Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΤεχνική επιτροπή για τον προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου

Τεχνική επιτροπή για τον προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου

Πρόσφατα συστάθηκε στην Κύπρο, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τεχνική επιτροπή με στόχο την μελέτη για τον προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Ενόψει της αύξησης των […]

Πρόσφατα συστάθηκε στην Κύπρο, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τεχνική επιτροπή με στόχο την μελέτη για<...> τον προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Ενόψει της αύξησης των κλινών στην Κύπρο, ο γενικός διευθυντής του ΣΤΕΚ, Φειδίας Καρής, και ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας συναντήθηκαν και συζήτησαν σχέδιο για τον σωστό προγραμματισμό της απασχόλησης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον κ. Καρή και τα τοπικά δημοσιεύματα, η τεχνική επιτροπή έχει συσταθεί στα πλαίσια του Υπουργείου Εργασίας και σε αυτή συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μεταξύ των οποίων το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το Γραφείο Προγραμματισμού και η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού, οι οποίοι θα διεξάγουν μια μελέτη προγραμματισμού του ανθρώπινου δυναμικού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Η μελέτη θα συνδυασθεί με το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το 2010. Η μελέτη θα γίνει από Κύπριους και ξένους εμπειρογνώμονες και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εργασίας και τον Κ.Ο.Τ. “Στόχος μας είναι η μελέτη αυτή ν’ αρχίσει στις αρχές του 2003 και να τελειώσει πριν από το τέλος του ίδιου χρόνου”, δήλωσε ο κ. Καρής, σημειώνοντας ότι από τη μελέτη αναμένεται να διαφανεί πως μπορεί να γίνει σωστός προγραμματισμός του ανθρώπινου δυναμικού, οι ειδικότητες και τα επαγγέλματα που χρειάζονται στην τουριστική βιομηχανία, με στόχο αυτή να λειτουργήσει αποτελεσματικά. “Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από τα μέτρα που βλέπουμε ότι λαμβάνονται, τα οποία αν και δε θ’ αποδώσουν άμεσα, θα μας φέρουν θετικά αποτελέσματα στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον”, τόνισε ο κ. Καρής.

Το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό της Κύπρου προβλέπει ότι μέχρι το 2010 οι κλίνες στο νησί θα πρέπει να φθάσουν τις 131.000 από τις 85.300 που υπήρχαν το 2000. Η αύξηση των κλινών γίνεται τμηματικά: στο τέλος του 2001 ο αριθμός των κλινών είχε αυξηθεί σε 88.300, ενώ στο τέλος του 2001 ήταν υπό ανέγερση 3.700 νέες κλίνες, από τις οποίες περίπου οι 2.700 αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν εντός του 2002.

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη δημιουργείται θέμα προγραμματισμού του εργατικού δυναμικού, το οποίο θα πρέπει να εξευρεθεί, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν όλες αυτές οι κλίνες, ανέφερε ο κ. Καρής χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει σημασία αν αυτές οι κλίνες θα λειτουργήσουν φέτος ή όχι, δεδομένου του μειωμένου τουριστικού ρεύματος, καθώς, όπως τόνισε, πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός της απασχόλησης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ενόψει της αύξησης των κλινών. “Αν θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στη ζήτηση των εργατικών χεριών είναι άλλο ζήτημα, το οποίο μελετάται ξεχωριστά. Όμως, μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα πρέπει να ληφθούν μέτρα, για να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις που γίνονται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία θα επανδρωθούν ικανοποιητικά”.

Όπως δήλωσε ο κ. Καρής, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν είναι θέμα μόνο αριθμητικής επάνδρωσης, αλλά και ποιοτικής, καθώς πρέπει να έχουμε το κατάλληλο, εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο θ’ ανταποκρίνεται στις ανάγκες και θα διασφαλίζει την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών, σ’ έναν εξολοκλήρου ανθρωποκεντρικό τομέα.

Παράλληλα, συζητήθηκε το ζήτημα της απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού και ο κ. Καρής υπογράμμισε ότι ο ΣΤΕΚ δεν υποστηρίζει την απασχόληση ξένων εργαζομένων, όμως αυτό είναι ένα αναγκαίο κακό, καθώς υπάρχουν ανάγκες, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν. “Πρέπει ν’ απλοποιηθούν οι μηχανισμοί της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας και να γίνουν πιο ευέλικτοι, ώστε οι ανάγκες σε ξένο εργατικό δυναμικό να ικανοποιούνται το συντομότερο δυνατό και να μη δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων”, επισήμανε ο κ. Καρής.

Σχετικά με το θέμα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων των ξενοδοχοϋπάλληλων, φαίνεται πως θα κυλήσει ομαλά, αφού όλες οι πλευρές παρουσιάζονται διατεθειμένες να διαπραγματευτούν, τονίζουν τα δημοσιεύματα. Ο κ. Καρής ανέφερε ο ΣΤΕΚ θα διαπραγματευτεί τα αιτήματα των εργαζομένων, υποβάλλοντας ταυτόχρονα και τις δικές του εισηγήσεις για κάποιες διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις στην υφιστάμενη συλλογική σύμβαση.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024