Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΔΑΑ: Η νέα διαδικασία επιβίβασης και αποβίβασης – Οι έξτρα χρεώσεις
Αεροδρόμια

ΔΑΑ: Η νέα διαδικασία επιβίβασης και αποβίβασης – Οι έξτρα χρεώσεις

Τα έσοδα που θα προέλθουν από μη συμμόρφωση των οδηγών και υπέρβαση του χρόνου, θα διατεθούν από τον ΔΑΑ για το σχεδιασμό, την υποστήριξη και την υλοποίηση προγραμμάτων του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Ο Διεθνή Αερολιμένας Αθηνών έχει τοποθετήσει σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης με ανακλινόμενες μπάρες, μπροστά από το Κτίριο του Κύριου Αεροσταθμού -σε Αναχωρήσεις και Αφίξεις- , ώστε να περιορίσει το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκαλούσε το διπλοπαρκάρισμα των αυτοκινήτων.

Από εδώ και πέρα, οι οδηγοί θα έχουν στη διάθεσή τους 10 λεπτά παραμονής και έως 2 διελεύσεις την ημέρα στα οδικά σημεία επιβίβασης και αποβίβασης ταξιδιωτών, στις Αφίξεις και στις Αναχωρήσεις αντίστοιχα, για να παραλάβουν και να αποβιβάσουν τους ταξιδιώτες. Σύμφωνα με μελέτες, ο χρόνος αυτός θεωρείται επαρκής και είναι αντίστοιχος με το χρόνο που διατίθεται σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Μετά τα 10 λεπτά, για την επιπλέον παραμονή των οχημάτων, θα υπάρχει χρέωση. Η διαδικασία, όπως περιγράφεται βήμα-βήμα παρακάτω, ισχύει τόσο για το χώρο αποβίβασης στις Αναχωρήσεις, όσο και για το χώρο επιβίβασης στις Αφίξεις:

  • Σταματάτε μπροστά στην μπάρα.
  • Η κάμερα διαβάζει την μπροστινή πινακίδα του αυτοκινήτου ενώ παράλληλα πατάτε το κουμπί έκδοσης εισιτηρίου και παραλαμβάνετε το εισιτήριο.
  • Η μπάρα ανοίγει και εισέρχεστε στο χώρο ελεγχόμενης πρόσβασης.
  • Σταθμεύετε σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις ολιγόλεπτης παραμονής, στην δεξιά ή στην αριστερή πλευρά του δρόμου και έχετε 10’ ΔΩΡΕΑΝ στάση για να αποχαιρετίσετε ή να καλωσορίσετε τον ταξιδιώτη σας.
  • Στη συνέχεια κατευθύνεστε στην έξοδο και σταματάτε στις μπάρες.
  • Σκανάρετε το εισιτήριό σας στο μηχάνημα και εφόσον η παραμονή σας είναι έως και 10’, η μπάρα θα ανοίξει και θα φύγετε χωρίς χρέωση.
  • Σε περίπτωση που παραμείνετε στο χώρο ελεγχόμενης πρόσβασης περισσότερο από 10’ θα υπάρχει αντίστοιχη χρέωση:

Επιπλέον 10 λεπτά: 5 ευρώ (Μετά τα πρώτα 10 λεπτά και μέχρι τα 20 λεπτά, χρέωση 5 €),

Μετά τα 20’: 1 ευρώ/λεπτό.

Η πληρωμή γίνεται στο μηχάνημα με μετρητά ή κάρτα, ενώ η μέγιστη διάρκεια παραμονής στο χώρο δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 60 λεπτά. Για τα οχήματα που θα ξεπεράσουν τη 1 ώρα παραμονής, προβλέπεται η απομάκρυνσή τους από το χώρο με γερανό.

Σημειώστε ότι στους συγκεκριμένους χώρους ισχύει ο Κ.Ο.Κ. και σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε περίπτωση που ο οδηγός δεν πληρώσει για την υπέρβαση της παραμονής στο χώρο, θα λαμβάνει ειδοποίηση για πληρωμή του ποσού από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ).

Τα έσοδα που θα προέλθουν από μη συμμόρφωση των οδηγών και υπέρβαση του χρόνου, θα διατεθούν από τον ΔΑΑ για το σχεδιασμό, την υποστήριξη και την υλοποίηση προγραμμάτων του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Η παροχή δωρεάν χρόνου παραμονής στους χώρους στάθμευσης Μικρής Διάρκειας 1 & 2 για 20 λεπτά, θα εξακολουθήσει να ισχύει για όλους. Η δωρεάν στάθμευση ισχύει για έως 2 εισόδους την ημέρα σε όλους τους χώρους στάθμευσης συνολικά. Από την 3η διέλευση ισχύει χρέωση βάσει τιμοκαταλόγου. Για παραμονή έως 1 ώρα ισχύει χρέωση 5€.

Tαξιδιώτες με μειωμένη κινητικότητα και αυξημένες ανάγκες

Για τους ταξιδιώτες με μειωμένη κινητικότητα και αυξημένες ανάγκες, ισχύουν ειδικές προβλέψεις για τη ζώνη επιβίβασης/αποβίβασης μπροστά από τον αεροσταθμό. Έχουν προβλεφθεί 3 θέσεις στην εσωτερική λωρίδα των αναχωρήσεων και 2 σε αυτή των αφίξεων αποκλειστικά για χρήση ΑΜΕΑ. Οι θέσεις θα παρέχονται για ολιγόλεπτη στάση και μόνο με την υπόδειξη της κάρτας αναπηρίας και το εισιτήριο του ΑΜΕΑ. Οι προνομιακές θέσεις στα πάρκινγκ Μικρής Διαρκείας 1 & 2 θα συνεχίσουν να ισχύουν.

Τι αλλάζει για τα ταξί και τα προμισθωμένα οχήματα

Τα ταξί παραμένουν στην εσωτερική λωρίδα των αφίξεων, έχοντας πλέον στη διάθεσή τους διπλάσιο αριθμό θέσεων σε σχέση με το παρελθόν, ενώ έχει διαμορφωθεί νέος σύγχρονος χώρος αναμονής των ταξί στο Εμπορικό Πάρκο του αεροδρομίου. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών, η διευθέτηση της ροής των ταξί από το χώρο αναμονής στο κτίριο του κεντρικού αεροσταθμού γίνεται μέσω e-system που παρέχεται από το αεροδρόμιο.

Για τα προμισθωμένα οχήματα έχει δημιουργηθεί νέος χώρος παραλαβής δίπλα από χώρο στάθμευσης Μικρής Διάρκειας 1 (100 θέσεις) και εντός του χώρου στάθμευσης Μικρής Διάρκειας 2 (50 θέσεις). Επιπλέον έχει δημιουργηθεί ειδικά διαμορφωμένος χώρος αναμονής 100 θέσεων, στο Εμπορικό Πάρκο του αεροδρομίου.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
01/12/2023
30/11/2023
29/11/2023
28/11/2023
27/11/2023
24/11/2023