Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΘαλάσσιος ΤουρισμόςΠροβλήματα για το θαλάσσιο τουρισμό της Κύπρου

Προβλήματα για το θαλάσσιο τουρισμό της Κύπρου

Προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει ο θαλάσσιος τουρισμός της Κύπρου μετά από την εφαρμογή του φόρου κατανάλωσης για τα σκάφη αναψυχής που ξεκινάει από σήμερα. Συγκεκριμένα, ο φόρος κατανάλωσης για τα […]

Προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει ο θαλάσσιος τουρισμός της Κύπρου μετά από την εφαρμογή του φόρου κατανάλωσης για<...> τα σκάφη αναψυχής που ξεκινάει από σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο φόρος κατανάλωσης για τα σκάφη αναψυχής, τις εξωλέμβιες και τις εσω-εξωλέμβιες μηχανές έχει αυξηθεί στο 20% κατ` αξία με συνέπεια η συλλογική επιβάρυνση, μαζί με το φορολογικό συντελεστή του Φ.Π.Α., ο οποίος ανέρχεται στο 15%, να έχει αυξηθεί στο 38%, δεδομένου ότι ο φορολογικός συντελεστής Φ.Π.Α. επιβάλλεται και επί του ποσού του φόρου κατανάλωσης.

Το θέμα απασχόλησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στην οποία εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η Τουρκία, ο Λίβανος και η Μάλτα αποτελούν ανταγωνιστικούς προορισμούς, αφού διαθέτουν μαρίνες υψηλών προδιαγραφών, επιβάλλοντας πολύ χαμηλότερη φορολογία. Η ενδεχόμενη απομάκρυνση των σκαφών αναψυχής από τις μαρίνες της Κύπρου θα πλήξει την κυπριακή βιομηχανία κατασκευής σκαφών, θα πλήξει το θαλάσσιο τουρισμό της Κύπρου με συνεπακόλουθο την απώλεια εισοδημάτων, θα ανατρέψει τις προβλέψεις και τον προγραμματισμό για την κατασκευή μαρίνων και θα στερήσει στο κράτος έσοδα από την καταβολή του Φ.Π.Α. που πληρώνουν τα σκάφη αυτά.

Το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, αλλά και δεδομένου ότι τα ετήσια έσοδα από την επιβολή φόρου κατανάλωσης στα σκάφη αναψυχής ανέρχονται μόλις στις £250.000, εισηγήθηκε την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης για τα σκάφη αυτά.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και οι θέσεις του Κυπριακού Συνδέσμου Εναλίου Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΚΥΣΕΕΒ) και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου οι οποίοι κατ` επανάληψη έχουν θέσει το θέμα της υψηλής φορολογίας των σκαφών αυτών υποστηρίζοντας ότι πολλοί ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής εγκαταλείπουν την Κύπρο και ελλιμενίζουν τα σκάφη τους σε γειτονικές χώρες, ενώ εισηγούνται την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης, ώστε η φορολογική επιβάρυνση να περιοριστεί το 15% του Φ.Π.Α.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024