Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςETC: Η Ευρώπη παραμένει κορυφαίος τουριστικός προορισμός
Τάσεις

ETC: Η Ευρώπη παραμένει κορυφαίος τουριστικός προορισμός

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 3% το α' εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο ευρωπαϊκός τουρισμός συνεχίζει τη θετική του πορεία και παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή στις γεωπολιτικές διαταραχές και τις προκλήσεις της διεθνούς ασφάλειας.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ETC (European Travel Commitee) “European Tourism – Trends & Prospects”, η πλειοψηφία των προορισμών σημείωσε εξαιρετική απόδοση στον αριθμό των τουριστών κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ταχύτερη αύξηση καταγράφηκε από την Ισλανδία (+34%), που οφείλεται τόσο στις κοντινές όσο και στις μακρινές αγορές, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία και την Κύπρο (αμφότερες +19%). Η τελευταία επωφελήθηκε από τους Ρώσους τουριστες, που έμειναν μακριά από την Τουρκία. Standout προορισμοί ανάπτυξη ήταν επίσης, η Βουλγαρία (+ 13%), η Ιρλανδία και η Πορτογαλία (δύο + 12%). Εναλλακτικοί προορισμοί στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπως η Σερβία, η Σλοβενία, η Λιθουανία και η Ρουμανία (όλοι με +10%) βρίσκονται στο επίκεντρο των κυνηγών ευκαιριών και οφείλουν την επιτυχία τους στις εν εξελίξει προσπάθειες μάρκετινγκ. Από την άλλη πλευρά, το Βέλγιο (-13%) και η Τουρκία (-32%) είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα φέτος και αγωνίζονται να φτάσουν ξανά τα παλαιότερα επίπεδα ανάπτυξης.

Παρά το γεγονός ότι η ασθενέστερη στερλίνα έναντι του ευρώ έχει κάνει τα ταξίδια στο εξωτερικό πιο ακριβά για τους Βρετανούς, αυτοί θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν, καθώς διάφοροι προορισμοί εισερχόμενου τουρισμού σημειώνουν διψήφια αύξηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής για το 2016. Το ισχυρό δολάριο και οι ανταγωνιστικοί αεροπορικοί ναύλοι εκδιώκουν τους φόβους της τρομοκρατίας, με τους περισσότερους προορισμούς να βλέπουν ενθαρρυντικές αφίξεις τουριστών από τις ΗΠΑ. Κάποια ετήσια στοιχεία δείχνουν ακόμη και αύξηση 6% των Αμερικανών τουριστών σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Επίσης, οι ευρωπαϊκοί προορισμοί ανακάμπτουν αργά, ύστυερα από μια μακρά περίοδο ασθενών τουριστικών ροών από τη Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία παρουσιάζουν μείωση 4,5% των ρωσικών αφίξεων στην Ευρώπη, κάτι που προκύπτει από την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας, σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα εκτιμάται μέση ετήσια αύξηση 8% μέχρι το 2020.

Παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει όσον αφορά στους φόβους ασφάλειας, η οποία αποθαρρύνει τους Κινέζους να  ταξιδέψουν στην Ευρώπη, η Κίνα εξακολουθεί να αποτελεί πηγή τεράστιων αφίξεων για πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, εν μέρει λόγω της ανάπτυξης της μεσαίας τάξης της χώρας.

“Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και για να επιτευχθεί μια καλύτερη προβολή της περιοχής ως τουριστικός προορισμός, οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις επενδύσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την αύξηση των τουριστικών ροών προς την Ευρώπη, ειδικά από τρίτες αγορές”, δήλωσε ο Eduardo Santander, εκτελεστικός διευθυντής της ETC.

European Tourism 2016 – Trends & Prospects (q3 2016)

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024