Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΘαλάσσιος ΤουρισμόςΝέα θαλάσσια πάρκα αναμένεται να ανακηρυχθούν σε Αιγαίο και Ιόνιο
Θαλάσσιος τουρισμός

Νέα θαλάσσια πάρκα αναμένεται να ανακηρυχθούν σε Αιγαίο και Ιόνιο

Aegean

Το Αιγαίο Πάρκο θα εκτείνεται από τη Βελοπούλα και τη Φαλκονέρα στα δυτικά της Μήλου, έως τις νησίδες γύρω από τη Νίσυρο. Το Ιόνιο Πάρκο, από την περιοχή βόρεια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης έως και τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

Σε μια κίνηση που υπόσχεται να αναδείξει την Ελλάδα ως πρωτοπόρο στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική φάση προετοιμασίας για την ανακήρυξη δύο νέων εκτεταμένων θαλάσσιων πάρκων, ενόψει της διεξαγωγής του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου για τους Ωκεανούς (Our Ocean Conference) στην Ελλάδα, από τις 15 έως τις 17 Απριλίου.

Our-Ocean

Το πρώτο από αυτά τα θαλάσσια πάρκα θα είναι στο Αιγαίο Πέλαγος και θα περιλαμβάνει 11 συμπλέγματα ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως “τα ελληνικά Γκαλάπαγκος”, ενσαρκώνοντας πολύτιμους θησαυρούς βιοποικιλότητας, από τα δυτικά της Μήλου έως τη Νίσυρο.

Αντιθέτως, το δεύτερο θαλάσσιο πάρκο θα αναπτυχθεί στο Ιόνιο Πέλαγος, καλύπτοντας μια εκτεταμένη θαλάσσια περιοχή από τον βόρειο τομέα της Κεφαλονιάς έως τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, περιλαμβάνοντας σημαντικές ζώνες της δυτικής και νοτιοδυτικής Πελοποννήσου.

Το Αιγαίο Πάρκο θα εκτείνεται σε περίπου 45 ακατοίκητες βραχονησίδες και τις περιβάλλουσες θαλάσσιες ζώνες τους, από τη Βελοπούλα και τη Φαλκονέρα στα δυτικά της Μήλου, έως τις νησίδες γύρω από τη Νίσυρο. Οι συμπεριλαμβανόμενες νησίδες, όπως η Σύρνα, το Ανυδρο και τα Χριστιανά, είναι γνωστές για την ιδιαίτερη βιολογική τους σημασία και τα πολλά ενδημικά είδη που φιλοξενούν, λόγω της φυσικής τους γεωγραφικής απομόνωσης.

Το Ιόνιο Πάρκο, με εκκίνηση από την περιοχή βόρεια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και επέκταση μέχρι τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, αναμένεται να συμβάλει στην προστασία των απειλούμενων κητωδών που κατοικούν στην ελληνική τάφρο.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ως επιστέγασμα πολυετών μελετών και προσπαθειών για την καταγραφή και προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, ενισχύοντας τη διεθνή της εικόνα ως ένας προορισμός που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την περιβαλλοντική συνείδηση και την προστασία της θάλασσας.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024