η πρώτη χρονιά που η ακτή της Γλυφάδας συμπεριλαμβάνεται στις καλύτερες παραλίες του κόσμου. Μεταξύ άλλων τόνισε: “Εργαστήκαμε σκληρά για να αναβαθμίσουμε το παραλιακό μας μέτωπο και να έχουμε πλέον σήμερα μια παραλία – κόσμημα για όλη την Αττική. Θέλουμε ελεύθερες, φιλόξενες παραλίες, με υποδομές για όλους, και για τα ΑΜΕΑ, με την πρόνοια να αναβαθμιζόμαστε κάθε χρόνο”.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία του και απηύθυναν χαιρετισμούς ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο αναπλ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Τσιρώνης,  η γενική γραμματέας Τουρισμού, κα Ευρυδίκη Κουρνέτα, η κα Ελίζα Τσολάκου, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Αθηναίων, ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ, κ. Γεώργιος Βερνίκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας, κ. Σταύρος Κατσικάδης, ο τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας και ο καθηγητής τουριστικής ανάπτυξης και τ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Πάρις Τσάρτας.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η Γαλάζια Σημαία είναι μια πετυχημένη απόδειξη της συνεργασίας του κοινωνικού και του εθελοντικού τομέα αλλά και του επιστημονικού χώρου, με τη Διοίκηση. Παράλληλα δήλωσε ότι “η αύξηση της θέσης της χώρας μας και η πρόοδος συνδυάζεται με την αύξηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας και της ανάπτυξης. Η Γαλάζια Σημαία είναι απόδειξη πως το Περιβάλλον δημιουργεί ανάπτυξη, και ταυτόχρονα πρόοδο, σε έναν τόπο”.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιρώνης είπε χαρακτηριστικά: “Οι Γαλάζιες Σημαίες είναι ένα ισχυρότατο διαβατήριο για κάθε περιοχή της Ελλάδας, ιδίως για τους δυνητικούς επισκέπτες της χώρας μας”, ενώ έκλεισε τον χαιρετισμό του τονίζοντας ότι “κάθε χρόνο που περνάει, πρέπει να είμαστε όλοι στρατευμένοι και οι Γαλάζιες Σημαίες να αυξάνονται και να έχουν αυτή την εγγύηση, την πιστοποίηση, για να πάμε μπροστά”.

“Το έργο της ΕΕΠΦ συμβάλλει εμπράκτως και στην ενίσχυση της τουριστικής εικόνας της χώρας, αφού ο ετήσιος θεσμός της ‘Γαλάζιας Σημαίας’ προσδίδει διεθνώς σφραγίδα ποιότητας στις ελληνικές ακτές και μαρίνες και απονέμεται με αυστηρότατες προϋποθέσεις και περιβαλλοντικά κριτήρια” δήλωσε η κα Κουρνέτα, εκπροσωπώντας τον υπουργό Τουρισμού κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο. Παράλληλα τόνισε τη σημασία του Πρωτοκόλλου συνεργασίας το οποίο έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου και της ΕΕΠΦ στο πλαίσιο της στρατηγικής του υπουργείου. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο αυτό, το Πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία” τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Στον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ επεσήμανε: “Πέρα από την ποσοτική προσέγγιση μιας διεθνώς αναγνωρισμένης Γαλάζιας Σημαίας, υπάρχει κάτι που σημειολογικά πρέπει να επισημανθεί. Η ΕΕΠΦ συμβάλλει τα μέγιστα σε κάτι που πολλές φορές θεωρείται αυτονόητο αλλά λείπει σε αυτή τη χώρα, η δημιουργία συνεργειών. Να συνεργάζεται ο ιδιωτικός με τον ιδιωτικό τομέα, ο ιδιωτικός με τον δημόσιο τομέα και ενίοτε ο δημόσιος μεταξύ του”. Στο πρόσωπο του κ. Πέτρου, αναγνώρισε ότι υπάρχει ένας φορέας που, γνωρίζοντας την πολιτική πραγματικότητα της χώρας, αντιμετωπίζει τις παθογένειες όλων. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του δήλωσε: “Πέρα από την ποσοτική ικανοποίηση των αποτελεσμάτων της Γαλάζιας Σημαίας για τη χώρα μας διεθνώς, πρέπει να σταθούμε δίπλα σας και να βοηθήσουμε την προσπάθεια αυτή. Το ΞΕΕ θα είναι στο πλευρό σας, όπως άλλωστε και Τοπικές Ενώσεις Ξενοδόχων που έχουμε υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας, για να συνεχιστεί το απαραίτητο έργο σας”.

“Ο τουρισμός είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας”, δήλωσε ο κ. Βερνίκος. “Είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την τοπική παραγωγικότητα. Αρκετές φορές η ανάπτυξη του τουρισμού έρχεται σε σύγκρουση με το περιβάλλον, το αντίδοτο σε αυτή τη σύγκρουση είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών, της κάθε τοπικής κοινωνίας μέσα από διεθνή οικολογικά προγράμματα, όπως η Γαλάζια Σημαία. Τα καθαρά νερά και οι καθαρές ακτές αποτελούν τον καθρέφτη και τη διαφήμιση της χώρας μας, διασφαλίζοντας το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας και της χώρας μας”.

Ο κ. Κατσικάδης επεσήμανε ότι “το Πρόγραμμα είναι αξιολογητής για μια μαρίνα και την επιβραβεύει όταν πληροί όλα τα κριτήρια, άρα κάνει καλό στον φορέα διαχείρισης της μαρίνας και έτσι το βλέπουμε και εμείς ως  Ένωση Μαρινών Ελλάδας και υποσχόμαστε να σας στηρίζουμε και να αυξήσουμε τα μέλη του χρόνου”.

H κα Τσολάκου σημείωσε ότι “η σημαντικότητα προγραμμάτων όπως η Γαλάζια Σημαία, αναδεικνύουν την προτεραιότητα στο Περιβάλλον και πρέπει να ενισχύονται και να υποστηρίζονται καθώς τέτοιες δράσεις πρέπει να αποτελούν στρατηγική στόχευση κάθε σύγχρονου προορισμού, που ενδιαφέρεται για την αειφόρο ανάπτυξη ενός τόπου”.

Ο κ. Κόνσολας εξήρε την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής και τουριστικής συνείδησης που προωθεί η ΕΕΠΦ, μέσα από την υλοποίηση εκπαιδευτικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων σε όλη την επικράτεια. Τόνισε την πολυετή εμπειρία της, που μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο οδηγό προς την Πολιτεία, καθώς και την κινητοποίηση εθελοντών και κοινωνικών ομάδων με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ανθρωπογενούς φυσικού και αστικού περιβάλλοντος προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η αειφόρος ανάπτυξη.

Ο κ. Τσάρτας, δήλωσε: “Μπορούμε να πούμε με σαφήνεια ότι οι Γαλάζιες Σημαίες είναι ένα από τα ζητήματα που μπορεί να δημιουργήσει τουριστικούς προορισμούς. Μπορεί να συμβάλλει στη λειτουργία τους καλά και μπορεί κυρίως να αλλάξει και τα ταμπού της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Περιβάλλον και την ανάπτυξη του τουρισμού”. Συμπλήρωσε επίσης ότι “δραστηριότητες όπως η Γαλάζια Σημαία, είναι ακριβώς ότι χρειάζεται μια χώρα και σ’αυτό η Ελλάδα έχει σαφέστατα θετικά πρόσημα για να μπορεί να έχει μακροχρόνια τα θετικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών”.

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Γιώργος Δρακόπουλος, δήλωσε: “Οι προσπάθειες για την αειφορία και τη βιωσιμότητα του τουρισμού, θα πρέπει, με κάποιον τρόπο, να επικοινωνούνται στο ευρύτερο επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον. Στην κατεύθυνση αυτή, τα διάφορα eco labels που διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (Γαλάζια Σημαία, Green Key), προσφέρουν σημαντική βοήθεια”.

Ο γενικός διευθυντής της HELMEPA, κ. Δημήτρης Μητσάτσος παρουσίασε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ίδιοι, ως πρώτοι χειριστές του Προγράμματος από το 1987, στην προσπάθεια να προσαρμοστούν τα κριτήρια του Προγράμματος, στις πολύ διαφορετικές συνθήκες που επικρατούσαν τότε μεταξύ του ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου.

Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν από τον πρόεδρο της ΕΕΠΦ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ότι φέτος το 25% των νέων βραβευμένων ακτών μεταξύ τω 47 χωρών είναι ελληνικές και τόνισε ότι “αυτό δείχνει τη δυναμική της εταιρείας μας, αλλά και τις δυνατότητες της χώρας μας. Διαχρονικός στοχος της ΕΕΠΦ είναι η αύξηση των Σημαιών και, γιατί όχι, η κατάκτηση της πρώτης θέσης παγκοσμίως, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα και αξιοπιστία του θεσμού”.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, ο κλαδάρχης Ναυτιλίας, κ. Σταμάτιος Καλογείτων, υποναύαρχος ΛΣ, η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κα Αικατερίνη Ιγγλέζη, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Νικόλαο Βούτση,  καθώς επίσης και μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο δήμαρχος Κέας, κ. Γιάννης Ευαγγέλου, ο δήμαρχος Σπάτων και Αρτέμιδος, κ. Δημήτριος Μάρκου, ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, κ. Αντώνης Στελιάτος, εκπρόσωποι της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του  Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Τουρισμού, εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων τουριστικού κλάδου, από τον ΑΡΧΕΛΩΝ, από την ΕΟΔ και από την ΠΑΣΧΝΑ, διαχειριστές του Προγράμματος, καθώς επίσης και μέλη του ΔΣ και εθελοντές της ΕΕΠΦ.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την κοπή της επετειακής τούρτας για τα 30ά “γενέθλια” του Προγράμματος και ολοκληρώθηκε με μαθητές, οι οποίοι με πρωτότυπο τρόπο παρουσίασαν τις φετινές βραβεύσεις.

Γαλάζιες Σημαίες 2019


Γαλάζιες Σημαίες – Στατιστικά 2019

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

01/12/2023
30/11/2023
29/11/2023
28/11/2023
27/11/2023
24/11/2023